-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rizikingiausiame Vilniaus projekte „Koriai“ ir vėl rasta pažeidimų

Praėjusių metų rudenį tuometinė Statybos inspekcijos vadovė projektą „Koriai“ pavadino „rizikingiausiu mieste“. Regis, jo statytojai šį titulą bando išlaikyti ir toliau. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kovą atliko naują patikrinimą. Jo metu pačiame projekte pažeidimų nerado, tačiau nustatė, kad statybvietė aptverta valstybinės žemės sąskaita. Pati įmonė teisinasi, kad aptvėrimas įrengtas vadovaujantis senu statybos organizavimo planu, o jam pasikeitus tiesiog nespėta ištaisyti neatitikimų.
„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita
„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija atliko patikrinimą Kalvarijų g. 84, Vilniuje, kur nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Projektai ir statyba“ stato antrą projekto „Koriai“ etapą. Jo metu paaiškėjo, kad nors projekte statytojai visus trūkumus pašalino, tačiau pažeidimų rasta vykdant statybos darbus.

„Atlikus statybos patikrinimą, nustatyta, kad vykdant pastato Kalvarijų g. 84, Vilniuje, statybą pažeisti projekto pasirengimo statybai ir statybos darbų organizavimo dalies (leistinų laikinų statybos laikotarpiui skirtų aptvėrimų įrengimo schemų) sprendiniai. Pažeidimai padaryti ne projekte, o vykdant statybos darbus“, – 15min Statybos inspekcijos atsakymą pateikė atstovė spaudai Vida Aliukonienė.

15min skaitytojo nuotr./Tvora prie projekto „Koriai“
15min skaitytojo nuotr./Tvora prie projekto „Koriai“

Pažeidimas buvo „akivaizdus“

Tvora, kuria aptverta statybvietė, pažeidžia teisės aktų reikalavimus – tai yra statybų aikštelė, aptverta valstybinės žemės sąskaita.

„Akivaizdu, kad tvora užtverta prie pat Daugėliškio ir Giedraičių gatvių, o pagal projektą turėtų būti gerokai atitraukta. Nurodyta statybvietės aptvarus įrengti pagal Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus 2015 metų gegužės 26 dienos išduotą leidimą dėl laikino pasinaudojimo valstybine žeme ir 2016 metų spalio 20 dienos savivaldybės leidimą apsitverti ir kasti bei prie jų pridėtus laikino aptvėrimo brėžinius“, – atsakyme rašo V.Aliukonienė.

Paprašius patikslinti, kiek valstybinės žemės užėmė statytojai, Statybos inspekcijos atstovė teigė, kad pažeidimai buvo matomi „akivaizdžiai“.

„Kadangi akivaizdu, kad užtverta ne pagal projektą, tai atlikti matavimus nebuvo būtina“, – teigė V.Aliukonienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita

Dabar plėtotojai turi pažeidimus ištaisyti iki balandžio 28 dienos. Suėjus šiam terminui, patikrinimas bus atliktas dar kartą. Be to, šį kartą bus tikrinama, ar pastatas atitinka techninį projektą.

„Praėjusių metų rugsėjį savivaldybės administracijai išdavus naują statybos leidimą, įteisinant savavališką statinio statybą, buvo patikrinta, ar statinys atitinka projektą, pagal kurį išduotas leidimas, ir, nenustačius pažeidimų, leista tęsti statybą. Iki statybos užbaigimo statytojas įpareigotas įrengti pagal reglamentą privalomą automobilių stovėjimo vietų skaičių“, – komentavo V.Aliukonienė.

Nespėjo laiku ištaisyti

Bendrovės „Projektai ir statyba“ 15min atsiųstame komentare teigiama, kad statybvietė buvo užtverta vadovaujantis senais reikalavimais, o jiems pasikeitus, nespėta laiku patraukti tvorą.

„Aptvėrimai įrengti pagal anksčiau galiojusį statybos organizavimo planą, kuomet buvo numatyti kiti užstatymo plotai. Atsiradus naujam statybos organizavimo planui nebuvo spėta laiku pastumti tvorą pagal atnaujintą schemą. Vadovaujantis reikalavimais visi neatitikimai šiuo metu yra šalinami“, – rašoma atsakyme.

Pavadintas „rizikingiausiu projektu“

Pirmą kartą į Statybos inspekcijos akiratį šis projektas pateko 2015 metais. Tuomet inspektoriai nustatė, kad teritorijoje nelegaliai kyla daugiabutis ir sustabdė jo statybas. Praėjusiais metais projektą plėtojanti bendrovė „Projektai ir statyba“ nutarė jį įteisinti, sumokėdama beveik 12 tūkst. eurų baudos, gavo iš savivaldybės naują leidimą, tačiau inspektoriai vėl rado pažeidimų ir kreipėsi į teismą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita

Tačiau kol bylą nagrinėjo teismas, „Projektai ir statyba“ pati kreipėsi į savivaldybę, prašydama panaikinti statybos leidimą ir šį rugsėjį kreipėsi dėl naujo. Leidimas išduotas naujam projektui ant senojo pamatų: pagal dokumentus teritorijoje vietoje dviejų daugiabučių turėtų iškilti svečių namų paskirties statinys. Pagal naują statybos leidimą, bendrovė turėjo išardyti projekto neatitinkančias pastato dalis, o pamatus pritaikyti naujam projektui.

Praėjusių metų rudenį kalbėdama su žurnalistais tuometinė Statybos inspekcijos vadovė Laura Nalivaikienė teigė, kad „šis projektas yra vienas rizikingiausių, bent jau Vilniaus mieste“.

Pateko į savivaldybės nemalonę

Beje, projektas „Koriai“ pernai metų lapkritį pateko ir į Vilniaus savivaldybės nemalonę. Sostinės valdžia tuomet kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu įvertinti, ar veiksmai, kai savivaldybei išdavus leidimus negyvenamosios paskirties pastatams iš tiesų jie parduodami kaip butai, nepažeidžia viešojo intereso. Iš viso savivaldybė mieste nustatė 12 tokių atvejų, o tarp jų buvo ir projektas Kalvarijų gatvėje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Korių“ statytojai aptvėrė statybvietę valstybinės žemės sąskaita

Tuomet prokuratūra šią savivaldybės užklausą perdavė Statybos inspekcijai ir Valstybinei Vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT). VVTAT tyrimo dėl projekto nepradėjo, tačiau Statybos inspekcija statytojui nurodė įrengti daugiau automobilių stovėjimų vietų.

Projekto interneto tinklalapyje rašoma, kad antrasis projekto etapas planuojamas pabaigti šių metų rugsėjį. Taip pat skelbiama, kad „Koriuose“ suprojektuoti 1-3 kambarių, 26-52 kv. m ploto butai („svečių namų apartamentai“) ir nuo 27 kv. m ploto komercinės patalpos verslui. Komplekse turėtų būti apie 200 būstų.

Šiuo metu „Korių“ komplekse, kuris yra šalia Žalgirio ir Kalvarijų gatvių sankryžos, pastatyti du identiški vienuolikos aukštų daugiabučiai, kuriuose yra 150 butų.

Taip pat nuo 2010 metų pabaigos teritorijoje veikia bendrovės „Projektai ir statyba“ įrengta turgavietė „Sostinės turgus“, vietoje kurios planuojama parduotuvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius