Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo planui – kritika

Jei Kultūros ministerija patvirtins prieš Kalėdas visuomenei pristatytą dešimtmetį rengtą Vilniaus senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo specialiojo plano projektą, senamiestyje ir aplinkiniuose rajonuose gali visiškai apmirti bet kokios pradėtos arba planuojamos statybos, planas nuo žemės paviršiaus grasina nušluoti ir tokius statinius, kuriuose jau parduoti beveik visi butai ar atšvęstos įkurtuvės, rašo „Lietuvos rytas“.
Gimtadienį švenčiančio Vilniaus vaizdai
Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis dienraščiui tvirtino, kad tokio plano tvirtinti negalima ir miestas darys viską, kad to neatsitiktų. Anot specialisto, blogai, kad planą rengė abejotinos kvalifikacijos skirtingos komandos, o jų darbas gerokai nutolo nuo anksčiau patvirtintos Senamiesčio tvarkymo koncepcijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Keisčiausia, kad parengtą dokumentą pliekia net jį rengę specialistai, o prieš pat pateikiant planą svarstyti visuomenei iš projekto vadovo pareigų pasitraukęs architektas Vincas Brezgys. Valstybinė kultūros paveldo komisija taip pat svarstė planą ir jį sukritikavo, o jos vadovė Evelina Karalevičienė „Lietuvos rytui“ teigė, kad dokumentas visiškai neatitinka jam keltų tikslų.

Už daugiau kaip 12 mln. eurų iš valstybės žemės sklypą sostinės centre įsigijusi „Ikea“ įmonių grupės įsteigtam investiciniam fondui priklausanti bendrovė „Vastint Lietuva“ save guodžia dar nepradėjusi statybų buvusios Respublikinės universitetinės Raudonojo kryžiaus ligoninės teritorijoje.

„Jei būtų patvirtintas specialusis planas, mes laikytume, kad valstybė elgėsi nesąžiningai ir nuslėpė nuo pirkėjo esmines aplinkybes. Mes būsime priversti nutraukti investicinį projektą ir teismuose reikalauti iš valstybės atlyginti milijoninius nuostolius. Toks valdininkų elgesys valstybei gali pridaryti ir daugiau žalos. Būtų suduotas itin skaudus smūgis investuotojų pasitikėjimui Lietuvos teisine aplinka ir valstybės institucijomis“, – dienraščiui teigė įmonės vadovas Kęstutis Vedeckis.

Viešasis plano svarstymas baigsis vasario 5-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius