Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės Pašilaičių gyventojai sukilo prieš planuojamą prekybos parką

Greta Vilniaus vakarinio aplinkkelio, Pašilaičių rajono Pavilnionių gatvėje, bendrovė „Novatoriai“ suplanavo statyti didžiulį prekybos parką. Tačiau šiam projektui priešinasi aplinkinių namų gyventojai, o dar smarkiau – prie pat sklypo pastatytų naujų butų savininkai, kuriems statinys iškils tiesiai prieš langus. Tačiau statytojai tvirtina, kad daugumai pasirašiusiųjų pretenziją šis objektas įtakos nedarys.
Sklypas Pavilnionių g. 63
Sklypas Pavilnionių g. 63 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min skelbė, kad sostinės Pavilnionių gatvėje projektuojamas didžiulis prekybos parkas. 63 numeriu pažymėtame 3,3 ha ploto sklype turėtų iškilti iki 20 tūkst. kv. m ploto prekybos pastatas. Į projektą įmonė „Novatoriai“ ketina investuoti 25 mln. eurų.

Dalis statybos sklypo vakarinės ribos tiesiogiai sutampa su Vilniaus rajono savivaldybės teritorijos riba.

Plačiau skaitykite: Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas didžiulis prekybos parkas, investuos 25 mln. eurų

Iš balkono – į prekybos centrą

Tačiau planuojamo prekybos parko nenori gretimų namų gyventojai. Jie, surinkę apie 170 aplinkinių gyventojų parašų, pareiškė pretenziją ne tik statytojui, bet ir savivaldybei.

Greta numatyto statinio planuojanti įsikurti Rimantė 15min pasakojo, kad, kai ji pirko butą, apie jokius prekybos centrus nė kalbos nebuvo. Beje, namai ką tik baigti statyti, ir dalis jos kaimynų ten gyvena apie pusmetį. Rimantė tikina dar tik įsirenginėjanti būstą.

„Kai pirkome butus, tas prekybos centras nebuvo suplanuotas, apie jį neseniai paskelbė. Aš, pavyzdžiui, nepatenkinta, nes mano balkonas bus priešais, kaimynų terasos bus į tą prekybos centrą. Mūsų teritorija turėtų būti aptverta, tai prie pat tvoros prasidėtų visos statybos. <...> Kaip mes juokaujame, galėsime iš balkono šokti tiesiai į prekybos centrą, nes viskas bus taip arti“, – kalbėjo moteris.

„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras
„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras

Rimantės teigimu, ne tik Pavilionių, bet ir Gineitiškių gyventojai nenori prekybos centro. Anot jų, toks traukos objektas sukels daug nepatogumų gyventojams, atsiras kamščių, padaugės triukšmo.

„Pastatas išeina aukštesnis nei mūsų namai, prekybos centro planuojamas aukštis – 15 metrų, tai – apie 5 aukštų namas, o mūsų namai yra žemaaukštės statybos, 3–4 aukštai. Neturėsime ramybės laiko, tuo labiau privatumo, nes langai yra dideli. Tuo labiau kad dienos šviesos nematysime, nes viskas bus uždengta“, – įsitikinusi ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63

Jai pritaria ir taip pat greta planuojamo statinio gyvenantis Stanislovas, kuris tikina nesitikėjęs, kad Pavilionių gatvėje gali iškilti tokio dydžio kompleksas. Anot jo, paprasta parduotuvė gal ir būtų reikalinga, bet tikrai ne prekybos centras.

„Šis kompleksas apkraus gatvę, antra, pažiūrėjus į projektą, įvažiavimas iš rytų pusės ir automobilių stovėjimo aikštelė ant stogo, saulės baterijos taip pat ant stogo. Kur bus visi šaldytuvai? Kur prekės? Ir kur kondicionieriai? Kur restoranai, kur jų gartraukiai išmetinės garus? Į vakarinę pusę, nes kitos neturi. Vadinasi, visą laiką po langais ūžesys“, – kalbėjo jis.

Be to, Stanislovo nuomone, dideli prekybos centrai turėtų dygti ne mieste, o už jo ribų, ir tam nurodo puikiai tinkantį Ukmergės plentą.

„Netrukdys žmonėms, susisiekimas normalus ir Ukmergės plentas puikiai tam tinka. Nelabai suvokiu, kodėl reikia statyti čia“, – įsitikinęs jis.

Pateikė pretenziją su reikalavimais

Pretenzijoje, kurią turi ir 15min, gyventojai nurodo, kad jie „kategoriškai nesutinka su planuojamo prekybos centro paskirties pastato statyba nurodytoje teritorijoje“.

Gyventojai aiškina, kad greta sklypo neseniai išdygę nauji, 2–3 aukštų daugiabučiai, kurių aukštis siekia 7–10 metrų. Didžioji dalis langų yra nukreipti būtent į planuojamą prekybos centrą.

„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras
„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras

Taip pat, žmonių nuomone, planuojamo prekybos paskirties statinio pasirinkta vieta yra visiškai neracionali, nes greta ir taip yra daug parduotuvių ir prekybos centrų.

„Pažymėtina, jog bendrojo plano aiškinamajame rašte buvo nurodyta, jog prekybos paskirties pastatai turi būti planuojami Ukmergės gatvėje, o ne Pavilnionių g. bei turi būti stabdomas fragmentiškas statymas. Prekybos centrų plėtros plane taip pat nėra numatomo prekybos centro Pavilnionių g. 63“, – rašoma pretenzijoje.

Pasirašiusiųjų dokumentą teigimu, projektas neatitinka visuomenės poreikių ir prieštarauja šalia gyvenančių asmenų gyvenimo kokybei.

Rašte rašoma, kad Pavilnionių gatvė jau ir taip kenčia dėl Vakarinio aplinkkelio skleidžiamo triukšmo, o pastačius prekybos centrą jis tik padidės.

„Pavilnionių g. numatyta kaip mažo intensyvumo gyvenamoji erdvė, todėl gyventojai pagrįstai tikisi, jog šioje teritorijoje nepatirs pernelyg intensyvaus triukšmo, kurį sukelia prekybos paskirties veikla.

Pabrėžtina, jog paprastai prekybos centrai dirba iki 22 val., tačiau gyventojai bent jau nuo 18–19 val. tikisi, kad bus užtikrinamas žymiai mažesnis triukšmo lygis jų gyvenamosiose patalpose pagal higienos normų reikalavimus. Šiuo atveju nėra pateiktų jokių sprendinių, kurie užtikrintų, jog prekybos paskirties pastato veikla neturėtų įtakos triukšmo lygiui“, – tikinama dokumente.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63

Gyventojai reikalauja ne tik nepritarti projektiniams sprendiniams, bet ir uždrausti statyti parduotuvę sklype.

Įmonė: esame atviri pasiūlymams, bet žemė – mūsų

Tačiau su tokiu gyventojų nusistatymu nesutinka vienas iš „Novatorių“ akcininkų ir projekto vadovas Aušrys Žukauskas. Tiesa, jis 15min tikino, kad pačią pretenziją vertina teigiamai.

„Dauguma pretenziją pasirašiusių gyventojų tiesiogiai nesusiję su urbanizuojama teritorija, t. y.: prekybos parkas „Vakarinis“ niekaip negali daryti įtakos jų gyvenimo kokybei. Mes visiems nuodugniai atsakysim į visus iškilusius klausimus“, – 15min kalbėjo įmonės akcininkas.

Ar įmanomas kompromisas ir projekto keitimas? A.Žukausko teigimu, apie tai anksti kalbėti, tačiau jis tikino esantis atviras pasiūlymams. O ar galėtų apskritai atsisakyti statyti tokį objektą? A.Žukauskas kategoriškas – ne.

„Statyti daugiabučius (turbūt sunku būtų parduoti sklypo butus, besiribojančiu su aplinkkeliu) ar mažesnę parduotuvę yra ekonomiškai neprotinga įvertinant sklypo vertę, kurią pakėlė pats miestas. Atidarydamas Vakarinį aplinkkelį miestas iškėlė transporto srautus ir įgalino komercinės NT plėtros projektus miesto prieigose. NT projektai naudojasi miesto sukurta infrastruktūra pačiam miestui auginti. Vieno aukšto prekybos pastatas yra žemiausia, ką galima pastatyti veiksmingai išnaudojant brangią žemę“, – aiškino A.Žukauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Pavilnionių g. 63

Pašnekovo teigimu, daugiabučiai ar kitas nekilnojamojo turto projektas, pavyzdžiui, biurai, būtų dar didesnių apimčių. Ir toks objektas, svarsto A.Žukauskas, kai kuriems gyventojams dar labiau nepatiktų.

„Mūsų projektas yra įkastas 4 metrus į žemę ir nuo gyventojų pusės iškilęs virš žemės tik tris metrus, o vietomis net visai susilieja su žemės paviršiumi“, – atsakė jis.

Anot A.Žukausko, daugumai gyventojų, pasirašiusių pretenziją, pastatas nesimato arba jie gyvena kitoje Vakarinio aplinkkelio pusėje. Taip pat jam atrodo keistas gyventojų noras šiame sklype matyti viešą erdvę.

„Jie norėtų, kad čia būtų, pavyzdžiui, parkas. Tačiau sklypas yra privatus ir pagal Vilniaus bendrą planą ir miesto siunčiamą žinią NT plėtotojams, atidarant Vakarinį aplinkkelį ir perkeliant miestiečių transporto ir perkamosios galios srautus, ši vieta jau dešimtmečius buvo numatyta komerciniam objektui. Todėl mes šį sklypą ir įsigijome už Vilniaus miesto padiktuotą rinkos vertę“, – teigė jis.

„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras
„Žemės plėtra“/Vilniaus vakariniame aplinkkelyje planuojamas dar vienas didžiulis prekybos centras

Be to, A.Žukauskas pažymėjo, kad Vakarinis aplinkkelis yra skirtas visiems Vilniaus miesto gyventojams ir tai nėra siaurai lokalizuota gatvė.

„Vilniaus miesto atžvilgiu būtų labai neprotinga pagrindines aplinkkelių sankryžas ir šalia esančius sklypus, į kuriuos investuota visų Vilniaus gyventojų pinigų, paversti siaurai žmonių grupei tarnaujančiais objektais“, – sakė A.Žukauskas.

M.Pakalnis: projektas dar nėra suderintas

Vilniaus vyriausiasis architektas ir miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis 15min tikino, kad kol kas projektui nėra pritarta. Šiuo metu jis yra viešinamas, taip siekiama išklausyti gyventojų pageidavimų.

„Mes dabar tiesiog viešiname ir kol kas nei pritariame, nei nepritariame. Būtent dabar yra viešinami projektiniai pasiūlymai, gyventojai gali išsakyti savo pastabas, lūkesčius, ir žiūrėsime, vertinsime“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

M.Pakalnio teigimu, prekybos centras turėtų gyventojams tarnauti kaip buferis nuo Vakariniame aplinkkelyje keliamo triukšmo. Be to, statinys tyčia projektuojamas arčiau gyventojų, kad jie negirdėtų sunkvežimių ir atvykstančių automobilių skleidžiamo triukšmo.

„Pastatas yra įleistas gilyn, ir jie neplanuoja logistikos palei gyventojų sklypus. Mums atrodė, kad toks sprendimas yra vertas paviešinti ir vertas diskusijos. <...> Bet taip tyčia daryta. Ar tuomet žmonės norėtų po savo langais turėti automobilių stovėjimo aikštelę? Čia tyčia logistika ir automobilių stovėjimo aikštelė padaryta arčiau vakarinio aplinkkelio, ir pastatas į gyventojų kiemus atsiveria būtent ramiąja savo puse. Toks buvo architektų pasiūlymas“, – tikino jis.

Į gyventojų skundus, kad jiems pastatas užstos saulę, kels triukšmą, M.Pakalnio nuomone, reikia atsižvelgti. Tačiau tai, esą, yra techninių sprendinių klausimas.

„Yra insoliacija, sanitarinės, higieninės normos, ir jų laikymasis yra nekvestionuojamas. Čia yra daug techninių sprendimų. Dabar jie (gyventojai, – red. past.) girdi vakarinio greitkelio triukšmą, bet tas pastatas būtų garsinis barjeras, todėl tai nėra vienpusiška, kad tik bloginama situacija. Be abejo, viską reikia vertinti“, – tikino jis.

Be to, M.Pakalnis patikino, kad prekybos centras Vakariniame aplinkkelyje atitinka galiojantį miesto bendrąjį planą. O papildomai išpirkti teritorijos šioje vietoje siekiant įrengti žaliąsias zonas miestas nesirengia.

„Žemė ten privati, ir miestas palei Vakarinį aplinkkelį tikrai neplanuoja išpirkti žemės žaliosioms zonoms. Mes jas išperkame ten, kur yra didesnė žmonių koncentracija ir kur galima įrengti rekreacijos teritorijas. Pavilnionių gatvėje labiau reikalingos apsauginės priemonės nuo greitkelio, užstatyti pastatais yra viena iš galimybių. Visa tai atitinka galiojantį bendrą planą. Mes nemanome, kad tai neatitinka bendrosios miesto strategijos“, – komentavo 15min M.Pakalnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius