-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugnis nusiaubė vertingą medinuką Žvėryne: butai išparduoti, o rūpinasi bendruomenė

Beveik prieš dvi savaites sekmadienio pavakarę gaisrai nusiaubė du namus Vilniaus Žvėryne. Juose niekas negyveno, bet vienas iš jų – nekilnojamojo turto vertybė, kurios dalis priklausė Vilniaus miesto savivaldybei. Niekas po gaisro neskubėjo net langų užkalti šiame name, tad Žvėryno bendruomenė pranešė pati nusprendusi pasirūpinti vertingu medinuku.
Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2
Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vasario 18-osios vakarą Žvėryno Sėlių gatvėje degė net du namai – greta esantys 2 ir 4 numeriais pažymėti. Ugniagesiai itin daug darbo čia neturėjo, namai atvira liepsna neliepsnojo, tačiau po rajoną zujo policijos pareigūnai, gavę informacijos apie galimus padegėjus. Kiek vėliau paaiškėjo, kad bent vienas iš jų įkliuvo – tai buvo nė pilnametystės nesulaukęs vaikinas.

Kaip toliau vyksta padegimo tyrimas, išsiaiškinti nelengva – Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai informavo, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas ir jo duomenų skelbti policija negali. Išsamesnės informacijos suteikti esą galėtų Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Elina Jevmenovaitė, tačiau su ja 15min susisiekti nepavyko.

Rūpintis neatsirado kam

Sėlių g. 4 namas priklauso privatiems asmenims, tvirtina Vilniaus miesto savivaldybė, tad jie ir turėtų juo rūpintis. Kaip ir Sėlių g. 2 namas, kuris yra nekilnojamojo turto vertybė, o paskutinį savivaldybei priklausiusi butą pastaroji pardavė vasario 15-ąją.

Žvėryno bendruomenė nesulaukė, kol kas nors imsis kokių nors veiksmų. Vėlų antradienio vakarą bendruomenė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė apie surengtą talką: „Neapsikentę atsakingų institucijų aplaidumo uždarėme ir parankinėmis priemonėmis užkalėme visus gaisrininkų ir benamių atplėštus langus, langines ir įėjimus į pastatą. Nes kai jis paliktas kiauras – tik laiko klausimas, kada vėl bus padegtas. Dalis ar net visas namas priklauso savivaldybei ir yra regioninės reikšmės paveldo objektas. Tad bendromis jėgomis bandysime saugoti šį namą, kreipsimės į seniūnę, Paveldo departamentą.“

Kaip teigia žvėryniečiai, saugoti čia dar yra ką: „Gaisro metu pastato konstrukcijoms pakenkta nebuvo – degė benamių suneštos šiukšlės, aprūko baltarusiški tapetai – nieko rimto. Namas rąstinis, nesukrypęs ir nesupuvęs, pamatai aukšti ir tvirti. Fasade gausu pjaustinių, puošnūs apylangiai, nėra didelių sugadinimų darant remontus.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2

Žvėryno bendruomenės teigimu, tai miesto vilos tipo namas, statytas apie 1910 m. Iš jų padarytų nuotraukų pastato viduje matosi aukštos lubos, erdvūs kambariai, ornamentuotos durys. „Mansarda gana žema, tačiau šviesi, gausu langų, balkonas, veranda. Po namu kelių kambarių skliautuotas rūsys su langais ir krosnimi. Tarybiniais laikais name būta keleto komunalinių butų su bendrais patogumais. Namas yra reprezentatyvioje Žvėryno vietoje prie judrių gatvių, ant kalvos, gerai matomas iš tolo. Dėl to turime bandyti ir stengtis jį apsaugoti, restauruoti tikrai įmanoma – vilties dar yra“, – rašo Žvėryno bendruomenė.

Sudegs – nebus problemų?

Tokią bendruomenės iniciatyvą pakomentavo ir žinoma žurnalistė, žvėrynietė Danutė Jakubėnienė. Jos teigimu, Sėlių g. 2 namas yra valstybės saugoma respublikinės reikšmės kultūros vertybė, tad tegu dega, nes tada nebus problemų?

Anot D.Jakubėnienės, šis visas namas kažkada priklausė savivaldybei, tai buvo socialiniai būstai, iš kurių gyventojus pradeda iškeldinti prieš 15 metų. „Absurdas, kad toks objektas pardavinėjamas dalimis... Civilizuotoje šalyje turėtų būti viskas sujungta į vieną objektą, suinventorizuota. Paveldininkai turėtų paruošti restauracijos projektą su sąmata – kiek galima gauti paramos, kiek reikia investuoti, ką galima daryti, ką būtina saugoti. O tada jau parduoti motyvuotam pirkėjui“, – įsitikinusi D.Jakubėnienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gaisro nuniokotas namas Sėlių g. 2

Parduotas trys dienos iki gaisro

Šiemet vasario 15 d. įvyko buto Sėlių g. 2-5 viešas elektroninis aukcionas. Butas parduotas daugiau nei už 100 tūkst. eurų, – teigė V.Lajauskaitė.

Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėja Vilma Lajauskaitė, Vilniaus miesto savivaldybei pastate Sėlių g. 2 priklausė daugiau nei 77 kv. m butas vieno aukšto medinio gyvenamojo namo mansardoje.

„Šiemet vasario 15 d. įvyko buto Sėlių g. 2-5 viešas elektroninis aukcionas. Butas parduotas daugiau nei už 100 tūkst. eurų. Aukciono laimėtojas žino apie įvykusį gaisrą pastate Sėlių g. 2. Vadovaujantis teisės aktais buto pardavimo procedūros bus vykdomos ir toliau“, – teigė V.Lajauskaitė.

Anot jos, likusi pastato Sėlių g. 2 dalis priklauso privatiems asmenims, kaip ir visas pastatas Sėlių g. 4.

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, paklaustas, ar nereikėtų tokio objekto kaip namas Sėlių g. 2 pardavinėti viso, o ne dalimis, teigė, kad pastaraisiais metais savivaldybė šiame name turėjo tik vieną butą ir jis jau parduotas, nes dėl nusidėvėjimo jo nebebuvo tikslinga remontuoti. „Start Vilnius“ esą tik gerokai anksčiau turėjo kitų turto vienetų/priklausinių, kuriuos viešo aukciono būdu jau yra pardavę. Tas turtas jiems buvo perduotas kaip įstatinio kapitalo didinimas.

„Iš tuo adresu esančių, rodos, keturių butų savivaldybė turėjo tik vieną ir suformuoti bendro investuotojams patrauklaus turinio vieneto galimybės nebuvo. Dėl visų kitų priklausinių išpardavimo, deja, savivaldybė pavėlavo sureaguoti ir per teismą buvo privesta pripažinti „Start Vilnius“ įvykdyto konkurso rezultatus“, – teigė G.Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius