Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai pataria, kaip pasirengti dujinio šildymo sezonui

Ypač nemalonu, jei dujinio šildymo katilas sugenda tada, kai jis labiausiai reikalingas – per šalčius, dirbant didžiausiu apkrovimu. Jei nenorite šalti, nepatogiu metu rūpintis remontu ir neplanuotai leisti pinigų, šildymo ekspertai pataria tinkamai paruošti dujinį katilą ir šildymo sistemą šaltajam periodui.
Šildymas
Šildymas / 123rf.com nuotr.

Kęstutis Gruzdys, Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) Planavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis inžinierius-inspektorius, teigia, kad šiuolaikinį dujinį katilą prižiūrėti paprasta. Tiesiog reikia daugiau sąmoningumo ir įpročio reguliariai patikrinti šildymo sistemą, o ne kokių nors specialių žinių.

Prižiūrėti dujinį katilą paprasta

„Jei turite automatizuotą dujinį katilą, galite būti tikri – iš dalies jūs jau pasiruošėte šildymo sezonui. Automatizuoti katilai veikia nuolat, jie turi lauko ir patalpų temperatūros daviklius, į kuriuos reaguodami šie įrenginiai dirba. Kai nukrenta temperatūra, toks katilas įsijungia pats, o kai pakyla – atsijungia“, – patogumą akcentuoja specialistas.

Reikia užtikrinti, kad šildymo sistemoje būtų reikiamas kiekis vandens ir optimalus slėgis

Kitas žingsnis – šildymo sistemos patikra. Reikia užtikrinti, kad šildymo sistemoje būtų reikiamas kiekis vandens ir optimalus slėgis. Dūmtraukis turi būti išvalytas, būtina apžiūrėti, ar ten nėra, tarkime, paukščių prineštų šiukšlių.

Jei katilo konstrukcija tokia, kai oras paimamas iš patalpos, tuomet patalpoje turi būti natūrali ventiliacija. K. Gruzdys akcentuoja, kad geriausiai ventiliacija veikia laikantis projektinių nurodymų ir nedarant savavališkų pakeitimų.

Saugaus dujų vartojimo taisyklės

Svarbu! Naudojantis dujiniais įrenginiais būtina užtikrinti gerą patalpų vėdinimą.

Patalpose, kuriose įrengti kūrenimo katilai ar dujiniai prietaisai, rekomenduojama įsirengti smalkių jutiklius.

Jei turite dujinę krosnį ar seno tipo katilą, VEI inspektorius rekomenduoja pagal galimybes juos pakeisti. „Tai verta padaryti vien jau dėl saugumo, taip pat ekologijos ir dujų suvartojimo – visi šie faktoriai sako, kad tokių šildymo įrenginių neverta eksploatuoti“, – sako K. Gruzdys.

Patarimai visiems dujų įrenginių klientams – vienodi

Pastebėjus, kad dujos dega geltona liepsna reikėtų kreiptis į kvalifikuotus specialistus, kad šie patikrintų dujų sistemą.

Nesvarbu, turite senesnio tipo dujinį įrenginį ar naują, specialistai pataria: prieš atsukdami dujų čiaupą patikrinkite, ar kiti čiaupai užsukti ir tik tada atsukite dujotiekio čiaupą. Kitas žingsnis – uždegimas.

„Norėdami uždegti dujinės viryklės degiklį vadovaukitės taisykle, kad ugnis – kibirkštis – turi „laukti“ dujų, o ne atvirkščiai. Pirmiausia, priartinkite liepsnos šaltinį ir tik tada atsukite dujų čiaupą. Kalbant apie katilus, prieš šildymo sezoną jungdami dujinį katilą patikrinkite trauką dūmtraukyje ir vėdinimo angoje. Netikėtai nutrūkus dujų tiekimui ar pajutus dujų kvapą, nedelsdami užsukite čiaupą prieš dujinį prietaisą ir kreipkitės į mūsų dujų avarinės tarnybą visą parą veikiančiu telefonu 1804”, – sako bendrovės „Energijos skirstymo operatorius” Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovas Dalius Svetulevičius.

Nerūpestingi moka du kartus

Šildymo sistemų ekspertai sako, kad nors automatizuoti dujų katilai išsprendžia nemažai problemų, yra kita medalio pusė – tai gyventojų sąmoningumas.

„Katilą galima palyginti su automobiliu: norint pasinaudoti garantiniu aptarnavimu reikia vykdyti eksploatacinę priežiūrą. Deja, kiek tenka bendrauti su katilų tiekėjais, šiuos įrenginius nusipirkę žmonės dažnai vengia pasirašyti su jais priežiūros sutartis“, – situaciją komentuoja VEI atstovas K. Gruzdys.

Kol katilas veikia, viskas gerai, tačiau neprižiūrimas jis sugenda, dažniausiai – netinkamu metu, per didžiausius šalčius. Tuomet desperatiškai puolama ieškoti atsarginių dalių, o visa šeima šąla ir laukia.

Specialisto teigimu, užtenka kad kartą per metus jūsų namuose apsilankytų techninis prižiūrėtojas, išplautų katilą, patikrintų šilumokaitį. Šie reguliarūs techninės priežiūros darbai užtikrins patikimą katilo veikimą ilgesniam laikotarpiui, neužaks šilumokaitis. Finansiškai taip pat labiau apsimoka kartą per metus išleisti keliasdešimt eurų katilo priežiūrai, nes po kelerių metų gali tekti keisti, pavyzdžiui, šilumokaitį, kuris kainuos jau kelis šimtus eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius