-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusmetis iki Būsto kredito direktyvos įgyvendinimo: kas laukia paskolų davėjų ir gavėjų?

Naujoji ES Būsto kredito direktyva turi būti perkelta į Bendrijos šalis nares iki 2016 m. kovo 21 d. Vis dėlto, net ir likus tik pusmečiui iki šios datos, Lietuvos bankas su Finansų ministerija dar tik ruošia įstatymo, įgyvendinsiančio šią direktyvą, projektą. Tačiau, kaip mano Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas, revoliucinių pokyčių paskolų nekilnojamajam turtui (NT) įsigyti rinkoje laukti nereikėtų – daugumą direktyvos keliamų tikslų įgyvendina sugriežtintos atsakingo skolinimosi nuostatos.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / 123RF nuotr.

Didelė sprendimų laisvė

Kaip teigė pirmadienį vykusioje konferencijoje „Ar Lietuva užtikrina duomenų prieinamumą ES Būsto paskolų direktyvos įgyvendinimui?“ kalbėjęs Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius, ES paliko nemažai laisvių šalims narėms savo nuožiūra įsivesti papildomus reikalavimus.

T.Garbaravičius teigė, kad šiuo metu egzistuoja pasiūlymai, kad į įstatymą būtų įtraukta nuostata, kuri bankams uždraustų iš paskolos gavėjų reikalauti, kad pastarieji šioje finansinėje institucijoje turėtų sąskaitą ar kauptų lėšas pensijų fonde.

Lietuvos banko ir Finansų ministerijos rengiamame įstatymo projekte, pasak T.Garbaravičiaus, bus įtraukta ir keletas nuostatų, kurių pačioje direktyvoje nėra. 

 

Be to, Lietuvos banko ir Finansų ministerijos rengiamame įstatymo projekte, pasak T.Garbaravičiaus, bus įtraukta ir keletas nuostatų, kurių pačioje direktyvoje nėra.

Viena iš jų – kredito davėjas turės teisę reikalauti, kad kredito gavėjas padengtų turto vertinimo išlaidas tik jeigu pastarasis prašo suteikti kreditą, didinti bendrą kredito sumą arba įkeisto turto vertei sumažėjus dėl kredito gavėjo kaltės.

Lietuvos banko atstovo teigimu, pagal šią direktyvą bus reguliuojama pati veikla (būsto paskolų išdavimas), o ne tik tam tikra finansinių institucijų grupė. Atsakingo skolinimosi nuostatos bus taikomos ne tik kredito įstaigoms, bet ir kitoms įmonėms, kurios verslo tikslais teikia ar įsipareigoja suteikti NT užtikrinančias paskolas.

Direktyva reikšmingų pasikeitimų neįneš

„Pagal normalią banko praktiką, tam pasiruošti reikėtų bent jau pusės metų. Jeigu turėtume ne diskusiją, o įstatymo projektą, būtų puiku“, – kalbėdamas apie rengiamą perkelti europinę Būsto kredito direktyvą kalbėjo S.Kropas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidento manymu, atsakingo skolinimosi nuostatai iš tiesų galėjo būti rekomendacinio pobūdžio.

Lietuvos bankų asociacijos prezidento manymu, atsakingo skolinimosi nuostatai iš tiesų galėjo būti rekomendacinio pobūdžio, kadangi dabar jie kredito įstaigas įstato į tam tikrus rėmus.

Pavyzdžiui, šiuo metu paskola būstui gali būti išduota tik laikotarpiui, per kurį žmogus dirba. Tokiu būdu, anot S.Kropo, priešpensinio amžiaus žmogui yra užkertama galimybė pasiskolinti nedidelėms būsto plėtros išlaidoms.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Stasys Kropas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Stasys Kropas

„Nėra taip, kad vienas butas ir viena paskola gyvenimui. Gyvenimas gerokai dinamiškesnis“, – sakė S.Kropas.

Tiesa, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas pridūrė, kad būtent atsakingo skolinimosi nuostatos ir lems, kad pokyčių, kuriuos lems europinės Būsto kredito direktyvos perkėlimas į nacionalinę teisę, mūsų šalis beveik nepajus.

„Dauguma direktyvoje keliamų tikslų jau yra įgyvendinti atsakingo skolinimo nuostatų kontekste“, – sakė S.Kropas ir pridūrė: „Direktyva – labiau tiuningavimo procesas, o ne reikšmingas pasikeitimas“.

Kita krizė ateis ne iš bankų, – juokėsi S.Kropas.

Be to, konferencijos dalyvius S.Kropas nuramino, kad šiuo metu keliami reikalavimai būsto paskolos išdavimui (15 proc. būsto vertės įnašas, maksimali būsto paskolos trukmė – 30 metų) nesudaro sąlygų net menko burbulo Lietuvos NT rinkoje susiformavimui.

„Kita krizė ateis ne iš bankų“, – juokėsi S.Kropas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius