Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia Žirmūnuose turės griauti pastatą-vaiduoklį, kuriame žuvo žmogus

Vilniaus apygardos teismas įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę nugriauti nebaigtą statyti pastatą-vaiduoklį Žirmūnuose. Valdininkai turės per 3 mėnesius nugriauti statinį ir sutvarkyti statybvietę, praneša Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).
Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje
Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiame pastate praėjusių metų pavasarį žuvo 55-erių metų vyras.

Pranešime teigiama, kad bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad pagal įmonių bankroto įstatymą sostinės savivaldybė privalėjo perimti iš bankrutavusios BUAB „Prostinvest“ nurašytą bendrovės nekilnojamąjį turtą, todėl šiuo atveju ji ir yra atsakinga už nebaigto statyti statinio nugriovimą.

Šis pradėtas, bet nebaigtas statyti daugiabutis stovi apleistas jau daugiau nei dešimtmetį, o jo istorija pažymėta teismų procesais. Jo savininkė – šiuo metu jau bankrutavusi uždaroji akcinė bendrovė „Prostinvest“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) 2016 metų balandį nutarė, kad valstybė ir Vilniaus savivaldybė bendrovei „Prostinvest“ turi atlyginti beveik 530 tūkst. eurų nuostolių. Bendrovė siekė atgauti 7 mln. eurų nuostolių, 1,45 mln. eurų neturtinės žalos bei palūkanas. 2016 metų lapkritį, kaip skelbė BNS, Finansų ministerija pasiūlė Vyriausybės kanceliarijai iš Valstybės pasiskolintų lėšų skirti 367,2 tūkst. eurų priteistoms bylinėjimosi išlaidoms padengti. Dar apie 163 tūkst. eurų šių išlaidų turėjo sumokėti Vilniaus savivaldybė.

BNS teigimu, į teismą dėl žalos atlyginimo dabar jau bankrutavusi bendrovė kreipėsi, kai 2007 metais teismai galutinai pripažino, jog 2004 metais iš valstybės įsigyto sklypo Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje detalusis planas buvo patvirtintas neteisėtai, o juo remiantis vėliau neteisėtai išduotas statybos leidimas daugiabučiui. Teismai taip pat taikė restituciją ir sklypą, kurį įmonė įsigijo už 1,29 mln. eurų ir jame pradėjo statybas, grąžino valstybei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Griūvantis pastatas Žirmūnų ir Kareivių gatvių sankryžoje

„Prostinvest“ skelbė planuojanti pastatyti 91 buto namą, o į projektą kartu su aplinkos sutvarkymu ketinanti investuoti iki 5,79 mln. eurų. 2001 metais sklypo detalusis planas buvo pripažintas neteisėtu, nes su jo sprendiniais tinkamai nebuvo supažindinta visuomenė.

Vilniaus apygardos teismas UAB „Prostinvest“ bankroto bylą iškėlė 2010 m. vasario 17 d.

„Po ilgo teisminio proceso pavyko įrodyti, kad savivaldybė šiuo atveju, kaip teisių perėmėja, privalėjo pasirūpinti gyventojų saugumu ir nugriauti realų pavojų miestiečių gyvybei keliantį nebaigtą statyti pastatą“, - pranešime spaudai cituojamas VTPSI vadovė Eglė Kuklierienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius