-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskola būsto atnaujinimui: į ką būtina atkreipti dėmesį?

Nemažai žmonių norėtų atsinaujinti savo namų baldus, tačiau laukia „palankesnių sąlygų“, „nori susitaupyti“. Kam laukti? Išties, yra vienas žingsnis ir norima furnitūra jau pasiekiama ranka šiandien. Bet ką daryti, jei pamačius ilgai lauktą baldų nuolaidą, neturite pakankamai santaupų – laukti kito išpardavimo ar kreiptis į banką paskolos?
Baldai
Baldai / 123RF.com nuotr.

Vis dar priimta manyti, jog skolintis yra blogai ir paskolos, ypač tarp vyresnių žmonių, dažnai yra vertinamos neigiamai. Tačiau gerėjant gyvenimo sąlygoms, vartojimo paskola – greitas ir paprastas sprendimas, šiandien ekspertų vadinamas racionalia investicija.

„Šiuo metu rinkoje galioja tendencija, kad būsto remontui ir įsirengimui paskolos sąlygos yra vienos iš geriausių. Priežastis paprasta: bankai vertina šiuos klientus kaip protingai investuojančius į ateitį“, – sakė „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Vartojimo paskola – socialiai atsakinga?

Būsto remontui ir įsirengimui paskolos sąlygos yra vienos iš geriausių. Priežastis paprasta: bankai vertina šiuos klientus kaip protingai investuojančius į ateitį

Teisės aktas – savaiminis saugiklis klientui. Šiandien galioja teisės aktai, kurie iš esmės jau apsaugo klientą, kadangi bankai negali skolinti daugiau nei 40 procentų pajamų su išlaidų santykiu. „Tai reiškia, kad visais atvejais žmogui turi likti mažiausiai 60 procentų jo pajamų kas mėnesį“, – dvejojančius ar vartojamosios paskolos įsigyjimas netaptų našta, ramina „Bigbank“ filialo vadovas.

Todėl šiandien vartojimo paskolą būtų galima vadinti socialiai atsakinga, o jos paskirtis – suteikti galimybę pagerinti gyvenimo sąlygas jau dabar. „Bigbank“ atliktos apklausos duomenis, konkrečiai vartojimo paskola baldams rikiuojasi penktoje pozicijoje pagal klientų poreikį, o namų remontas – apskritai populiariausia paskirtis.

Dažniausia vartojimo paskolų paskirtis

Estijoje įkurto specializuoto paskolų banko Lietuvos filialo vadovo teigimu, dažniausiai žmonės nėra linkę skolintis atskirai tik baldų įsigyjimui. Dažniausiai vartojimo paskola yra skirta pedengti tiek naujų baldų, tiek remonto išlaidas. „Vidutinės sumos mūsų banke būsto atnaujinimui siekia apie 7000 eurų“, – sakė R. Norvilas.

Geriausias sprendimas – palyginti kelis pasiūlymus

Specializuoto paskolų banko „Bigbank“ duomenimis, maždaug kas trečias lietuvis per pastaruosius trejus metus turėjo vartojimo paskolų. Tačiau vos kas trečias klientas pastaruoju metu kreipėsi dėl teikiamų sąlygų į daugiau nei vieną įstaigą. Tuo tarpu, apklausos duomenimis, kaimyninėje Latvijoje vos kas trečias asmuo pasitiki vienu skolintoju ir ieško geriausio pasiūlymo tarp bendrovių.

Vartojimo paskolų paslaugą teikiantys bankai siūlo skirtingas sąlygas, todėl norint rasti optimaliausią variantą, rekomenduotina nepatingėti paieškoti ne tik ką gali suteikti ilgus metus naudojamas bankas, bet ir pasidomėti, ką siūlo kiti.

„Siūlome paprasčiausiai palyginti tris klientui žinomų kredito įstaigų pasiūlymus, kuriomis jie pasitiki. Dažniausiai puslapiuose yra skaičiuoklės, kur labai lengva pamatyti kokia yra permoka, pasirinkus norimą terminą ir vienodą paskolos sumą kiekvienoje iš įstaigų“, – rekomendavo R. Norvilas.

123RF.com nuotr./Žmogus ieško informacijos
123RF.com nuotr./Žmogus ieško informacijos

Kita vertus, vertėtų pasinaudoti ir bankų asmeninėmis konsultacijomis. „Galima gauti kokius tris pasiūlymus individualiai skirtus klientui iš bankų, prieš tai davus sutikimą tikrinti duomenis. Permokamą sumą galima indikuoti dviem dydžiais: permoka eurais per visą paskolos laikotarpį arba bendra kredito kainos metinė norma, išreikšta procentais – tai savotiškas pabrangimo koeficientas“, – jei yra noras gauti specialų pasiūlymą asmeniškai, rekomendavo „Bigbank” vadovas.

Ypač daugiau pastangų vertėtų įdėti, jei vartojimo paskolos vertė yra ganėtinai didelė. Tokiu atveju, pokalbis su banko konsultantu gali padėti daugiau nei interneto puslapyje esanti informacija.

Taip pat lyginti reikėtų ne bendrus bankų pateikiamus skolinimo rodiklius, o konkrečiai žmogaus situacijai taikomas banko sąlygas, kurios priklauso nuo kliento kredito istorijos ir mokumo. Todėl vertindami atrinktas „trumpojo“ pasirinkimo skolinimo įstaigas, vertėtų lyginti bankų individualius pasiūlymus, kuriuose pateikta informacija yra reali ir atitinkanti žmogaus skolinimosi galimybes.

Spėti galima ir su viliojančiu pasiūlymu

Šiandien visi bankai ar kitos kredito įstaigos iš principo gali suteikti paskolą pakankamai greitai – per pora dienų nuo asmeninių duomenų pateikimo. Todėl net ir pamačius ilgai lauktą baldų nuolaidą, tačiau neturint susitaupius pakankamai pinigų, galima spėti įsigyti dar esant viliojančiam pasiūlymui.

123RF.com nuotr./Jauna pora su nauja sofa
123RF.com nuotr./Jauna pora su nauja sofa

„Kai kuriais atvejais bankas paskolą gali suteikti ir per 30 minučių, jeigu jau esate kažkurio banko ar įstaigos esamas klientas“, – apie galimybę nevaržomai įsigyti sau reikiamus baldus jau šiandien atsiliepė R. Norvilas.

Kad ir kaip bebūtų, pinigų skolinimasis turi reikalauti tiek pat dėmesio rinkos analizei, kaip ir bet kokioje kitoje srityje. Rinkdamiesi vartojimo paskolą, turėtume įdėti tiek pat pastangų, kiek jų įdedame rinkdamiesi kelionę, automobilį ar kitą stambų pirkinį. Tuomet irgi neįsigyjame pirmo pasitaikiusio varianto, išvengti galima bereikalingo nuostolio. Taip galima džiaugtis atsinaujinusiu būstu jau šiandien.

Balandžio 6-14 d. pirmą kartą vyks „Tiksi“ baldų nuolaidų savaitė. Jos metu Lietuvos baldų salonai siūlo vertingas nuolaidas. Tai – geriausias laikas metuose atnaujinti baldus palankiomis sąlygomis. Namus atsinaujinti padeda Bigbank.

Daugiau informacijos – „Tiksi“ Facebook puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius