-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Matijošaitis S.Dariaus ir S.Girėno stadione – statybas sustabdytų nebent karas

Trečiadienį turkų kompanijos „Kayi Construction“ atstovai, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis bei darbus atliekantys rangovai surengė ekskursiją po S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybvietę Kaune. Pasivaikščiojimo metu apžvelgti nuveikti darbai, pristatytas tolimesnis rekonstrukcijos planas. „Kayi Construction“ žada baigti projekto įgyvendinimą anksčiau nei numatyta – per 17 mėnesių.
Ekskursija S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietėje
Ekskursija S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietėje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Senutėliame Stepono Dariaus ir Stasio Girėno stadione vis dar žaliuoja futbolo veja, nenusitrynusios pastarąjį kartą išpiltos baltos linijos, tačiau aplink futbolininkams skirtą erdvę bruzda statybininkai, griūva betoninės daug pergalių bei pralaimėjimų regėjusios tribūnos.

Turkų kompanijos atstovo Doguscano Karakuso teigimu, griovimo darbus planuojama užbaigti per penkias artimiausias dienas. Tuomet prasidės polių dėjimo bei kasimo procesas.

Kitų metų pavasarį, kovo pabaigoje, Kauną užplūs turkų statybininkų desantas – prasidės intensyvūs darbai. Šiuo metu jau ruošiami pagrindai VIP tribūnai, besiribojančiai su ąžuolynu. Nuo šios tribūnos statybų pradėti nuspręsta dėl to, kad ji vienintelė statoma nuo pat pamatų. Pagrindinių tribūnų atramos išliks tos pačios – pakeisti bus tik perdengimai.

„Jos dar yra tvirtos, geros“, – paaiškino V.Matijošaitis.

Paklaustas, ar, prasidėjus darbams, jau spėjo susidurti su kokiais iššūkiais, D.Karakusas atsakė neigiamai. Pasak jo, „Kayi Construction“ – patyrusi kompanija, šiuo metu pasaulyje vykdanti 15 skirtingų projektų.

„Jokių siurprizų“, – šyptelėjo turkų atstovas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Doguscanas Karakusas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Doguscanas Karakusas

Darbininkų skaičius nuo 50 išaugs iki 150

Šiuo metu stadione pluša 50 darbininkų, 15 jų – turkai. Kitų metų kovo pabaigoje darbininkų skaičius išaugs iki 150. Nemaža dalis patyrusių specialistų atvyks iš Turkijos.

„Vejai įrengti naudosime specialias priemones. Šildoma veja bus hibridinė ir ji bus tokia pat kaip „Chelsea“ ar „Manchester United“ klubų stadionuose. Pasaulinio lygio veja atkeliaus iš Anglijos. Vejos klojimas bus paskutinis darbas, kurį mes čia atliksime. Taip pat įrengsime 750 vietų automobilių stovėjimo aikštelę po teniso kortais. Visus darbus planuojame užbaigti 2020 metų balandžio pabaigoje. Dirbame 24 valandas, 7 dienas per savaitę“, – darbus vardino rekonstrukciją vykdančios kompanijos atstovas.

Šildoma veja bus hibridinė. Bus tokia pat, kaip ir „Chelsea“ ar „Manchester United“ klubų stadione. Pasaulinio lygio veja atkeliaus iš Anglijos.

Tiesa, jis neatsakė į 15min žurnalistės klausimą, kiek kainuos veja ir jos įrengimas. Tačiau sąmatą planuojama pateikti baigus visus stadiono rekonstrukcijos darbus.

Kaip vėliau patikslino Kauno miesto savivaldybės atstovai, aikštė su šildymo ir laistymo sistemomis kainuos apie 550 tūkst. eurų.

Po tribūnomis esanti dalis, kurioje veikė ir persirengimo kambariai, išliks ta pati, tik pasikeis dizainas. Planuojama, jog jis bus minimalistinis, primins „Žalgirio“ arenos interjerą. Išardyti bus ir ne taip seniai suremontuoti stadiono tualetai.

Paklaustas, ar stadionas parke – įprasta statybvietė, lyginant su užsienio šalių patirtimis, D.Karakusas patikino, kad tai – normalu. Netrukus bus pradėti ir pačio Kauno Ąžuolyno atnaujinimo darbai. Bus rekonstruota ir Kauno sporto halė.

Bus įrengti 4 pagrindiniai įėjimai (kampuose) ir išėjimai į bei iš stadiono, pakeistas ir apšvietimas – jis bus įrengtas tribūnų erdvėse.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

V.Matijošaitis: turkai – geri statybininkai

Pasak V.Matijošaičio, svarbiausia ir sunkiausia yra pradėti darbus. Dėl išorinių įvairių veiksnių buvo prarasti visi metai šiame stadiono atnaujinimo projekte. Ar Apeliacinio teismo neseniai savivaldybei paskirta 25 tūkst. eurų bauda bus nurašyta į projekto įgyvendinimo kaštus?

„Simbolinė ta bauda. Svarbu, kad užsibaigė visos tos bėdos. Skųsti Aukščiausiajam teismui Apeliacinio teismo sprendimo, kuriuo skirta bauda, nežadame. Ar statybos bus baigtos laiku? Turkai yra geri statybininkai. Nemanau, kad lietuviai būtų nepastatę, juk ir dabar darbuosis didesnė dalis lietuvių darbininkų, tačiau turkai garsėja kaip geri statybininkai“, – patikino Kauno miesto meras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybvietėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybvietėje

Pasak jo, svarbiausia šiame projekte – neuždengti Ąžuolyno grožio. Tam projektavimo metu buvo skirta daugiausiai dėmesio.

Dėmesio skyrėme ir senutei sporto halei. Kartą jau bandėme nupirkti rekonstrukcijos darbus. Per pigiai norėjome. Pakelsime kainą iki 8,5 mln. eurų, gal kiek daugiau.

„Iš Ąžuolyno parkavimo stotelės juk nepadarysi. Suradome 4 vietas, iš kurių žmonės, galbūt net eskalatoriais, galėtų patekti į stadioną, palikę ten savo mašinas. Dėmesio skyrėme ir senutei sporto halei. Kartą jau bandėme nupirkti rekonstrukcijos darbus. Per pigiai norėjome. Pakelsime kainą iki 8,5 mln. eurų, gal kiek daugiau. Kitų metų kovą, manau, pradėsime ir sporto halės rekonstrukciją“, – teigė V.Matijošaitis.

Betonas iš statybvietės keliauja į Petrašiūnų permalą.

Paklaustas, kaip vertina Nacionalinio stadiono Vilniuje projekto problemas, V.Matijošaitis atsakė, nenorintis kalbėti apie kitą miestą.

„Skaičiai ten yra neadekvatūs, o sėdimų vietų yra numatyta tas pats. Skeptiškai žiūriu į tą reikalą. Ar Kaune gali taip strigti statybos? Nebent prasidėtų karas“, – prisipažino Kauno meras.

Pasak jo, šiuo metu jau vyksta dialogas su FIFA, UEFA, Lietuvos futbolo federacijos atstovais, sprendžiama, koks renginys galėtų būti surengtas stadiono atidarymo proga.

„Norėtume, kad atidarymo metu įvyktų keletas varžybų“, – patikino meras.

Ar atvyks Londono „Chelsea“?

„Gal toli taip neplanuokime. Būtų gerai kelios gero lygio futbolo varžybos. UEFA padaro stadiono atidarymo šventę, miestas prisideda. Rūpinasi UEFA futbolo plėtra, nes Lietuvoje, Kaune, kažkaip užleista. Negalime visi būti krepšininkais, Saboniais, žaisti „Žalgiryje“, – šyptelėjo V.Matijošaitis.

Veją juosiančius lengvaatlečių takelius (aikštės formą) saugo paveldosauginiai reikalavimai. Juos taip pat žadama sutvarkyti, tad pagerės ir Kaune sportuojančių lengvaatlečių treniruočių bei varžybų sąlygos.

Savivaldybei norisi didesnio darbų tempo

Vigimanto Abramavičiaus, Kauno miesto savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjo, teigimu, svarbiausia yra – saugumo tribūnose reikalavimai.

„Per susirinkimus dabar akcentuoju, kad noriu didesnio tempo, noriu didesnių apsukų. Norisi pagreičio darbų, nes žiema ne už kalnų. Per teismines pretenzijas praradome visą vasarą. Pretenzijų didesnių tikrai neturiu. Ar išliks medienos imitacija, žvelgiant į stadioną iš išorės? Taip“, – teigė V.Abramavičius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ekskursija S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietėje

Pasak jo, stadione vyraus minimalistinis interjeras: paprastas, bet neprastas.

„Žalgirio“ arenoje visur yra pilka ir balta, dar šiek tiek juodos spalvos. Tai ir čia, manau, bus taip pat. Detalės derinamos paskutiniu metu. „Kauno planas“ yra projekto autorius. Vilius Paipalas – projekto vadovas. Tai ir bus jų sprendimai“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Anot jo, iš Turkijos atvežti darbininkai ruošiasi šalia vagonėlių įsirengti ir savo valgyklą. Ar lietuviai negali atlikti turkų darbo?

„Ką gali atlikti lietuviai, tą jie ir dabar atlieka. O kai kuriems darbams atsiveš savo specialistų, kuriais jie pasitiki. Atsivežtųjų darbas gali būti ilgesnis nei 8 valandos, gali dirbti savaitgalį. Ruošiasi dirbti“, – paaiškino V.Abramavičius.

Statybų nesustabdė net teismo sprendimas

15min primena, kad Stepono Dariaus ir Stasio Girėno stadioną Kaune rekonstruojantys turkai prieš kelias savaites susidūrė su kliūtimis teisme. Spalio 16 dieną Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad turkų „KAYI Insaat Sanayi Ticaret A.S.“ pergalė (Kauno savivaldybės administracijos balandžio 10 dienos sprendimas) rekonstrukcijos konkurse buvo neteisėta. Skundus Apeliaciniam teismui pateikė konkursą pralaimėjusios įmonės „Versina“ ir „Litcon“. Liepos mėnesį jų skundus Kauno apygardos teismas buvo atmetęs kaip nepagrįstus.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas

Tačiau teismas nenurodė savivaldybei nutraukti rangos sutarties: nuspręsta taikyti alternatyvią sankciją – 25 tūkst. eurų baudą. Turkų kompanijos atstovai tuomet tikino, kad sprendimas nestabdys rekonstrukcijos darbų. Jie tęsiami iki šiol.

Nuo spalio pradžios jau pradėti ardyti šviestuvai, kėdės, praėjusią savaitę sunkiąja technika pradėti esminiai griovimo darbai – griaunamos tribūnos.

„Šis sprendimas rekonstrukcijos darbų nesustabdys. Teismas rėmėsi neteisingomis išvadomis“, – teigė Turkijos įmonės atstovas, advokatas Gintaras Černiauskas, užsiminęs apie skundą Aukščiausiajam Teismui.

Skundų autoriai kaltina turkus, kad šie negalėjo pasikviesti subrangovų darbams, todėl reikalavo jų pergalę konkurse paskelbti negaliojančia. Tačiau G.Černiauskas teigė, kad pasirinkti subrangovus leido Viešųjų pirkimų tarnyba, su kuria buvo konsultuotasi.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono vizualizacijos
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono vizualizacijos

Kauno miesto savivaldybės skelbtame konkurse „KAYI Insaat Sanayi Ticaret A.S.“ pasiūlė mažiausią kainą – 34,95 mln. eurų. Dalį lėšų projektui planuojama gauti iš Europos Sąjungos fondų. Likusią sumą finansuoti planuoja savivaldybė ir Vyriausybė. 2019 metais stadiono rekonstrukcijai Vyriausybė biudžete yra numačiusi 1,7 mln. eurų. Konkursui iš viso buvo pateikti 8 kompanijų pasiūlymai, iš kurių brangiausi siekė 40,6, 43,95 ir 46,2 mln. eurų.

Rekonstrukcijos darbai pradėti rugpjūčio mėnesį. Skelbta, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per 20 mėnesių nuo sutarties pasirašymo šių metų liepą. Birželio mėnesį vykusio rekonstrukcijos plano eigos pristatymo metu „Kayi Construction“ prezidentas plėtrai Mustafa Toprakas žadėjo, kad „stadioną pavyks pastatyti net anksčiau nei numatyti terminai“.

„Tai mažas projektas, palyginus su tuo, ką teko įgyvendinti. Tik 18–20 mėnesių trukmė. Dažniausiai statome apie 35–45 tūkst. vietų stadionus. Tačiau atsižvelgiant į gyventojų skaičių Kaune, tai tinkamo dydžio stadionas. Projekto piko metu turėtų dirbti 300–350 darbininkų. Ieškosime jų Lietuvoje. Stengsimės įdarbinti kuo daugiau vietinių. Bet jei nerasime gerų darbininkų, atsivešime iš Turkijos. Vis dėlto, prioritetą teikiame vietiniams“, – patikino turkų atstovas.

De facto, anot Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus G.Petrausko, tai bus visiškai naujas stadionas (naujas stadionas su seno stadiono pamatais), o jo veja bus – aukščiausio lygio. Žadama, kad stadionas turės modernią šildomą dangą ir turėtų atitikti aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

„Veja šiame projekte ir speciali, ypatinga. Hibridinė, profesionali, kokia būdinga Europoje. Tai bus panaši veja į tą, kokia yra „Old Trafford“ (Mančesteryje) ar „Camp Nou“ (Barselonoje) stadionuose. Numatyta šildymo sistema“, – žadėjo M.Toprakas.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius padidėtų nuo 9,5 iki 15 tūkstančių, o visos tribūnos turėtų būti uždengtos stogu. Per muzikos koncertus stadionas talpins iki 30 tūkst. žmonių.

Tiesa, sutarties su turkais pasirašymą jau iš pradžių palydėjo skandalas, po kurio savivaldybė buvo priversta pasirašyti susitarimo priedą. 15min nušvietė informaciją apie darbų sąmatoje numatytus gerokai išpūstus statybų aikštelės įrengimo įkainius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius