Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerijos perkėlimu į Kauną suabejojusį A.Palionį spaudžia naujos koalicijos pažadai

Žemės ūkio ministerijos darbuotojai šiomis dienomis – lyg tarp dangaus ir žemės. Apie 30 Kaune jau dirbančių asmenų nėra tikri dėl savo darbo vietos, o ministerijos specialistai Vilniuje šiandien negalėtų pasakyti, kur jie dirbs sausio mėnesį. Būsimasis žemės ūkio ministras socialdarbietis Andrius Palionis pasisako prieš Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimą į Kauną, tačiau jau už dviejų savaičių savo parašu turėtų laiminti sutartį su patalpų nuomininkais Kaune.
Kaune statomas verslo centras
Kaune statomas verslo centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nenorėčiau, kad būtų keliama (ministerija – BNS)“, – teigė A.Palionis, paklaustas, koks bus ministerijos likimas.

Pasak būsimo ministro, prezidentas G.Nausėda taip pat nepalaiko ministerijos iškėlimo į Kauną, o naujausios premjero Sauliaus Skvernelio pozicijos sakė nežinąs. Anksčiau premjeras tokią idėją rėmė.

Ar susitarimas atsvers viešas abejones?

Po viešai išdėstytų abejonių A.Palionis 15min teigė dabar jau nenorintis viešai komentuoti savo pozicijos ir žadėjo tai padaryti po inauguracijos. Jis taip pat neatsakė į klausimą, ar pasirašys patalpų nuomos Kaune sutartį.

15min žiniomis, sutarties pasirašymas turėtų įvykti iki rugpjūčio 26 dienos.

A.Palionis bei dar du nauji ministrai Seime turėtų prisiekti rugpjūčio 20–22 dienomis. Jie turėtų dirbti iki kitų metų gruodžio, kai po Seimo rinkimų bus suformuota nauja Vyriausybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Palionis

Ar ministerijos perkėlimu į Kauną abejojantis A.Palionis ryšis pasirašyti sutartį? To niekas nežino Žemės ūkio ministerijoje. „Būsimas ministras kol kas neina į jokius kontaktus su ministerijos vadovybe“, – 15min sakė vienas ŽŪM tarnautojas.

Tiesa, sutartį formaliai gali pasirašyti ir ministerijos kancleris, tačiau jis – politinio pasitikėjimo pareigūnas.

A.Palionio situacija sudėtinga dar ir dėl to, kad jis, viešai suabejojęs ministerijos perkėlimu, gali pasielgti taip, kaip parašyta koalicinėje sutartyje. O ten yra įrašytas pažadas perkelti ministeriją į Kauną.

Kol kas šį projektą itin atsargiai vertina ir prezidentas G.Nausėda.

Šalies prezidentas sakė, kad ŽŪM iškėlimui į laikinąją sostinę pritartų, jeigu tai būtų geriausias sprendimas Lietuvai.

„Mūsų tikslas ir prašymas buvo tik vienas – įvertinkime tai kaštų analizės pagalba ir atsakykime į klausimą, ar tai yra geriausias sprendimas šiandien Lietuvai, ar vis dėlto ne“, – šeštadienį Ukmergės rajone žurnalistams, kuriuos citavo BNS, pareiškė šalies vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Darbuotojams nušvito viltis likti?

Po būsimojo ministro ir prezidento abejonių ŽŪM darbuotojų akyse sužibo viltis, kad vis dėlto keltis į Kauną nereikės. Apie tokias ministerijoje sklandančias mintis 15min kalbėjo ŽŪM darbuotojų profesinės sąjungos l.e.p. pirmininkas Zigmas Medingis.

„Profsąjunga ir darbuotojai, kurie dirba Vilniuje, turi gerokai daugiau vilties, kad nereikės švaistyti valstybės pinigų ir keltis į Kauną. Matome iš kitos stovyklos pusės, kad kauniečiai ima nuliūsti, kad jiems greičiausiai teks keltis į Vilnių.

Tai savotiškai teigiamai nuteikia čia dirbančius darbuotojus, kurie dar nespėjo išeiti iš ministerijos. Viliamės, kad tos žinios, kurios buvo žiniasklaidoje iš naujojo būsimo ministro pasakyta, iš prezidento Nausėdos, manome, kad tai duos impulsą pačiai ministerijos darbinei aplinkai“, – pirmadienį sakė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune statomas verslo centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune statomas verslo centras

Anot jo, nors būtų sunku įvardinti, kiek žmonių iš ministerijos išėjo dėl galimo kėlimo į Kauną, tačiau šis klausimas buvo esminis 72 žmonėms.

„Aišku, darė įtaką ir pati reforma, nes krūviai didėjo, atmosfera prastėjo. Aišku, nepasakyčiau, kad viskas buvo labai blogai. Ministras, kuris dabar eina laikinai pareigas, jis turėjo ir gerų bruožų. Kaip antai, nuomonių pliuralizmas buvo įvestas, žmogiškesnis bendravimas. Bet patys veiksmai, kurie darė lemtingesnį poveikį, buvusios reformos, krūvio pokyčio, chaoso įnešimo ir, galiausiai, Kaunas buvo formuojantis žmonių apsisprendimą“, – kalbėjo Z.Medingis.

15min primena, kad ŽŪM patalpų Kaune nuomos konkursą laimėjo SBA koncerno netiesiogiai valdoma bendrovė „Bei Capital“. Pastaroji K.Donelaičio gatvėje baigia statyti verslo centrą BLC, į kurį ir persikeltų ŽŪM bei VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra.

Skelbta, kad kas mėnesį patalpų nuoma atsieis 81,2 tūkst. eurų su PVM.

Planuojama, kad patalpos ŽŪM turėtų būti perduotos ne vėliau kaip kitų metų sausio 31 dieną.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys 15min sakė, kad investicijos į apie 5 tūkst. kv. m ploto biuro patalpų pritaikymą ŽŪM poreikiams atsieitų iki 2 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lionginas Šepetys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lionginas Šepetys

L.Šepečio teigimu, iki pasirašant sutartį, įmonė sieks gauti garantijų, jei bus nuspręsta atsisakyti ministerijos kėlimo, kad bendrovei būtų kompensuoti nuostoliai.

„Jeigu su ministerija susitarsim, pasirašysim, kitiems turėsim pasakyti viso gero, o po to investuosime, patirsime nuostolį“, – sakė jis.

Bendros SBA grupės investicijos į Vienybės aikštės projektą, BLC 2 verslo centrų kompleksą bei aplinkos sutvarkymą sudarys beveik 40 mln. eurų. Iš jų 10 mln. skirta Vienybės aikštės rekonstrukcijai.

Po pastatu bus įrengta dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Prie centro veiks automobilių ir dviračių dalijimosi paslaugos, bus elektromobilių įkrovimo aikštelė. Pastatas turės A energinio efektyvumo klasę.

Vienybės aikštės ir BLC architektūrinę koncepciją sukūrė Vokietijos architektūros ir dizaino kompanija „3Deluxe“. Įgyvendinimo projektą, pasak SBA koncerno pranešimo, kartu su Vokietijos architektais rengė architektas Rimantas Giedraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius