-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių būsto plėtotojus vis dar kausto krizės prisiminimai

Ši vasara ypatinga tuo, kad nekilnojamojo turto rinka nesiilsi. Anksčiau jos aktyvumas tokiu laikotarpiu ženkliai nuslopdavo, o šiemet sezoniškumas dingo. Tai, kad butų sandorių skaičius šiek tiek sumažėjo, lyginant 2018 (1705) ir 2017 (1809) metus, pasak „Inreal“ Vertinimo departamento Šiaulių skyriaus vadovo Aido Liorento, reiškia ne silpstantį rinkos aktyvumą, o pasiūlos trūkumą.
Šiauliai
Šiauliai / Šiaulių TIC nuotr.

Didelių statybos projektų Šiaulių centre vis dar nevyksta, nors galimybių čia yra. Pavyzdžiui, „Baltijos restoranas“ – geras taikinys investuotojams miesto centre, bet imtis jo bijomasi, nes reikia esminės rekonstrukcijos, didelių investicijų. Kitas puikioje vietoje esantis pastatas – vadinamasis „Senasis dvaras“. Jau prieš dešimtmetį buvo planuojama jį rekonstruoti, bet iki šiol neatsirado tokio, kuris realiai imtų ir įgyvendintų.

„Parduosi trečdalį, o paskui – ką?“, – kalba Šiaulių verslininkai ir nukreipia investicijas plėtrai į Vilnių.

Kodėl plėtotojai neklauso rinkos? Nes bijo

Krizės prisiminimai, regis, vis dar kausto Šiaulių NT rinką. Dideli projektai regionuose neįgyvendinami per 12 mėnesių, o per metus situacija gali pasikeisti – tai gniaužia norus sukurti kažką didesnio, todėl orientuojamasi į greitai įgyvendinamus projektus.

Vidutinio dydžio, apie 150 kv. m, individualų namą Šiauliuose šiandien galima nusipirkti už 150 – 170 tūkstančių eurų. Palyginimui, gerai suremontuotas panašaus ploto butas kainuotų apie 100 tūkstančių eurų. 1 kambario butas Šiauliuose kainuoja 20-30 tūkst. eurų. Tokių pirkėjai – vyresnio amžiaus vieniši žmonės, kuriems didelių plotų butai ar namai, vaikams palikus tėvus, tampa per dideli ir slegiantys.

Kita pirkėjų grupė – investuotojai į nuomai skirtus būstus. Nuomojamų būstų Šiauliuose yra per mažai, jų kainos – artimos sostinės nuomos kainoms (150 – 300 eurų per mėnesį). Trečiasis klientas – savivaldybė, kuriai nuolat trūksta nedidelio ploto butų socialinio būsto fondui. Nedideli 4-5 butų namai, 4-5 kotedžų kompleksai aplinkui Šiaulius, vystomi, bet rinka akivaizdžiai sako, kad to yra per mažai.

Šiauliečiai perka sklypus namams

„Šiaulių centras „miega“, o gyvenamieji kvartalai tęsia ekspansiją į miesto pakraščius ir Šiaulių rajoną. Sodų bendrijos tampa gyvenamųjų namų kvartalais, bet miestas ties jų teritorijomis nesustoja. Šiuo metu 7-10 km spinduliu aplinkui Šiaulius, ten, kur prieš dešimtmetį plytėjo laukai ir pievos, klojami vandentiekio ir nuotekų vamzdžiai, elektros kabeliai, dujos, dygsta nauji gyvenamieji kvartalai“, – pasakoja A.Liorentas.

Anot jo, didžiausios naujakurių problemos – viešasis transportas ir asfaltuoti keliai, kurių dažnai nėra, nes savivaldybė į tokią miesto plėtrą neinvestuoja, o patiems gyventojams išasfaltuoti kelius yra labai brangu. Būna, kad taip pagyvenę keletą metų parduoda namą ir keliasi į butą, nes kol vaikai lanko mokyklas, darželius, tokie namai, nepasiekiami viešuoju transportu, tampa tėvų galvos skausmu.

„Šiaulių plėtimasis į plotį sustos, kai pasidarys per toli, per ilgai, nebepatogu pasiekti centrą. Tuomet miestas pradės tankėti ir augti į aukštį. O kol besiplečiantis miestas yra patogus jo gyventojams, žinoma, kad jų dalis rinksis individualius namus ar kotedžus vietoje būsto daugiabutyje“, – teigia A. Liorentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius