Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verdiktas Užupio „monstrui“: per pusmetį leista įteisinti, bet teks perstatyti

Vilniaus Užupio „monstru“ pramintas daugiabutis teismo vertinimu statomas neteisėtai. Tačiau projekto plėtotojai bendrovei „HQ Development“ leista per pusmetį pakeisti projektą, gauti naują statybos leidimą ir perstatyti namą. Įmonės vadovas teigė sutinkantis tvarkyti projektą.
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena iš bylos iniciatorių, buvusi Užupio bendruomenės pirmininkė, dabar aplinkos viceministrės pareigas einanti Rėda Brandišauskienė 15min teigė, jog Vilniaus miesto apylinkės teisme pasiektas pagrindinis gyventojų tikslas – statybos pripažintos neteisėtomis.

„Byla laimėta: teismas pripažino statybas neteisėtomis, bet tik todėl, kad prie bendruomenės inicijuotos bylos prisijungė Statybos inspekcija. Tai ir buvo mūsų pagrindinis tikslas. Be bendruomenės greičiausiai šios bylos nebūtų buvę“, – komentavo R.Brandišauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje

Per aukštas statinys

Užupiečiai teisme siekė įrodyti, kad statybos Zarasų gatvėje vykdomos smarkiai pažeidžiant nustatytus apribojimus. Esą oficialiai leista statyti dviejų aukštų pastatą su mansarda, o realiai iškilo 6 aukštų su mansarda statinys. Vis dėlto projekto interneto puslapyje šiuo metu rašoma, kad namas Zarasų g. 15 yra 4 aukštų.

Asmeninio archyvo nuotr./Rėda Brandišauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rėda Brandišauskienė

„Statomas 6 aukštų pastatas pažeidžia, žaloja bei keičia šioje apsaugos zonoje esantį Vilniaus senamiesčio ir jo paribių kultūrinį kraštovaizdį su valstybinės reikšmės Bernardinų kapinėmis, vertingą Vilnelės upės šlaitų reljefą, zonoje saugomus tarpusavio vizualinius ryšius tarp atskirų saugomų teritorijų, vertingus panoraminius vaizdus ir siluetus, keičia Vilnelės slėnio dalyje iš dalies išlikusią tradicinę sodybinę 1-2 aukštų užstatymo struktūrą“, – ieškinyje teismui argumentavo bendruomenės atstovai.

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas pripažino, jog statybos leidimas daugiabučiui išduotas neteisėtai ir įpareigojo jo statytoją „HQ Development“ per pusę metų pertvarkyti dokumentus, kad šie atitiktų reikalavimus, ir gauti naują statybos leidimą.

„Įpareigoti atsakovą gavus naują statybą leidžiantį dokumentą, pertvarkyti pastatytą statinį, taip, kad jis atitiktų teisės aktų reikalavimus ir teritorijų planavimo dokumentų sprendinius“, – rašoma teismo nutartyje.

Tai nėra galutinis teismo sprendimas, jį dar galima skųsti per 30 dienų Vilniaus apygardos teismui. „HQ Development“ vadovas Michailas Storoževas teigė dar nežinantis, ar pasinaudos šia teise, tačiau projektą taisyti ketina.

„Vertinu (teismo sprendimą – 15min past.) normaliai. Jeigu yra kažkokių dalykų, kuriuos galime pakoreguoti, pakoreguosime. Sprendime parašyta, kad reikia išsiimti naują statybos leidimą ir viskas. Pradėsime svarstyti su advokatais, ką toliau darysime, ar skųsime sprendimą. Apie tai kol kas nekalbėjome“, – sakė M.Storoževas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje

Leidimą statyti šį daugiabutį Vilniaus miesto savivaldybės administracija išdavė dar 2014 metų balandį, tačiau po metų Statybos inspekcija nustatė, jog statybos vyksta nelegaliai ir nurodė per pusmetį jas pašalinti.

Statybos inspekcija tikino, kad daugiabučio laikančiosios konstrukcijos ir jų išdėstymas neatitinka statinio projekto: nukrypta nuo projekto, papildomai pastatant 2 aukštus.

Butų pardavinėti negali

Vykstant ginčui dėl statybų Zarasų gatvėje teisėtumo, Užupio bendruomenės prašymu projektui pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – „HQ Development“ uždrausta pardavinėti butus daugiabutyje.

Bendrovė dėl šio sprendimo pareikalavo garantijos – apie 445 tūkst. eurų sumos, kuri, užupiečių pretenzijų atmetimo atveju, būtų skirta galimų jos nuostolių padengimui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Namas Vilniaus Zarasų gatvėje

Teismas rugsėjo pradžioje nusprendė, kad Užupio ir Paplaujos bendruomenės galimų statytojo nuostolių atlyginimui turi į teismo depozitinę sąskaitą įmokėti 100 tūkst. eurų.

R.Brandišauskienės teigimu, bendruomenės šių pinigų nesumokėjo ir apskundė sprendimą.

„Kadangi yra pritaikyta laikinoji apsaugos priemonė pardavinėti butus, kol bus išspręsta byla, kita pusė turi teisę prašyti, kad tol, kol bus nagrinėjama byla, būtų užtikrinti galimi nuostoliai, jeigu ji bus laimėta. Mes tą ginčijome ir dabar ginčas yra apeliacinės instancijos teisme“, – tvirtino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius