Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija uždraus užsienio valiuta nuomoti ir parduoti NT

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį dekretu įsakė, kad nuo šiol visi nekilnojamo turto sandoriai šalyje turės būti sudarinėjami Turkijos lira, siekiant sutvirtinti krizę išgyvenančią valiutą.
Turkijoje po liros vertės smukimo
Turkijoje po liros vertės smukimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Dekrete R.T.Erdoganas įsakė, kad nekilnojamo turto nuoma ir pardavimai užsienio valiutomis nuo šiol leidžiami nebebus. Dabartiniai susitarimai, sudaryti užsienio valiutomis, privalo būti pakeisti per 30 dienų, nusprendė prezidentas.

Nekilnojamo turto nuomos ir pardavimų sandoriai Turkijos mažmeniniame sektoriuje dažnai vykdomi užsienio valiuta.

Dekrete priduriama, kad tam tikrais atvejais išimtys bus įmanomos – dėl jų spręs R.T.Erdogano žento Berato Albayrako vadovaujama Turkijos finansų ministerija.

Sprendimas priimtas po drastiško liros kritimo praėjusį menesį, kurį įplieskė sankcijos dėl konflikto su NATO sąjungininke JAV.

Vašingtonas įvedė sankcijas dviem Turkijos ministrams dėl to, kad Ankara į laisvę nepaleidžia jau kurį laiką sulaikyto amerikiečių pastoriaus Andrew Brunsono.

Tačiau dėl Turkijos ekonomikos būklės nerimo buvo dar gerokai prieš tai – lira stabiliai pigo ir iki rugpjūčio, o infliacija pasiekė grėsmingą lygį. Ekonomikos augimas antrąjį metų ketvirtį pastebimai sulėtėjo, o specialistai perspėja, kad šalis juda link recesijos.

Rinkas taip pat šiurpina pinigų politikos kryptis, nes joje didesnį žodį tarti nori R.T.Erdoganas, praeityje palūkanų normas pavadinęs „viso blogio motina ir tėvu“.

Manoma, kad nominaliai nepriklausomas centrinis bankas jau šį ketvirtadienį pakels bazinę palūkanų normą, bet ekonomistai prognozuoja, jog pakėlimas nebus toks, kad jo užtektų patenkinti rinkos lūkesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius