Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventi šalia Silicio slėnio taip brangu, kad to neišgali ir „Facebook“ bei „Apple“ darbuotojai

Silicio slėnio nekilnojamojo turto rinka tokia niūri, kad net IT darbuotojai, kurie negali skųstis atlyginimais, neišgali nusipirkti būsto netoli darbo. Dėl to jie priversti keltis toliau arba ilgam nuomotis būstą.
Silicio slėnis
Silicio slėnis / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Naujoje internetinio būsto pirkimo startuolio „Open Listings“ ataskaitoje skelbiama, kad programinės įrangos inžinieriai penkiose pagrindinėse Silicio slėnio bendrovėse išleistų daugiau nei 28 proc. atlyginimo būsto paskolai, rašo „Business Insider“.

Agentūra skaičiuoja, kad labiausiai kenčia „Apple“ darbuotojai, kurie, pirkdami namą, kainuojantį 1,16 mln. JAV dolerių, turėtų kiekvieną mėnesį atseikėti per 5 tūkstančiu JAV dolerių būsto paskolai ir turto mokesčiams. Tai sudaro 33 proc. įmonės vidutinio atlyginimo. „Apple“ būstinė įsikūrusi brangiausioje slėnio vietoje.

Norint gyventi kiek pigesnėje teritorijoje, greta „Google“ būstinės, kompanijos darbuotojai turėtų atseikėti 32 proc. vidutinio atlyginimo būstui, kuris kainuotų apie 1,24 mln. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Apple“ būstinė Kalifornijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Apple“ būstinė Kalifornijoje

Socialinio tinklo „Facebook“ darbuotojams, norintiems greta biuro įsigyti namą, iš kurio į darbą atvyktų per 20 minučių, tektų bankams atiduoti 29 proc. atlyginimo. Programinės įrangos inžinieriai, dirbantys kompanijoje „Reddit“, už būstą greta biuro turėtų paaukoti 32 proc. atlyginimo, o „Twitterio“ – 30 proc.

Žinoma, išleisti 30 proc. atlyginimo būstui skamba ne taip jau ir baisiai. Pavyzdžiui, San Fransiske kai kurie nuomininkai išleidžia 50 proc. algos būsto nuomai.

Tačiau pagal „Open Listings“ bendraįkūrėjo ir generalinio direktoriaus Juddo Schoenholtzo, skolintojai turi standartinę taisyklę, kad mėnesinės įmokos, įskaitant pagrindinę sumą, palūkanas, turto mokesčius ir draudimą, neviršytų 28 proc. atlyginimo prieš mokesčius. Tik keli skolintojai patvirtins būsto paskolą, kuri viršija skolininko galimybes skolintis.

„Taigi, kai mes sakome, kad darbuotojams iš „Google“ ar „Apple“ reikėtų daugiau nei 30 proc. pajamų, kad jie galėtų įsigyti būstą greta darbo, realybė, kad daugeliui tų darbuotojų nebūtų suteiktos paskolos tose teritorijose.

Vietoje to jie privesti pirkti būstus atokiau. Arba, kaip ir kiti, priversti būstą nuomotis ir nuomos rinkoje išlikti ilgiau, nei patys to norėtų“, – „Business Insider“ sakė J.Schoenholtzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius