Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krematoriumo dar nėra, bet Daržininkų gyventojai jau buriasi į kovą prieš statybas

Vilniaus rajone, Daržininkų kaime, planuojama statyti krematoriumą. Nors bendrovė „K2 LT“ tik prieš savaitę paskelbė, kad tam įsigijo sklypą, jau pasipylė kaimynų skundai, renkami parašai prieš numatomas statybas.
Ruslanas Sachovec ir teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas
Ruslanas Sachovec ir teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ruslanas Sachovecas gyvena vos už keleto metrų nuo planuojamo statyti krematoriumo.

„Krematoriumas beveik kieme“, – 15min atvykus apžiūrėti sklypo aiškino R.Sachovecas. Jis teigia, kad apie planus sužinojo ne iš „K2 LT“ atstovų, o iš žinių. Apie tai, kad „K2 LT“ įsigijo sklypą Vilniaus rajone, kuriame nori statyti laidojimo paslaugų statinį su krematoriumu, įmonė pranešė spalio 16 dieną per Vilniaus „Nasdaq“ biržą.

Krematoriumas – prie pat namo

R.Sachovecas su šeima gyvena name, esančiame iškart už trikampio formos sklypo, kuriame planuojamas objektas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ruslanas Sachovecas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ruslanas Sachovecas

Teritorijoje, kurioje „K2 LT“ planuoja krematoriumą ir laidojimo namus, anksčiau buvo degalinė. Dabar jos čia jau nė kvapo nelikę, o tai, kad čia kažkada pilstyti degalai, išduoda rezervuarų pamatai bei betoninė aikštelė, kurioje ir buvo įrengta degalinė.

Beveik visa teritorija apaugusi berželiais, kurie, įpusėjus rudeniui, numetė lapus ir atvėrė R.Sachoveco namą. Bet net per nukritusius lapus matosi teritorijoje besimėtančios padangos, buteliai ir kitos šiukšlės.

Ruslanas 15min pasakojo, kad teritoriją prieš jo sklypą stengiasi tvarkyti – kad pačiam būtų maloniau.

Dešiniau nuo sklypo, kuriame suplanuotas krematoriumas, veikia autoservisas, o prieš jį – autobusų stotelė, kurioje sustoja iš Skaidiškių į miestą kursuojantis autobusas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas

R.Sachovecas savo sklypą kartu su jau pradėtu statyti namu įsigijo prieš dvejus metus. Per tą laiką jis sugebėjo jį perstatyti, be to, neužtekus savų lėšų, dar 50 tūkst. eurų skolinosi iš banko. Todėl jo didžiausia baimė – turto vertė.

„Pinigų į sklypą įkišta marios, čia 100 arų sklypas. Aš renovavau visą namą, langai nauji, vartai, signalizacija. Už kiek aš dabar parduosiu? 20 tūkst. eurų? Norėtumėte prie krematoriumo gyventi? Nė už jokius pinigus“, – svarstė pašnekovas.

Antrame aukšte R.Sachovecas ketina įrengti vaiko kambarį, iš kurio, jei „K2 LT“ projektas bus įgyvendintas, vaizdas atsivers tiesiai į krematoriumą.

„Čia degins žmones, juos šarvos, o pas mane sodas... Aš iš čia nieko nevalgysiu, nes aš krikščionis, man neįprasta, kad žmones degina“, – aiškino vyras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas

R.Sachovecas aiškina, kad objektas yra per arti jo namų. Krematoriumams taikoma sanitarinė apsaugos zona, kuri siekia 200 metrų.

„Net jei statys aikštelėje, iki namo – 40 metrų. Be to, šalia yra autoservisas, o čia kremuos žmones. Psichologiškai niekas nenorės važiuoti į tokį servisą priešais krematoriumą“, – įsitikinęs jis.

R.Sachoveco teigimu, jau surinkta daugiau kaip 2 tūkst. parašų, kuriuos gyventojai ketina teikti ne tik Vilniaus rajono merei, bet ir Seimo nariams.

„Pasirašė visi aplinkiniai gyventojai, manau, kad bus mažiausiai 3–4 tūkst. parašų. Visi prieš. Jeigu reikės, samdysim advokatus, paduosim į visus teismus, visi susimes“, – įsitikinęs gyventojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas

V.Labanauskas: žmonės bijo, nes nežino

Tuo tarpu „K2 LT“ vadovas Vytenis Labanauskas 15min teigė suprantantis gyventojų susirūpinimą bei kilusį jų pyktį vadina natūraliu. Tačiau jis pabrėžia, kad projektas dar nepradėtas. Kadangi „K2 LT“ yra akcinė bendrovė, apie kiekvieną savo žingsnį ji privalo pranešti per biržą, todėl įsigijus sklypą tai ir buvo padaryta.

„Kai žmonės nežino, jie taip ir daro. Bet mes dar niekur neturėjome kreiptis, nes pradėjome pirmus žingsnius. Toliau visi kiti žingsniai: vertinimas, projektų derinimas, informavimas ir t.t., numatyti pagal visus reikalavimus, bus daromi“, – sakė jis.

V.Labanauskas tikino, kad, pamačius pirmus nepasitenkinimo ženklus, su bendruomene jau suplanuotas susitikimas. Esą jokia informacija nuo jų nebus slepiama. Įmonė ketina bendruomenei paaiškinti visus procesus ir stengtis išvaikyti visus mitus.

„Viską darome skaidriai, žengėme pirmą žingsnį dabar, o ne tada, kai prasidės statybos. Žmonės įsijautrinę ir tai natūralu, nes nežino, neįsivaizduoja, kaip vyksta procesai. Bus susitinkama su kaimynais, bendruomene, derinsime, aiškinsime, kad tos baimės akys būtų mažesnės, kad visi suvoktų, kas čia vyksta iš tikrųjų“, – aiškino bendrovės vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Labanauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Vytenis Labanauskas

V.Labanausko nuomone, bendruomenės noras kreiptis į teismus yra ankstyvas, mat kol kas nėra priimta jokių sprendimų, kuriuos teisėjas galėtų vertinti. Sprendimus įmonė ketina priimti įvykdžiusi procedūras: įvertinusi aplinkosaugininkų išvadas ir savivaldybės iškeltas sąlygas bei įsiklausiusi į bendruomenės norus.

„Bet tai negali būti emocinis faktorius: man nepatinka, pro langą matau, tuo ir vadovaujamės. Yra įstatymai, taisyklės, mes jų laikomės ir jeigu bus kokių nors pažeidimų, jei mes pažeisime taisykles, tada prašau, tada teismas. O dabar nežinau, ką teismas turėtų nagrinėti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Be to, V.Labanauskas patikino, jei institucijų atsakymai įmonei bus neigiami – šioje vietoje projekto jie tikrai neįgyvendins.

„Jeigu bus sprendimas, kad čia negalima ir neatitinkame reikalavimų, tai negalėsime statyti, tiesiog mums niekas neduos leidimo. Reikia visiems nusiraminti ir kalbėti faktais, ne emocijomis. <...> Žmonės gyvena prie kapinių ir žino, kad ten laidoja, bet niekam dėl to klausimų nekyla. Čia tas pats“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Teritorija, kurioje suplanuotas krematoriumas

Be to, jis pažymėjo, kad krematoriumas yra apipintas mitais, esą iš jo sklinda juodi dūmai, ir tikino, kad to nėra. Anot V.Labanausko, krematoriumas Kėdainiuose yra tikrinamas nepriklausomų specialistų kas ketvirtį, o dar kasmet atvyks laborantai iš užsienio, kurie dar kartą įvertina gautus rezultatus.

„Nei dūmų, nei taršos, jau yra objektas Lietuvoje, galime parodyti pavyzdį ir patikrinti. Bet čia ne apie tai kalbama. Čia kalbama: man patinka, nepatinka ir nenoriu, man psichologiškai sunku, pro šalį važiuosiu ir žinau, kad čia taip yra. Yra įstatymai, kuriuos privalome vykdyti, nes kitaip negalime net pradėti statyti. Antra, technologijos patvirtintos ir išbandytos. Aplinkosauga žino, kokie išmetimai, kokie rezultatai ir tas tikrinama. <...> Jeigu būtų kitaip, čia jau būtų prisistatę kas nori, bet taip nevyksta“, – įsitikinęs pašnekovas.

Nori statyti laidojimo namus ir krematoriumą

Primename, kad „K2 LT“ pranešė apie įsigytą sklypą praėjusį antradienį. Tuomet įmonės vadovas V.Labanauskas 15min sakė, kad sklypas Vilniaus rajone, Daržininkų kaime, pasirinktas, nes yra netoli miesto, taip pat jį galima patogiai pasiekti.

Bendrovė čia suplanavo statyti krematoriumą kartu su šarvojimo salėmis.

„Orientuojamės į tuos, kurie norėtų kompleksinės paslaugos, nemanau, kad čia bus vieta tiems, kurie norės tik kremavimo“, – komentavo V.Labanauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kėdainių krematoriumas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kėdainių krematoriumas

Projekto vertė, V.Labanausko teigimu, 1,8–2 mln. eurų, iš kurių apie 1 mln. eurų bus skirta įrangai įsigyti.

„Viskas (projekto vertė – red. past.) priklauso nuo to, koks bus projektas, kiek turėsime galimybių jį statyti, kokios apimties. Neturime ketinimų daryti didelio objekto“, – sakė jis.

Kada bus pradėtos statybos, „K2 LT“ vadovas atsakyti negalėjo. Anot V.Labanausko, šiuo metu objektui Vilniaus rajone yra ruošiami projektavimo dokumentai, ruošiamasi aplinkosaugininkų vertinimui.

PLAČIAU SKAITYKITE: Buvusios degalinės vietoje Vilniaus rajone iškils krematoriumas

Dar vienas krematoriumas – Vilniaus pakraštyje

Primename, kad Vilniuje, Lentvario gatvėje, taip pat turėtų išdygti krematoriumas.

Planams statyti čia krematoriumą priešinosi gretimų gyvenamųjų namų savininkai, tačiau jie teismuose pralaimėjo ginčą su Aplinkos apsaugos agentūra, nusprendusia, jog bendrovei šioje teritorijoje neprivaloma atlikti poveikio aplinkai vertinimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas dar pernai birželį pranešė, kad išnagrinėjęs Bališkių individualių gyvenamųjų namų statybos bendrijos ir Aplinkos apsaugos agentūros ginčą dėl krematoriumo pastato statybos ir kremavimo veiklos Vilniuje, Lentvario gatvėje, atmetė pareiškėjų skundą kaip nepagrįstą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius