Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papasakojo, kodėl verta renovuoti būstą: sąskaitos gali sumažėti net kelis kartus, ženkliai gerėja ir gyvenimo kokybė

Žaibiškai augant šilumos ir elektros energijos kainoms, vienas iš būdų, galinčių ženkliai apkarpyti išaugusias sąskaitas – daugiabučio renovacija. Renovacijos procesus įgyvendinančios įstaigos atstovė pasakoja, kokius sutaupymus galima pasiekti atnaujinus seną savo būstą ir dėl kokių dar priežasčių gyventojams verta modernizuoti pastatus.
Kodėl verta renovuoti būstą: sąskaitos gali sumažėti net kelis kartus, ženkliai gerėja ir gyvenimo kokybė
Kodėl verta renovuoti būstą: sąskaitos gali sumažėti net kelis kartus, ženkliai gerėja ir gyvenimo kokybė / APVA nuotr.

Anot daugiabučių namų renovacijos projektus administruojančios įmonės direktorės Eglės Randytės, mokėti brangiai už šilumą, kuomet didelė jos dalis neefektyviai iškeliauja per namo sienas, yra paprasčiausiai neracionalu. Turint omenyje, kad artimiausiu metu energija nepigs, norint gyventi komfortiškai ir už tai nepermokėti, daugiabučio renovacija yra geriausias sprendimas.

„Priklausomai nuo pastato būklės ir įgyvendinamų energiją taupančių priemonių, šilumos vartojimas pastate sumažėja vidutiniškai nuo 50 iki 80 proc. Tai reiškia tiek pat sumažėjusias išlaidas šildymui. Sparčiai kylant energijos išteklių kainoms, šilumos sąnaudų mažėjimas renovacijos atsiperkamumo kontekste tampa dar akivaizdesnis. Be to, taupoma ir būsimų namo remonto darbų ar avarijų likvidavimo sąskaita, nes atnaujinus būstą, didelių remonto darbų nebereikia“, – sako E. Randytė.

„Žalioji“ energija išlaidas sumažins 9 kartus

Ekspertė toliau pasakoja, kad norint įsitikinti būstų atnaujinimo nauda ir įtaka mažesnėms šildymo sąskaitoms, galima pažvelgti ir į kelis konkrečius daugiabučius. Anot jos, palyginus tokio paties tipo renovuoto ir nerenovuoto namo šilumos suvartojimus, skaičiai kalba patys už save.

„Pavyzdžiui, modernizuotas daugiabutis Žaliųjų ežerų g., Vilniuje, per 2021-2022 m. šildymo sezoną suvartojo apie 46 kWh šilumos energijos į kvadratinį metrą. Šilumos kaina praeitą šildymo sezoną buvo apie 10 ct/kWh, taigi standartinis tokio tipo namo 70 kv. m butas per šildymo sezoną išleido 322 eurus.

Kaimyninis Žaliųjų ežerų g. esantis daugiabutis yra nerenovuotas ir per tą patį šildymo sezoną šis pastatas suvartojo apie 119 kWh šilumos energijos į kvadratinį metrą. Tai reiškia, kad standartinis tokio tipo namo 70 kv. m butas per sezoną išleido 833 eurus – bene 2,5 karto daugiau nei kaimyninis, renovuotas namas“, – teigia pašnekovė.

E. Randytė pratęsia, kad ypatingai įdomus yra Konstitucijos pr. 13 stovinčio daugiabučio modernizavimo projektas: „Kad pastatas pats pilnai apsirūpintų šilumos energija, į fasadą bus integruota 247 kW galios saulės modulių elektrinė, kuri, numatoma, per metus pagamins apie 120 MWh elektros energijos. Name taip pat bus įdiegtas šilumos siurblys, ruošiantis šilumos energiją ir karštą vandenį. Skaičiuojame, kad su atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančių technologijų pagalba, po namo renovacijos gyventojų išlaidos už šilumą turėtų sumažėti net 9 kartus.“

Platus skirtingų renovacijos naudų spektras

Tiesa, daugiabučių namų atnaujinimo projektus administruojančios įmonės direktorė priduria, kad daugiabutį modernizuoti verta ne tik dėl net kelis kartus sumažėjančių šildymo sąskaitų, bet ir dėl kitų priežasčių.

„Renovacijos nauda apima kur kas daugiau nei tik šilumos ir pinigų sutaupymus. Gyvenant atnaujintame name pagerėja gyvenimo kokybė ir didėja pasitenkinimas savo būstu, kyla jo vertė, taip pat ženkliai prisidedama prie klimato kaitos mažinimo, nes atnaujinus namą, ženkliai sumažinami ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimai į aplinką. Pastarieji metai parodė, kaip svarbu savo namuose ir jų aplinkoje jaustis gerai ir saugiai: nesibaiminti avarinių situacijų, ar to, kad atėjus žiemai dėl išbalansuotos šildymo sistemos namo butai vėl šils netolygiai – vieni perkais, kituose niekaip nebus pasiekiama reikiama temperatūra“, – tvirtina pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius