Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoje griaunamų pataisos namų – norvegų finansuojamas pareigūnų mokymo centras

Vilniaus centre, Drujos gatvėje, pradėtas griauti nebenaudojamų pramoninių pastatų kompleksas, priklausantis Vilniaus pataisos namams. Čia bus nugriauti 39 pastatai, o 2 ha teritorijoje iškils bausmių sistemos pareigūnų mokymo centras. Planuojama, kad čia gali persikelti ir Teisingumo ministerijai pavaldžios įstaigos. Investicijos į projektą sieks 20 mln. eurų. Paaiškėjo ir data, kuomet iš Lukiškių kalėjimo bus iškelti kaliniai – liepos 1 dieną.
Griaunami buvę Vilniaus pataisos namai
Griaunami buvę Vilniaus pataisos namai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Investicijos į projektą sieks 20 mln. eurų. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius antradienį žurnalistams pristatė planus, kas iškils vietoje daugiau nei dviejų hektarų plote buvusio komplekso Rasose. Paaiškėjo, kad čia turėtų atsirasti pareigūnų mokymo centras.

Teigiama, kad naujame mokymo centre pareigūnai galės ne tik kelti kvalifikaciją, tobulintis, bet ir gauti išsilavinimą.

„Išgriausime tvoras, išgriausime pastatus ir šioje vietoje atsiras modernus, Norvegijos lėšomis pastatytas pareigūnų mokymo centras, kuriame pareigūnai bus mokomi veikti ir dirbti pagal naujas programas, bus naujas požiūris į nuteistuosius. Labai svarbu, kad nuteistieji pakartotinai nenusikalstų, o Lietuvoje daugelis jų, deja, ir vėl atsiduria kalėjimuose ir pataisos namuose“, – antradienio rytą kalbėjo jis.

VIDEO: Griaunami buvę Vilniaus pataisos namai

Svarsto perkelti ir pavaldžias institucijas

Anot E.Jankevičiaus, šioje teritorijoje taip pat gali atsirasti Teisingumo ministerijos įstaigos, Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Valstybės garantuojama teisinė pagalba, teismo ekspertai, patentų biuras, Kalėjimų departamentas.

„Šiuo metu Turto bankas skaičiuoja, kiek galima gauti lėšų pardavus nekilnojamąjį turtą, kuriame yra įsikūrusios pavaldžios įstaigos. Kai bus aiškios sąmatos, bus svarstoma, ar reikės papildomai lėšų ar ne. Pagal preliminarius skaičiavimus, papildomų lėšų nereikės“, – sakė ministras ir pridėjo, kad pati Teisingumo ministerija į šį sklypą keltis neplanuoja.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Elvinas Jankevičius

Finansavimo sutartis su Norvegijos valstybės fondais Teisingumo ministerija ketina pasirašyti šių metų rudenį. Statybos, numatoma, turėtų prasidėti kitais metais.

„Rudenį pasirašysime sutartį dėl 20 mln. eurų. Čia ne tik mokymo centras atsiras, bet ir įstaigos, Rasų pataisos namai, bus tikrai moderni įstaiga. Pareigūnai galės čia mokytis ir praktiką atlikti nedideliu atstumu pataisos namuose. <...> Bet tos lėšos skirtos visiems projektams. Iš jų bus perkamos apykojės, statomas mokymo centras, bus renovuojamos kamerų tipo patalpos. Mes nesiskoliname, tiesiog gauname neatlygintinai paramą, kaip ir Europinės paramos, taip ir čia Norvegijos vyriausybė remia“, – žurnalistams aiškino E.Jankevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Griaunami buvę Vilniaus pataisos namai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Griaunami buvę Vilniaus pataisos namai

Teritoriją išvalys privati įmonė

Kokio ploto ir kiek naujasis objektas talpins pareigūnų, dar neaišku. Ministro teigimu, šiuo metu centras yra projektuojamas.

E.Jankevičius tikino, kad teritorijos išvalymas valstybei nekainuos nė cento, o už išvežtas medžiagas Kalėjimų departamentas gaus papildomų lėšų – apie 15 tūkst. eurų. Objektą griauna įmonė „Vaidva“.

„Vaidvos“ Vilniaus padalinio vadovas Edvinas Pukinskas apie griovimo darbus nedaugžodžiavo ir kiek įmonei kainuos griovimas, neatskleidė. Pasak jo, tai yra didelis objektas, tačiau ne didžiausias, kokį jiems yra tekę griauti.

„Pagrindinius griovimo darbus planuojame įvykdyti iki vasaros pabaigos. Statybinis laužas ir visos statybinės medžiagos bus utilizuojamos. Skaldą panaudosime kelių įrengimui, grindų, pagrindų įrengimui“, – kalbėjo jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edvinas Pukinskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edvinas Pukinskas

Be to, Vilniaus savivaldybės Tarybos sprendimu, panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas šioje teritorijoje planuojama valyti ir gruntą nuo įvairiausių medžiagų.

Daugiau nei dviejų hektarų plote įsikūręs kompleksas Rasose iš 39 pastatų nenaudojamas nuo 2006 metų, kai ten veikė nuteistuosius įdarbinančios įmonės cechai, buvo įrengtos kitos pataisos namų patalpos.

Nuo liepos – tuščios Lukiškės

Taip pat ministras atskleidė, kad liepos pradžioje planuojama uždaryti Lukiškių kalėjimą ir iškelti visus kalinius. Kalėjimų departamento vadovas Virginijus Kulikauskas sakė, kad jau liepos 1 dieną Lukiškės turėtų būti tuščios.

„Suprantu, kad šis objektas (Lukiškių kalėjimas, – 15min) atiteks Turto bankui ir tie dalykai bus sprendžiami nebe mūsų lygmenyje, ką su šituo kompleksu darys. Turbūt žinote, kad yra ir kultūros paveldo objektai, todėl tai ne mūsų kompetencijos klausimas“, – apie tai, kas galėtų atsirasti kalėjimo vietoje Vilniaus centre, sakė naujasis Kalėjimų departamento vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virginijus Kulikauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virginijus Kulikauskas

Šiuo metu Lukiškių kalėjime yra mažiau nei 300 įkalintųjų. Juos ketinama perkelti į Pravieniškes ir kitas Lietuvoje esančias įkalinimo įstaigas.

Ministras E.Jankevičius antradienį užsiminė, kad planuojamos pertvarkos ir prie Sniego gatvėje esančių pusiaukelės namų.

„Tikimės susiplanuoti taip, kad užtektų lėšų ir tų pastatų griovimui. Ten yra ir mediniai pastatai, šiek tiek kitokios konstrukcijos pastatai. Tikimės, kad biudžeto derybos, kurios vyks rytoj, vyks sėkmingai ir galėsime ten nugriauti tvoras, atverti teritoriją miestiečiams“, – kalbėjo E.Jankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius