Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunku patikėti: San Fransiske į žemę smenga dangoraižis

Prieš septynerius metus pastatytas dangoraižis San Fransiske, Jungtinėse Amerikos Valstijose, smenga į žemę. Neįtikėtina, tačiau 58 aukštų pastatas į žemę jau įsmigo 40 cm, o šaligatvyje matomi įtrūkimai, rašo „Business Insider“.
„Tūkstantmečio bokštas“ San Franciske
„Tūkstantmečio bokštas“ San Fransiske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tūkstantmečio bokštas“ pastatytas 2009 metais ir iš viso plėtotojams atsiėjo 350 mln. JAV dolerių. Tai ketvirtas pagal aukštį miesto dangoraižis – jo aukštis siekia 196 metrus.

„Tūkstantmečio bokšte“ įrengti prabangūs apartamentai, taip pat baseinas, sporto klubas ir vyno rūsys.

Dangoraižis į žemę įsmigo jau 40 cm ir keliais centimetrais pakrypo į šoną. Manoma, kad per ateinančius metus pastatas įsmegs dar apie 10 cm. ​

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tūkstantmečio bokštas“ San Franciske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tūkstantmečio bokštas“ San Fransiske

Projektą vysčiusi kompanija „Millennium Partners“ teigia, kad dėl dabartinės pastato būklės reikia kaltinti 2010 metais prasidėjusias statybas greta jo. Čia statoma stotis , o po dangoraižiu tiesiami metro tuneliai.

Anot „Millennium Partners“ atstovo, pagrindinė priežastis, kodėl dangoraižis smenga – statant stotį ir tunelius buvo išsiurbta per daug vandens iš grunto.

„Sumažėjus vandens lygiui po dangoraižiu smėlis susispaudė ir pastatas pradėjo smegti“, – tikino bendrovės partneris Chrisas Jeffriesas.

„Scanpix“/AP nuotr./„Tūkstantmečio bokštas“ San Franciske
„Scanpix“/AP nuotr./„Tūkstantmečio bokštas“ San Fransiske

Terminalo statytojai kaltę neigia ir yra įsitikinę, kad dar prieš pradedant terminalo statybas buvo pasamdyti konsultantai. Šie nustatė, kad dangoraižį stačiusi bendrovė pati kalta dėl esamos situacijos – esą pastato pamatai yra netinkami. Taip pat tada tyrėjai sakė, kad pastatas smegti pradėjo dar prieš pradedant stoties statybas.

Šiuo metu dangoraižio ir terminalo vystytojai teismuose kovoja su pastate gyvenančiais žmonėmis, kurie siekia atgauti pinigus už turto nuvertėjimą.

Dangoraižio plėtotojus į teismą padavė ir San Fransisko valdžia. Dabar aiškėja, kad 2009 metais miesto valdžia išreiškė susirūpinimą dėl pastato, tačiau po pusmečio gyventojams leista įsikelti. Manoma, kad tuometinė valdžia galėjo būti papirkta.

Tiesa, pastatas greičiausiai staiga nesugrius, tačiau didžiausią nerimą kelia regione padažnėję žemės drebėjimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius