-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl įstiklinto pastato Vilniaus Gedimino prospekte

Prokurorai pradėjo viešojo intereso gynimo tyrimą dėl kultūros vertybių registre esančio pastato sostinės Gedimino prospekte 27 įstiklinimo.
„Vero Cafe“ Gedimino prospekte
„Vero Cafe“ Gedimino prospekte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šių veiksmų Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai ėmėsi po to, kai lapkričio pabaigoje Lietuvos aukščiausiasis teismas konstatavo, jog Architektų rūmai neturi teisės ginčyti sprendimų dėl saugotino pastato įstiklinimo, nes jie priimti anksčiau nei rūmai gavo teisę tiesiogiai kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

„Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai savo iniciatyva pradėjo tyrimą – šiuo metu renkama medžiaga“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Vilniaus savivaldybė pastatui įstiklinti pritarimą davė 2014 o galutinį leidimą išdavė 2017-aisiais. 2018 metų vasarą pastato pirmojo aukšto įstiklinimas sukėlė paveldosaugininkų pasipiktinimą bei daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Lietuvos architektų rūmai, gindami viešąjį interesą, į teismą kreipėsi 2018 metų rugpjūtį, o Vilniaus apylinkės teismas buvo pripažinęs, jog dalis statybos darbų Gedimino prospekto ir A.Jakšto gatvių sankirtoje buvo neteisėti, tačiau Vilniaus apygardos, o vėliau – ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad Architektų rūmai neturėjo teisės kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

„Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ gavęs leidimus, 2018-ųjų vasarą įstiklino atvirą pastato Gedimino pr. 27 pirmo aukšto dalį ir ten norėjo įrengti sezoninę kavinę. Daugiau nei 3,2 tūkst. kv. metrų ploto patalpas pastate įmonė valdo nuo 2007-ųjų.

Kultūros paveldo departamento teigimu, 1938-aisiais pagal lenkų architektų modernistų Jerzy Soltano (Jiežio Soltano) ir Stanislawo Murczynskio (Stanislavo Murčinskio) projektą statyta tuometė Visuomeninio draudimo įstaigos būstinė yra vienas vertingiausių tarpukarinio Vilniaus moderniosios architektūros statinių. Į Kultūros vertybių registrą pastatas įtrauktas 1993 metais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Vero Cafe“ Gedimino prospekte

KPD vertinimu, Gedimino prospekte 27-uoju numeriu pažymėto pastato pirmojo aukšto erdvė tarp kolonų buvo įstiklinta nelegaliai ir taip buvo pažeista pastato vertingoji savybė – funkcionalizmo stiliaus fasadų architektūrinio sprendimo visuma.

KPD manymu – „neteisėtai išduotų projektų sprendiniais buvo sužalota nekilnojamosios kultūros vertybės – administracinio pastato Gedimino pr. 27, Vilniuje – vertingoji savybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius