-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VPT atmetė Vilniaus valdžios siūlymą taikiai tartis dėl stadiono konkurso

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atmetė Vilniaus valdžios pasiūlymą taikiai susitarti dėl nacionalinio stadiono konkurso ir nusprendė bylinėtis toliau.
Gražiausios mėnesio sporto nuotraukos: Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Roko Lukoševičiaus nuotr.

VPT Apeliaciniam teismui pirmadienį apskundė jai nepalankią Vilniaus apygardos teismo lapkričio viduryje priimtą nutartį, kuria teismas pripažino neteisėtu VPT nurodymą nutraukti nacionalinio stadiono konkursą, BNS patvirtino VPT direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Apygardos teismo teigimu, VPT neturėjo pakankamo pagrindo nutarti, kad projektas neatitinka koncesijos požymių ir todėl koncesija yra neteisėta.

„Viešųjų pirkimų tarnyba apsvarstė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos siūlymą ir, įvertinusi Vilniaus apygardos teismo sprendimo motyvus bei argumentus, nusprendė teismo sprendimą skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui“, – rašoma VPT rašte savivaldybei, kurį matė BNS.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jovita Petkuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jovita Petkuvienė

Po apygardos teismo sprendimo Vilniaus valdžia pasiūlė VPT susitarti taikiai, tačiau pastarosios tuometinė laikinoji vadovė J.Petkuvienė BNS teigė, kad taikos sutartis yra „mažiau svarstytinas variantas“.

Po kelerius metus trukusių konkurso procedūrų koncesijos sutartį su konkursą laimėjusia „Axis industries“ bei projekto finansuotoju „Baltcap“ savivaldybė planavo pasirašyti dar kovą. Tam pritarė tiek savivaldybės taryba, tiek Vyriausybė.

Pagal bendrą savivaldybės, statytojų, finansuotojų ir Vyriausybės sutartį, kompleksą daugiau nei du dešimtmečius valdytų bendrovė „Kauno arena“. Jį tikėtasi pastatyti 2023-iaisiais.

Komplekso su 15 tūkst. vietų stadionu ir kitais objektais statyba būtų kainavusi apie 93,2 mln. eurų, tačiau mokėjimus išdėsčius per 25 metus, „BaltCap“ fondui planuota iš viso sumokėti beveik 156 mln. eurų.

Vyriausybės dalis, atsižvelgiant į sutarties projektą, būtų siekusi apie 54,5 mln. eurų, savivaldybės – 101,5 mln. eurų.

Tačiau kovą VPT neleido pasirašyti koncesijos sutarties – pasirašymas sustabdytas Finansinių nusikaltimų tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros prašymu.

Teisėsauga siekė išsiaiškinti, ar koncesijos vertės padidėjimas po derybų yra pagrįstas ir teisėtas.

VPT gegužę pareiškė, kad koncesijos sutartimi turėjo būti išskaidytos valstybės ir savivaldybės rizikos, tačiau pakeitus projekto finansavimo modelį, visa rizika teko joms, todėl planuota pasirašyti sutartis su koncerno „Icor“ bendrovė „Axis industries“ negali būti laikoma koncesijos sutartimi.

Po VPT įpareigojimo ir alternatyvų analizės Vyriausybė paskelbė, jog Vilniuje yra kelios futbolo stadiono statybos galimybės, tačiau nurodė, kad jai artimesnė Nacionalinio stadiono idėja.

Nacionalinio stadiono komplekse be stadiono planuotas dar ir lengvosios atletikos stadionas, sporto kompleksas su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centras su biblioteka, 300 vietų darželis ir Sporto muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius