-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus bendrabučius savivaldybė norėtų nugriauti, nes renovuoti jų neverta

Pačios prasčiausios būklės Vilniaus bendrabučiai šiuo metu yra Naujojoje Vilnioje, Vilkpėdėje, Žirmūnuose ir Naujininkuose. Ir nors kai kurie tokie namai tvarkosi palyginti neblogai, daugumos jų net neverta renovuoti, kur kas paprasčiau būtų tiesiog nugriauti ir vietoje jų statyti naujus, modernius gyvenamuosius namus. Tokią viziją turi Vilniaus miesto savivaldybė, tik kol kas nėra aišku, kaip tą galima būtų įgyvendinti.
Naujininkų bendrabučiai
Naujininkų namai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Renovacija Vilniuje juda vėžlio žingsniu. Šiuo metu renovuojami vos keturi namai, dar 25 daugiabučiai netrukus turėtų pasipuošti pastoliais. Tačiau mieste yra net apie 6 tūkst. daugiabučių, apie 4 tūkst. iš jų – statyti sovietmečiu ir renovacija daugumai jų būtina.

Butai – privatūs

Rusijoje, Vokietijoje dalis daugiabučių nebuvo renovuojami, o tiesiog nugriauti, vietoj jų išdygo nauji namai. Tačiau Lietuvoje toks principas sunkiai pritaikomas, kadangi didžioji dauguma butų daugiabučiuose yra privatūs, o susitarti visiems kaimynams dėl tokio sprendimo būtų itin sunku.

Vis dėlto meras Artūras Zuokas pasiryžęs tai pritaikyti Vilniaus bendrabučiams. Iš viso jų sostinėje yra net 292, tiesa, ne visų būklė vienodai bloga. Sostinės savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento duomenimis, patys prasčiausi stovi Naujojoje Vilnioje, Vilkpėdėje, Naujininkuose ir Žirmūnuose.

Anot A.Zuoko, miestas turi sąrašą, kuriame sudėti visi miesto daugiabučiai pagal savo techninę būklę. Iš jo ir aiškėja, kur situacija prasčiausia. Tačiau šie namai nepriklauso Vilniaus miesto savivaldybei, dauguma butų yra privatizuoti, tik dalis kambarių vis dar išlaikyti ir skiriami kaip socialinis būstas.

Laukia Vyriausybės programos

Galbūt bus sukurtas modelis, kaip būtų galima išpirkti iš bendrabučių gyventojų tuos butus ir pastatyti naują bendrabutį. Arba laikinai iškelti gyventojus į kitas patalpas gyventi, tą bendrabutį nugriovus pastatyti naują namą, – sakė A.Zuokas.

„Mes jų neprivatizuojame, laikome su mintimi, kad atsiras Vyriausybės programa ir galbūt bus sukurtas modelis, kaip būtų galima išpirkti iš bendrabučių gyventojų tuos butus ir pastatyti naują bendrabutį. Arba laikinai iškelti gyventojus į kitas patalpas gyventi, tą bendrabutį nugriovus pastatyti naują namą, sugrąžinti gyventojams tuos butus, kad jie susimokėtų per tam tikrą laiką skirtumą ir turėtų normalų butą“, – sakė meras.

Vis dėlto Vilniaus vadovas pripažįsta, kad sprendimų, kaip tai galėtų būti daroma, dar nėra. Tačiau viena aišku – renovuoti bendrabučių neapsimoka.

Jeigu būtų patvirtinta kažkokia programa, pagal kurią tokius daugiabučius pavyktų nugriauti, pastatytuose namuose žmonės jau turėtų normalius būstus. „Dauguma tų butų dabar nepritaikyti šeimų gyvenimui. Tai sovietų okupacijos palikimas, kur normali gyvenimo kokybė neperplanavus būsto yra tiesiog neįmanoma“, – kalbėjo A.Zuokas.

Vis dėlto Vokietijos pavyzdžiu, kur griauti ištisi daugiabučių kvartalai, nes jie nebuvo privatizuoti ir priklausė savivaldybėms, Vilnius sekti negalės.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renovacija Vilniuje juda lėtai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renovacija Vilniuje juda lėtai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius