Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjas Užupio gyventojus pastatė į kampą: nori bylinėtis – mokėk 100 tūkst. eurų

100 tūkstančių eurų. Tokia suma Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Alfonsas Guobys įvertino Užupio bendruomenės siekį stabdyti butų pardavimą naujame daugiabutyje, kaimynų įsitikinimu, dygstančiame pažeidžiant įstatymus.
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokį sprendimą teisėjas priėmė praėjusią savaitę, nagrinėdamas jau kurį laiką tarp Užupio bendruomenės ir naują pastatą Zarasų gatvėje statančios įmonės „HQ Development“ vykstantį ginčą. Užupiečiai teigia esantys įsprausti į kampą, mat tokios sumos jie paprasčiausiai neturi.

Prašė kone pusės milijono

Vykstant ginčui dėl statybų Zarasų g. 15 teisėtumo, Užupio bendruomenė išsireikalavo, kad būtų pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – kitaip tariant, teismo sprendimu uždrausta pardavinėti butus būsimame daugiabutyje.

„HQ Development“, suprantama, nebuvo sužavėta tokia įvykių eiga ir kreipėsi į teismą su prašymu pareikalauti tam tikrų turtinių prievolių iš statybas ginčijančių Užupio ir Paplaujos bendruomenių. Verslininkai pareikalavo garantijos – konkrečios pinigų sumos, kuri, užupiečių pretenzijų atmetimo atveju, būtų skirta galimų statytojo nuostolių padengimui.

Bendrovė užsiprašė įspūdingos sumos – maždaug 445 tūkst. eurų. Teisėjas A.Guobys šį prašymą tenkino, bet ne visa apimtimi.

100 tūkst. eurų per 20 dienų

Teisėjas rugsėjo 6 d. nutartimi įpareigojo ieškovus – Užupio ir Paplaujos bendruomenes – galimų statytojo nuostolių atlyginimui surinkti ir į teismo depozitinę sąskaitą įmokėti lygiai 100 tūkst. eurų. Pinigų surinkimo terminas – per 20 dienų nuo nutarties kopijos įteikimo.

Ieškovams šiame procese atstovaujanti teisininkė Rėda Brandišauskienė 15min teigė, kad gyventojai nepajėgūs įvykdyti teismo nustatytų reikalavimų.

„Užupio ir Paplaujos bendruomenės nepajėgios surinkti tokios sumos per tokį trumpą terminą, t.y. įvykdyti nutarties dėl galimų nuostolių užtikrinimo (bylos pralaimėjimo atveju). Tačiau teismo nutartį ketiname skųsti aukštesnės instancijos teismui teisės aktų nustatyta tvarka. Manome, kad teismas privalėjo atidžiau įvertinti statytojo argumentus dėl jo potencialių nuostolių (priežastinio ryšio trūkumo) ar bent išdėstyti argumentus. Bendruomenes šiame klausime palaikė ir byloje reikalavimus reiškianti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kuri savo atsiliepime nurodė, kad statytojo prašymas dėl galimų nuostolių užtikrinimo yra nepagrįstas“, – teigė R.Brandišauskienė.

Esant dabartinei situacijai, pinigų nesurinkimas užupiečiams reiškia viena – laikinosios apsaugos priemonės bus panaikintos, o „HQ Development“ galės nevaržomai pardavinėti butus būsimame daugiabutyje, dėl kurio statybų teisėtumo ir vyksta ginčas.

„Bendruomenėms neįmokėjus nurodytos sumos į depozitą, bus panaikintas draudimas statytojui parduoti butus ginčo objekte – statinyje Zarasų g. 15. Tai reiškia, kad statytojas iš pirkėjų (nebūtinai tinkamai informuotų apie ginčo situaciją) pasiims buto kainą, jo akcininkai gautą pelną išsimokės dividendais. Kai byla baigsis ir (ieškinio tenkinimo atveju) reikės nugriauti kelis pastato aukštus – tai bus tuose aukštuose esančių butų naujų savininkų rūpestis“, – aiškino R.Brandišauskienė.

Kaip du aukštai pavirto penkiais

Užupiečiai teisme įrodinėja, kad statybos Zarasų gatvėje vykdomos smarkiai pažeidžiant joms nustatytus apribojimus. Esą oficialiai leista statyti dviejų aukštų pastatą su mansarda, o realus statybvietės vaizdas į tokį pastatą nepanašus nė iš tolo.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) vertino statybų teisėtumą ir patvirtino nemažą dalį užupiečių pretenzijų.

„Nukrypta nuo projekto, papildomai pastatant 2 aukštus (paskutinis aukštas nebaigtas, nėra monolitinės gelžbetoninės perdangos)“, – 15min pernai balandį informavo VTPSI atstovė Vida Aliukonienė.

R.Brandišauskienės teigimu, „HQ Development“ kreipėsi į bendruomenes su pasiūlymu sudaryti taikos sutartį, tačiau šis dokumentas esą numatė pritarimą dar vieno aukšto pridėjimui prie ginčijamo daugiabučio statybų. Esą su tokiomis sąlygomis bendruomenės sutikti neketina.

Artimiausias posėdis užupiečių ir „HQ Development“ ginče numatomas jau po poros dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius