-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Gedimino prospekto gyventojai pusantrų metų žiūri į kiauras lubas ir laukia griūties

Atsiranda vis daugiau sostinės pagrindinės gatvės gyventojų, kurie skundžiasi byrančiais namais, griūvančiais stogais. Po istorijos apie Gedimino prospekto 32 numeriu pažymėtą namą, į 15min kreipėsi ir 33 daugiabučio gyventojas, jis parodė kiauras lubas ir pusantrų metų stūksančius pastolius. Namo administratorius sako, kad darbai užsitęsė dėl kaimynų nesutarimo.
Gedimino pr. 33, Vilnius
Gedimino pr. 33, Vilnius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Po 15min aprašyto atvejo – Konfliktas Vilniaus centre: smunkant stogui gyventojai kaltina namo administratorių, su panašia situacija susidūrė ir 33 namo gyventojai, o ir daugiabučio administratorius tas pats – „Naujamiesčio būstas“. Pats namas – ne pirmos jaunystės kaip ir jo stogas.

Į 15min kreipėsi skaitytojas Aldas, kuris papasakojo savo istoriją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius

Aldas maždaug prieš 2 metus įsigijo butą Gedimino pr. ir Vasario 16-osios g. kampe – su vaizdu į Lukiškių aikštę. Tačiau juo negali naudotis iki šiol, nes pradėjęs kapitalinį remontą, pamatė, kad pastato stogas kiauras.

„Pirkau butą, jame viskas buvo labai sutrūniję, prieš 1,5 metų pradėjau viską griauti. Viską išgrioviau, išrinkau, pradėjau lupti lubas, o ten didžiausia skylė. Maždaug 2017 metų rugpjūtį jie man viską išramstė ir iki šiol taip stovi“, – pasakojo jis.

Pirkdamas butą pašnekovas tikino manęs, kad nukrito pakabinamos lubos – apie tokias dideles problemas net nemąstęs.

„Kai pirkau butą, kabėjo (ant lubų, – aut. past.) toks pilvas. Galvojau, gal čia pakabinamos lubos, aš net nepažiūrėjau. Kai pradėjom lupti, pradėjo viskas kristi, sakom, neliečiam. O ką buvę savininkai... Močiutės gyveno, jos pardavė ir viskas. Pirkau sau, ne pardavimui ir dabar turiu tokią bėdą“, – sakė Aldas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius

Tiesa, jau dvi savaites darbai bute vyksta – valomas šlakas, šiukšlės. Tik tuomet darbininkai galės atidengti perdangą.

„Kažkada keis. Bet esmė ta, kad 1,5 metų niekas nevyko iš viso. Tai gerai, aš čia dar negyvenu, bet koks skirtumas. Per 2 metus galėjau bet ką pasidaryti. Jų žadėjimas visiškai nieko nereiškia. Žada žada, pusantrų metų žadėjo, tai pagaliau pradėjo. O dabar dar kiek laiko gali užimti, neįsivaizduoju“, – sakė Aldas.

Pašnekovo teigimu, name reikia keisti ne tik perdangas, bet ir patį stogą. Dėl tekančio vandens pelija ir buto sienos.

„Tikiuosi, kad ir stogą iškart keis. Nes jei padarys perdangą, o stogo nekeis, tai nežinau, koks tikslas. Turi tvarkyti, kaip priklauso“, – įsitikinęs Aldas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius

„Naujamiesčio būstas“: ilgą laiką nesutarė gyventojai

Tačiau „Naujamiesčio būsto“ atstovas Paulius Ugianskis 15min atsakė, kad šis namas yra sudarytas iš dviejų laiptinių. Atskirų laiptinių gyventojai nesutaria tarpusavyje dėl remonto darbų.

„Pirmos laiptinės gyventojai pardavė palėpę ir pirkėjas savarankiškai sutvarkė stogą, o štai antros laiptinės stogo būklė yra bloga, tad gyventojai nuolat registruodavo skundus“, – komentavo jis.

P.Ugianskio teigimu, „Naujamiesčio būstas“ 2015 ir 2016 metais darė susirinkimus, kad kartu su gyventojais aptartų stogo remonto virš antrosios laiptinės būtinumą, tačiau gyventojai juose dalyvavo labai pasyviai. Vis dėlto 2016 metų pabaigoje su konkursą laimėjusiu rangovu buvo pasirašyta sutartis dėl stogo remonto darbų. Rangovui pastačius pastolius, dar nepradėjus darbų, pirmosios laiptinės gyventojai sukilo – pareikalavo sustabdyti darbus.

„Nurimus aistroms su gyventojais surengėme dar vieną susirinkimą. Pirmosios laiptinės gyventojai nesutiko su darbais ir ragino antrosios laiptinės gyventojus taip pat savarankiškai susitvarkyti stogą. Galų gale sutarėme, kad mes sustabdome darbus ir mėnesį laukiame, kol gyventojai pasirinks rangovą. Pastarojo atranka užtruko, gyventojai rangovą pasiūlė tik maždaug po dviejų mėnesių. Vėl surengėme konkursą, laimėjo gyventojų pasiūlyta UAB „Tvirtos rankos“, tačiau rangovas nesutiko daryti darbų be projekto“, – tvirtino „Naujamiesčio būsto“ atstovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius

P.Ugianskis aiškino, kadangi gyventojų rangovas pareikalavo projekto, konkurso būdu buvo atrinktas projektuotojas ir 2017 metų pavasarį pasirašyta sutartis. Tačiau ir čia laukė siurprizas – 2017 metų rugpjūčio mėnesį buvo gautas pranešimas iš gyventojo, kad pradėjus remonto darbus ėmė kristi lubos.

„Prieš tai jos būklės įvertinti negalėjome dėl pačių gyventojų sukauptų palėpėje šiukšlių. Verta pridurti, kad iki šios dienos iš palėpės jau išvežėme 70 kubinių metrų gyventojų sukauptų atliekų – net 7 statybinius konteinerius. Kadangi perdangos remontui taip pat reikalingas projektas, paprašėme stogo projektuotojų prijungti ir perdangos projektą, nes vieno projekto rengimas yra ekonomiškesnis, nei dviejų atskirų dalių, šiuo atveju stogo ir perdangos“, – aiškino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gedimino pr. 33, Vilnius

P.Ugianskis teigė, kad šiuo metu yra ruošiamas projektas namo stogo, perdangos, balkonų ir fasado tvarkymo darbams. Kiek kainuos darbai? Tai paaiškės „nuo rangovų apklausos rezultatų. Darbų trukmė bus suderinta su parinktu rangovu pasirašant sutartį“.

Nors namo būklė patenkinama, stogo virš antrosios laiptinės keraminė čerpių danga yra avarinės būklės. Dėl to kyla pavojus stogo konstrukcijoms kritiškai suirti.

„Mūrtašis yra visiškai arba iš dalies supuvęs, neužtikrina stogo gegnių konstrukcijos stabilumo“, – namo būklę komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius