-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: kiek šiais metais mokėsime už trinkelių klojimą?

„Trinkelių klojimo kainos palengva kopia aukštyn: jei prieš tris metus už mūsų paslaugą klientai mokėdavo 30 Eur, praėjusiais metais – 35 Eur, šiemet tariamės dėl 38 Eur už kvadratinį metrą betono trinkelių.
Trinkelės Kauno mieste
Atidėti suplanuotų aplinkos gražinimo darbų lietuviai nelinkę: baiminasi dar didesnio žaliavų brangimo / Žydrūno Saladžiaus nuotr.

Bet, jei sprendimas įdomesnis, gali išbrangti ir iki 80 ar 100 Eur“, – kone sutartinai pasakoja Paslaugos.lt kalbinti meistrai iš Vilniaus ir Kauno.Šį sezoną brangstant trinkelėms, jų žaliavoms ir meistrų darbams, atidėti suplanuotų darbų gyventojai nelinkę. Baiminamąsi dar didesnio žaliavų brangimo ir jų vėlavimo dėl karo Ukrainoje, nors laukiančiųjų eilės nusidriekė jau ir pandeminiu laikotarpiu.

Ž.Saladžiaus nuotr./Trinkelės Kauno mieste
Ž.Saladžiaus nuotr./Trinkelės Kauno mieste

„Nors priplanuotų darbų yra iki pat rudens, prašančių įtraukti ir jų kiemus dar šiais metais užtektinai. Žmonių negąsdina nei meistrų kainos, nei nusidriekusių darbų eilės, telefonas netyla“, – apie trinkelių klojėjus užklupusį itin darbingą tarpsnį pasasakojo „Ponas trinkelė” įkūrėjas Egidijus Chlevickas.

Norėtų klinkerio, bet įperka betoną

Ne vienerius metus Vokietijoje praleidęs trinkelių klojėjas E.Chlevickas pastebi, kad lietuviai ištikimi betono trinkelėms dėl patrauklios šių kainos bei geros kokybės.

Daugelis gal ir norėtų rinktis kur kas ilgaamžiškesnį klinkerį ar granitą, tai ilgaamžiskesni ir patvaresni sprendimai, bet šie dvigubai brangesni, o ir juos klojant niuansų daugiau, taigi, ne visi įperka.

Pasidomėjus, ar ilgai tenka laukti, kol kieme sugula trinkelės, meistras skaičiuoja, kad šimto kvadratinių metrų plotą įveikia panašiai per savaitę.

J.Vaišvilaitės nuotr./Trinkelių klojimas
J.Vaišvilaitės nuotr./Trinkelių klojimas

Žinoma, tai labai individualu, nes viskas priklauso nuo užsakovo norų. Jei projektas įdomesnis, gali prireikti ir daugiau laiko.

Bet lietuvių pasirinkimų niekaip nesulyginsi su vokiečių, mat šie dideli natūralaus akmens mylėtojai, tad jų aplinkoje ir kiemuose vyrauja būtent ši žaliava, tuo metu Lietuvoje tai gana reta.

Lietuvos lyderė – pilkoji betoninė

Pasidomėjus, kokiais kriterijais vadovaujasi gyventojai rinkdamiesi trinkeles, 15 metų patirtį turintis Paslaugos.lt meistras Ž. Deresevičius neslepia – didžioji dauguma nori ekonomiškesnio varianto: „Tikisi, kad kainuos ne per daug, o tarnaus ilgai.“

Pilkosios betono trinkelės ir atitinka šiuos kriterijus, jei tinkamai prižiūrimos, tarnauja ir iki trisdešimties metų, o pasirinkus kokį granitą ar klinkerį, gal ir visą šimtą atlaiko.

Tik tuos įdomesnius variantus vis dar nedaug, vos 5-10 proc., gyventojų renkasi, tiesa, ir tai leidžia matyti šiokį tokį pokytį gyventojų kiemuose.

„Gal finansinė žmonių situacija geresnė, o gal besikeičiančios mados nulemia tai, kad kiemo trinkelėse spalvų daugiau.

Paslaugos.lt meistrai juokauja, kad į lietuvių kraują ir identitetą pilka betono trinkelė įaugusi.

Itin populiarios daugiaspalvės, nestandartinių matmenų, taip pat pamėgtos dvispalvės (juoda ruda), juoda ir grafiti“, – savo darbe matomais pokyčiais dalijosi trinkelių meistras iš Kauno Žydrūnas Saladžius.

Vis tik didmiesčių, o, daugeliu atvejų, ir nuosavuose namų kiemuose dominuojančia trinkele, E.Chlevicko nuomone, išlieka pilka betono trinkelė. Retas renkasi kitokį gaminį. Meistrai juokauja, kad ji į lietuvių kraują ir identitetą įaugusi.

Trinkelių klojėjai išlaukė savo valandos

Paslaugos.lt kalbinti meistrai atvirauja: jie vis rečiau girdi užsakovų prašymus pritaikyti patrauklesnę kainą ar padaryti nuolaidą. Keičiasi „žaidimo taisyklės”, jei anksčiau su kuo dirbs rinkdavosi užsakovas, dabar šis vaidmuo perėjo į meistrų rankas.

„Šiuo metu klojantys kiemus trinkelėmis sau netaupo ir nesidera, kas kita – įrenginėjantys aplinką prie parduodamų namų, bet ir šie, atlikę rinkos tyrimą, sugrįžta pas mus tartis dėl darbų terminų nebesiderėdami“, – dėmesį atkreipia trinkelių klojėjas Ž.Deresevičius.

„Kadangi paklausa labai išaugusi, uždirbti iš šio verslo tikrai įmanoma, kas buvo prieš dešimtmetį, nesulyginsi“, – pakitusia situacija rinkoje ir galimybe pasitaupyti džiaugėsi E.Chlevickas, dirbantis su privačiais nekilnojamojo turto vystytojais ir statytojais.

Pasidomėjus, kodėl trinkelių paskutiniais metais meistrų darbo įkainiai kopia aukštyn ir kodėl jie tapo tokie graibstomi, pašnekovai mini infliaciją, žaliavų brangimą, na, ir karą Ukrainoje.

Eile metų, Ž.Deresevičiaus teigimu, meistrų darbas nebrango, panašu, jog išlauktas auksinis laikas atėjo.

Užsakymų – iki rudens

Prie rinkos taisyklių pokyčių, Ž.Deresevičiaus teigimu, ženkliai prisidėjo karantinas ir nusidriekusios laukiančiųjų eilės: „Jei žmogus dėl trinkelių klojimo kreipiasi kovą, meistrai į jo kiemą ateis ne anksčiau lapkričio.

Žinoma, būna išimčių, kartais objektas arti, tai sutariame greičiau, bet darbų ir laukiančių tikrai daug.“

Šį sezoną brangsta ne tik trinkelių klojėjų darbas, bet ir pačios trinkelės, žvyras, skalda, betonas, na, ir žaliavų atvežimas.

„Ypatingai daug užsakymų po pandemijos pasipylė, padirbę per nuotolį, iš namų, žmonės panoro gyventi gražiau ir patogiau, išjudėjo ir senesnių namų gyventojai, jiems aktualu švariomis kojomis namus pasiekti, taigi jau intensyviai dirbame.

Yra norinčių dar iki vasaros kiemo aplinką susitvarkyti, bet, kai užsakymų tiek daug, kažin, kiek tai realu“, – svarstė trinkelių meistras Ž.Saladžius.

Namų darbus įveikia ne visi

Paslaugos.lt trinkelių klojimo ekspertai sutaria, kad sąžiningai ir kruopščiai atlikti užsakovų namų darbai trinkelių klojimo procesą pagreitintų, bet toli gražu ne visi šioje srityje raštingi ir gebantys bent elementarų brėžinį pateikti.

„Atvykę į vietą prašome parodyti užsakovų, kur ir kiek automobilių stovės, kokie takeliai planuojami, teiraujamės, kokios lietaus nubėgimo sistemos bus ir pan.

Bet gana dažnai patiems tenka šiuos darbus perimti ir atlikti. Su tuo nesusidūrusiam žmogui sudėtinga, tik tiek, kad prisidėjus šiems darbams ir kaina ūgteli”, – kasdiene darbo virtuve dalijosi E.Chlevickas.

Trinkelių klojimo sezonas Lietuvoje trunka aštuonis mėnesius.

Dešimtą sezoną trinkeles klojantis Ž.Saladžius sako, kad šis darbas pareikalauja kantrybės ir kruopštumo, bet gerai atlikus namų darbus ir pasikonsultavus su pasirinktais trinkelių ekspertais rezultatas turėtų džiuginti.

Neprižiūrėtos trinkelės aplinkos nepuošia

Trinkeles klojantis E.Chlevickas atskleidžia, kad daugeliui naujakurių būna keista, kad prie namo nugulusias trinkeles teks prižiūrėti: kas pusmetį ar bent jau kas metus nusiplauti, „apginti” nuo samanų, žolių, (jų šaknys mėgsta išjudinti trinkeles) ypač priemiškėse, ir nuo takus mėgstančių įsirengti skruzdžių ir kitų vabzdžių.

J.Vaišvilaitės nuotr./Trinkelių priežiūra
J.Vaišvilaitės nuotr./Trinkelių priežiūra

Nors betono trinkelės laikomos tinkamomis Lietuvos klimatui, chemikalus jų priežiūrai specialistai pataria rinktis itin atidžiai (sulfatai gali sukelti betono koroziją, cemento akmens irimą), kad nebūtų rimtai pakenka investicijai, kuri turėtų puošti ir funkcionuoti ne vieną dešimtmetį.

Valyti trinkeles jų klojėjai pataria ir vasarą, kitaip nešvarumai gali įsigerti į grindinį, o jis taps dėmėtas ir neestetiškas.

Pasirinkus tamsesnės spalvos trinkeles nereikėtų pamiršti, kad jų paviršių veikia ultravioletiniai saulės spinduliai, tad ilgainiui spalva keičiasi ir jos intensyvumas mažėja. Tad pasvarstyti ir paskaičiuoti prieš priimant trinkelių klojimo sprendimą tikrai verta, pataria Paslaugos.lt ekspertai.

Trinkelių klojimo meistrus visoje Lietuvoje, jų įkainius, rekomendacijas ir darbų pavyzdžius galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius