Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio Dainų šventė džiugina būsto nuomotojus ir nakvynės namus – užsakymai jau pasipylė

Nors liepos mėnesio pradžioje vyksianti šimtmečio Dainų šventė „Vardan tos..“ nemaloniai nustebino lankytojus kainomis, tačiau viešbučiai, nakvynės namai ir trumpalaike nuoma užsiimantys žmonės trina rankomis. Anot jų, „sujudimas“ juntamas likus mėnesiui iki renginio, tačiau didesnio antplūdžio laukiama paskutinėmis savaitėmis. 15min kalbinti apgyvendinimo įstaigų vadovai tikino, kad kas ketverius metus vykstantis renginys į Lietuvą sugrąžina ne tik emigrantus, bet pritraukia kaimyninių šalių gyventojus ir išeiviją.
Ansamblių vakare – liaudies menas
Ansamblių vakare – liaudies menas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui dedikuojama Dainų šventė „Vardan tos…“ vyks birželio 30 – liepos 6 dienomis Kaune ir Vilniuje. Organizatoriai planuoja, kad joje dalyvaus 1495 kolektyvai – apie 36 tūkst. dalyvių. Be to, atskira šventės diena bus skirta pasaulio lietuviams ir tautinėms bendrijoms, o tai itin džiugina apgyvendinimo verslu užsiimančius lietuvius.

Svečiai nori didesnių butų, savininkai kainas kelia

Trumpalaikės nuomos agentūros „Superhost“ direktorė Agota Lukšaitė 15min pasakojo, kad nors šiuo metu dar ne visi butai užimti, tačiau „sujudimas“ juntamas. Ypač juntama paklausa didesniems būstams.

„Dalis butų jau užsakyti, dalis dar ne, bet iš tikrųjų tomis dienomis sujudimas yra didelis, ypač dėl butų, kurie talpina nuo 4 iki 6 žmonių. Rezervacijų bumas dar didės“, – įsitikinusi pašnekovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ansamblių vakare – liaudies menas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ansamblių vakare – liaudies menas

Ji pastebėjo, kad dėl didelio susidomėjimo kai kurių butų nuomos kaina kyla dvigubai.

„Kainos sukeltos smarkiai. Kur standartiškai butų kaina 4–5 žmonėms 150 eurų, tai uždėta ir iki 300. Tikrai kainos sukeltos“, – sakė A.Lukšaitė.

Anot pašnekovės, Dainų šventės metu, kitaip nei per kitas masines šventes, padaugėja svečių iš už Atlanto vandenyno.

„Tuo metu iš tikrųjų padaugėja iš Šiaurės ir Pietų Amerikos, kur jau nebe lietuviai, bet su pusiau lietuviškomis pavardėmis, kurie sako, kad atvažiuoja aplankyti, apžiūrėti, būti toje šventėje. Iš anos Atlanto pusės tikrai padaugėja. Ko per visus metus ne tiek daug matai, tai per Dainų šventę padaugėja būtent jų“, – tikino A.Lukšaitė.

Žmonės atvyksta anksčiau

Apgyvendinimo paslaugų kompanijos Booking.com analitikų teigimu, žvelgiant į šių metų pirmo pusmečio duomenis jų sistemoje, matomas ženklus rezervacijų padaugėjimas. Tiesa, jie nepastebi ženklaus nuomos kainų kilimo.

„Įdomu ir tai, kad savaitė prieš (birželio 29–30 dienomis) matome dar didesnį rezervacijų padaugėjimą. Tai greičiausiai reiškia, kad žmonės atvyksta anksčiau apžiūrėti ir pasimėgauti miestu.

Remiantis turimais duomenimis mūsų platformoje, nematome kainų padidėjimo šioms datoms, palyginti su vidutinėmis vasaros sezono kainomis. Panašios kainos vyrauja tiek prieš, tiek po šventės“, – 15min atsakė Booking.com atstovai.

Į svečių namus traukia paskutinę akimirką

Tiesa, likus kiek mažiau nei mėnesiui iki renginio, ne visi stebi staigų rezervuotų kambarių kilimą. Kaip pasakojo įmonės „Rolvinkas“, kuri valdo svečių namus „Hostels Vilnius“, esančius sostinės Šopeno gatvėje, vadovas Rolandas Kasparaitis, per masinius renginius užimtumas padidėja paskutinėmis dienomis.

„Dėl Dainų šventės tikrai nėra. (Užimtumas masinių renginių metu pakyla – 15min) paskutiniu momentu, likus savaitei, dviem prieš. Vis tiek tai lietuvių šventė, nėra tarptautinė, tai nėra ir didelio antplūdžio“, – sakė pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ministrė aplankė mokyklas kuriose gyvena dainų šventės dalyviai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ministrė aplankė mokyklas kuriose gyvena dainų šventės dalyviai

R.Kasparaitis teigė pamenantis, kad panašiai buvo ir prieš Dainų šventę, vykusią prieš ketverius metus.

„Viskas paskutiniu momentu, kartais net tą pačią dieną. Žmonės eina pro šalį. Man atrodo, praėjusį kartą buvo labiau turistų iš užsienio. Tuomet buvo nemažai latvių, lenkų, daug iš artimesnių šalių“, – tikino pašnekovas.

Visų Šventųjų gatvėje įsikūrusių svečių namų „Jamaika“ vadovas Vytautas Laucius sakė, kad specialiai kainų renginio metu kelti neplanuoja. Be to, jo valdomuose svečių namuose sujudimas liepos pradžioje jaučiamas, tačiau dėmesio sulaukė daugiau iš renginio organizatorių.

„Visi domisi, sujudimas yra, bet sujudimas daugiau iš organizatorių pusės, pačių dalyvių apgyvendinimas. Jie daugiau rūpinasi. Prasidėjo sezonas, tai pas mus apypilnis. Ar čia dėl Dainų šventės, ar ne, negaliu atsakyti“, – 15min komentavo jis.

A.Primost/15min.lt nuotr./„Siemens“ arenoje vyksta Šokių diena
A.Primost/15min.lt nuotr./„Siemens“ arenoje vyksta Šokių diena

Nakvynės namų „Aviža“ vadovas Povilas Aviža teigė manantis, kad per Dainų Šventę kainos turėtų šiek tiek kilti.

„Dainų šventės metu kainos bus šiek tiek kitokios, pakeltos. Jeigu dabar vidutiniškai eina po 21 eurą žmogui, tai turėtų 4–5 eurais kilti, bet ne daugiau“, – kalbėjo jis.

Prabangūs viešbučiai užimtumo nesieja su švente

Pasak neseniai duris atvėrusio penkių žvaigždučių „Pacų“ viešbučio pardavimų ir rinkodaros vadovė Giedrės Rozmanaitės, tokie renginiai padidina viešbučių paklausą mieste.

„Dainų šventės metu „Pacuose“ laukiame būtent užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie yra pasiilgę lietuviškumo, istorijos“, – sakė ji.

Taip pat penkias žvaigždutes turinčio „Radisson Blu Royal Astorija“ viešbučio pardavimų ir rinkodaros direktorė Zinaida Karpičienė 15min sakė, kad liepos 1–6 dienomis beveik visi laisvi kambariai yra rezervuoti. Tačiau ji abejoja, kad tai susiję su laukiama švente.

„Keletas dienų jau yra visiškai užimtos, likusiomis dienomis užimtumas jau dabar siekia 90 proc. ir daugiau. Nepasakyčiau, kad mes turime užsakymų, kurie susiję būtent su Dainų švente. Daug užsakymų yra iš mūsų nuolatinių partnerių“, – aiškino Z.Karpičienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ministrė aplankė mokyklas kuriose gyvena dainų šventės dalyviai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ministrė aplankė mokyklas kuriose gyvena dainų šventės dalyviai

Šventės dalyviai gyvens mokyklose

Pasak Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Dainų šventės direktoriaus Sauliaus Liausos, šiemet šventės programose dalyvaus 36 tūkst. dalyvių. 21,9 tūkst. dalyvių bus apgyvendinti 91 apgyvendinimo įstaigoje.

„Dalyviai bus apgyvendinti Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiose bendrojo lavinimo, aukštosiose ir aukštesniosiose mokyklose, bendrabučiuose ir svečių namuose. Dalyviams, kurie nakvos Vilniaus ugdymo įstaigų klasėse ir sporto salėse, užtikrinama: prausyklos, tualetai, dušai, higienos priemonės, valgyklų patalpos dalyvių maitinimui“, – sakė jis.

S.Liausos teigimu, dalyvių apgyvendinimui šiemet skirta 140 tūkst. eurų, o jų apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas padengia valstybė.

„Apgyvendinti beveik 22 tūkst. dalyvių yra nemenkas iššūkis, tačiau didelę patirtį šioje srityje sukaupę šventės rengėjai visus organizacinius klausimus baigia išspręsti“, – aiškino Dainų šventės organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius