Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkeikto namo kronikos: vieni gyventojai vargo dėl butų, kiti – dėl vietų automobiliams

Beveik prieš dvejus metus paaiškėjo, kad buvęs bendrovės „Negresko investicijos“, kuri plėtojo projektą sostinės Pilaitės rajone, vadovas galimai pardavinėjo kitiems jau parduotus butus. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, tačiau dabar aiškėja, kad nukentėjo ir tie, kurie norėjo įsigyti automobilių stovėjimo vietas greta jau pastatytų daugiabučių.
Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje
Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnietė Agnė Kašėtienė 2014 metų pradžioje kartu su vyru „Karaliaučiaus terasose“ įsigijo butą. Po pusmečio jiems buvo pasiūlyta įsigyti ir automobilių stovėjimo vietas, kurios tuo metu dar nebuvo įrengtos.

„Mes įsigijome dvi vietas iš karto, ir už jas sumokėjome 16 tūkst. litų. Pasirašėme preliminarią sutartį ir laukėme“, – 15min teigė ji.

Tačiau čia Agnės ir Donato problemos ir prasidėjo – po metų šeima turėjo pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį, tačiau aikštelių įrengimas dar nebuvo baigtas. A.Kašėtienė sakė tikėjusi tuometinio bendrovės „Negresko investicijos“ vadovo Zbignevo Zverko žodžiais, kad viską greitu metu sutvarkys, ir manė, jog statybose kelių mėnesių vėlavimas – normali praktika. Būtent dėl šios priežasties niekur nesikreipė dėl delspinigių ir kantriai laukė, kol darbai bus baigti. Be to, beveik po 2 metų jiems buvo leista naudoti aikštelėmis.

„Kai jas pastatė, mes paklausėme, kada bus galima pasirašyti. Mums vis sakydavo, kad dar vis neįregistruota, nepriduota ir taip kiekvieną kartą. Kadangi jo biuras buvo mūsų namo pirmame aukšte, tai kiekvieną dieną mums tą patį sakydavo. Tik po kurio laiko viena kaimynė pasakė, kad pasirašė sutartį, po to kiti pasirašė, o mes niekaip negalėjome jo priversti. Kadangi prasidėjo trečio namo statybos, tai net į galvą neatėjo, kad gali bankrutuoti, kažką ne taip padaryti. Pinigai sumokėti, pasirašyta viskas, pagal planus vietos priklauso mums“, – aiškino pašnekovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje

Susirūpino per vėlai

Kad kažkas gali būti ne taip, A.Kašėtienė tikino supratusi per vėlai – ji kartu su keliais kitais kaimynais nusprendė į įmonės vadovą kreiptis ne žodžiu, o raštu. Į elektroninį laišką Z.Zverko atsakė ir paskyrė laiką, kada būtų galima sudaryti sutartį, tačiau susitikimą atšaukė paskutinę minutę. Vėliau nei į skambučius, nei į laiškus Z.Zverko nebeatsakė.

„Skambinome, rašėme, bet tylu, niekas neatsakė. Tik po to pradėjo eiti atgarsiai, kad jis dingo, kad čia įvyko afera. Neseniai bendravau su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėju, sakė, kad jam (Z.Zverko – 15min) buvo atlikta ekspertizė, jam viskas gerai, jis netgi kažkur dirba. Tik tiek, kad dar vis viskas tiriama“, – teigia ji.

Nors pinigai už dvi automobilių stovėjimo vietas buvo sumokėti, tačiau sandoris iki galo neužregistruotas, todėl turtas šeimai oficialiai nepriklauso. Šiuo metu bendrovei „Negresko Investicijos“ paskelbtas bankrotas, o aikštelės už skolas atiteko įmonei „2A Invest“, kuriai jos buvo įkeistos. Apie įkeitimus šeima sužinojo tik po to, kai Z.Zverko dingo ir įmonėje atsirado laikinasis direktorius.

„Jie paskolino pinigų, ir įkeista kaip hipoteka tų aikštelių. Mūsų name yra daugiau nei 10 nukentėjusių žmonių“, – aiškino Agnė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje

Būtent dėl jų šeima bylinėjasi ir bando pripažinti preliminarią sutartį galiojančia. Tačiau A.Kašėtienė prisipažino nebematanti galimybių laimėti bylos, mat atsakovų advokatas jiems kelia klausimą – kodėl anksčiau, kai matė, kad vyksta neaiškūs dalykai, neprivertė Z.Zverko pasirašyti pirkimo-pardavimo sutarties? A.Kašėtienė į šį klausimą vienareikšmiškai atsakyti negali.

„Kodėl niekur nesikreipėme? Buvome ramūs, sumokėti pinigai. Kaip taip gali būti? Juk teisinė valstybė. Maža ką, gal tikrai to darbo yra. Galbūt per daug pasitikėjome žmogumi. Po to, kai jis dingo, bandėme klausinėti teisininkų, ir į vieną kreipėmės, ir į kitą, bandėme suburti kaimynus, bet jiems pasirodė brangu, ir taip tempėsi laikas.

Aš jau šansų laimėti nebematau, nes jie sako, kad viską apleidome ir nieko nedarėme tada. Grindžia tuo, kad turime aukštąjį išsilavinimą, ir klausia, kodėl tuomet, kai mums atsisakė sudaryti sutartį, nėjome į teismą. Dabar mes norime ne tik paviešinti pačią situaciją, bet ir įspėti žmones, kad preliminari sutartis galioja tik metus, jeigu po to nieko nedarai, ji tarsi dingsta, nebetenka galios. Nesvarbu, kad sumokėta visa pinigų suma“, – tikino A.Kašėtienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje

Dar apie 20 vietų buvo parduotos dviem kitiems juridiniams asmenims, nors už dalį jų taip pat buvo sumokėti pinigai pasirašant preliminarią sutartį. Šie žmonės taip pat bylinėjasi teismuose.

Be to, ji įspėja, kad preliminari sutartis turi būti surašyta taip, kad nekiltų klausimų, už ką mokate pinigus.

„Kai kurie teisininkai pataria, pasirašant preliminarią sutartį, mokėti tik avansą. Be to, turi būti kvitas, kasos pajamų orderis ar bankinio pavedimo kopija, įrodanti, jog pinigai tikrai sumokėti“, – sakė ji.

Jos duomenimis, vien tik jos name yra trys šeimos, kurios taip pat nukentėjo, o vien jos nuostoliai, sudėjus nupirktas vietas ir bylinėjimosi išlaidas, gali siekti apie 9 tūkst. eurų.

Pradėtas tyrimas

15min 2016-ųjų lapkritį rašė, kad Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Negresko investicijos“ buvusio direktoriaus ir smulkiojo akcininko Z.Zverko veiklos. Jis įtariamas sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, vengimu mokėti mokesčius ir dokumentų klastojimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Namas Karaliaučiaus gatvėje Vilniuje

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė informavo, kad tyrimas tebevyksta.

„Pranešame, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir kt. galimai padarytų nusikalstamų veikų tebevyksta. Įtarimai pareikšti vienam asmeniui. Ikiteisminiame tyrime atliekami visi būtini procesiniai veiksmai. Šiuo metu laukiama specialistų išvadų“, – raštu atsakė ji.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai į prokurorus kreipėsi nekilnojamąjį turtą Pilaitėje įsigiję pirkėjai, objekto statytojai ir tarpininkai.

Įtariama, kad Z.Zverko, žinodamas apie „Negresko investicijų“ turtui taikytus hipotekos ir arešto suvaržymus, nutylėdamas butų namuose Karaliaučiaus g. 1A ir 3, Vilniuje, pardavimą fiziniams asmenims, nuo šių metų balandžio galimai apgaule su trečiaisiais asmenimis sudarydavo jau parduotų butų pirkimo-pardavimo sutartis, išduodamas pirkėjams suklastotus mokėjimo dokumentus, neįtraukdamas į apskaitą apie 1,4 mln. eurų gautų pajamų, nesumokėdamas mokesčių, taip pat nesumokėdamas deklaruotų 211 tūkst. eurų mokesčių, apgaulingai tvarkydamas įmonės buhalterinę apskaitą, neteisėtai užvaldė už butus sumokėtas didelės vertės pinigines lėšas, padarydamas žalą fiziniams, juridiniams asmenims ir valstybės biudžetui.

„Negresko investicijų“ pagrindinė akcininkė Lenkijos kompanija „Negresko“ tuomet patvirtino, kad buvęs bendrovės vadovas Z.Zverko nurodytus veiksmus atliko be jos žinios ir pritarimo. Be to, bendrovė įtaria Z.Zverko klastojus akcininkų parašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius