-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pelėsis namuose: Kaip jo išvengti?

Šaltasis metų laikas Lietuvoje dažnai sukelia didelių problemų namuose, susijusių su drėgme. Kondensatas ant langų, ilgai džiūstantys drabužiai, nuolatinis drėgno oro kvapas, ant sienų atsirandantis pelėsis – tai tik dalis problemų, su kuriomis yra susiduriama dėl padidėjusio drėgmės lygio.
Pelėsis
Pelėsis / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Drėgmė Pelėsis

Iš kur namuose atsiranda drėgmė?

Drėgmės perteklių sukuria žmonės, būdami namuose ir normaliai gyvendami: prausdamiesi po dušu ar vonioje, skalbdami drabužius ir po to juos džiovindami, ruošdami maistą, kvėpuodami, grįždami namo lietuje sušlapusiais drabužiais ir t.t. Įprastomis sąlygomis 4 asmenų šeima vidutiniškai per parą sukuria apie 12 l vandens, o jeigu namuose papildomai yra laikomas didelis akvariumas, tai drėgmės išskyrimas gali padidėti labai žymiai. Taigi, neverta stebėtis, iš kur namuose atsiranda drėgmės perteklius.

Kokios dėl to kyla problemos?

Daugiausia problemų dėl didelio drėgmės lygio atsiranda šaltuoju metų laiku, kada gyventojai laiko užvertus langus. Kartu drėgmė įstringa namuose be galimybės pasišalinti. Kadangi dėl šalto oro langų ir sienų paviršiai taip pat atvėsta, o drėgmei kontaktuojant su šaltais paviršiais atsiranda kondensatas. Santykiniam drėgmės lygiui viršijus 60 procentų, sudaromos tinkamos sąlygos veistis pelėsiui. Pirmiausia atsiranda pelėsio ir drėgmės kvapas, vėliau, nesiimant jokių veiksmų dėl drėgmės sumažinimo, namuose atsiras jau rimtos pelėsio problemos.

Ar pakanka geros ventiliacijos?

Atidarius langą į patalpą, žinoma, pateks šviežio oro, o tai gali padėti sausinant orą namuose. Tačiau oras, patenkantis į patalpą, tikėtina, taip pat bus drėgnas, o dažnai netgi drėgnesnis negu tas, kurį jis pakeičia. Lietuvoje šaltuoju metų laiku santykinis drėgmės lygis lauke svyruoja tarp 80% ir 90%. Taip pat dažnai laikant pravirą langą didėja rizika dėl vagysčių ir įsilaužimų. Be to, į patalpą patenka lauko triukšmas ir kietosios dalelės, o šildymo sistema įprastai nėra pakankamai galinga, kad galėtų greitai sušildyti šviežią orą. Įrengta ventiliacijos sistema gali iš dalies išspręsti perteklinės drėgmės problemą namuose, bet vėlgi tik tuo atveju, jeigu iš lauko įtraukiamas oras nėra drėgnas. Taip pat ventiliacijos įrengimas yra gana brangus, ir ne visuomet techniškai tai įmanomas sprendimas.

Drėgmės perteklių surenka oro sausintuvas

Oro sausintuvas (arba drėgmės surinkiklis) yra pagrindinė prevencijos ir gynybos priemonė nuo namuose esančios pernelyg didelės drėgmės. Didžioji dalis drėgmės surinkiklių veikia tuo pačiu principu: oras traukiamas į prietaiso vidų ir labai greitai atvėsinamas, dėl ko drėgmė kondensuojasi, o tada ventiliatorius išsausintą orą išpučia laukan į patalpą. Kai kurie oro sausintuvai turi absorbentą, kuris sugeria iš oro perteklinę drėgmę ir kaitinamas ją garina. Iš oro išgautas vanduo yra renkamas į tam skirtą indą arba išleidžiamas laukan pro drenažo vamzdį (didžioji dalis drėgmės surinkiklių turi abu variantus).

Projekto partnerio nuotr./Rasoti langai
Projekto partnerio nuotr./Rasoti langai

Renkantis drėgmės surinkiklį pagal jo našumą, pasiimti galingesnį prietaisą nėra blogas pasirinkimas, tačiau pirkti silpnesnio nepatartina. Pavyzdžiui patalpose, kurių plotas 60–70 kvadratinių metrų, oro sausintuvas, skirtas 40–50 kvadratinių metrų plotui, nėra labai geras pasirinkimas. Sausintuvas turės veikti ilgiau ir, tikėtina, greičiau nusidėvės. Be to, siekiant nuolatos palaikyti pageidaujamą drėgmės lygį ir nuolatos naudojant drėgmės surinkiklį, padidės išlaidos elektros energijai. Geriausias variantas tokiose situacijose – pasirinkti kiek galingesnį oro sausintuvo modelį. Prietaisas veiks geriau ir galutinis rezultatas, atsižvelgiant į sausintuvo tarnavimo laikotarpį, suvartotos energijos kiekį ir sausinimo efektyvumą, tikrai bus geresnis. Renkantis oro sausintuvą taip pat reikia atsižvelgti į konkretaus modelio veikimo triukšmingumo lygį.

Gyvenamosiose patalpose ir sodo nameliuose – WDD80 modelis

Projekto partnerio nuotr./WDD80 modelis
Projekto partnerio nuotr./WDD80 modelis

Didelę patirtį ir plačiausią drėgmės surinkiklių asortimentą Baltijos šalyse turinti specializuota įmonė „OROsprendimai“ rekomenduoja namuose naudoti efektyviausią, gamintojo „Wood's“ drėgmės surinkiklį WDD80. Tai populiariausias drėgmės surinkėjas, kuris vienodai efektyviai rinks drėgmę, nepriklausomai nuo patalpos temperatūros, bei papildomai šildys patalpas išpūsdamas šiltą orą. Ypač tyliai veikiančio ir kompaktiško prietaiso visiškai pakanka 3–4 kambarių gyvenamosioms patalpoms ar 3–4 asmenų šeimai. Naudojant WDD80 Wood's drėgmės surinkiklį pašalinsite langų kondensatą, sustabdysite pelėsio plitimą, o namuose bus šilčiau ir jaukiau. Prietaisui šiuo metu suteikiama net 3 metų garantija.

Vonioms ir džiovyklėms – MRD10 arba MRD14 modeliai

Projekto partnerio nuotr./MRD10 modelis
Projekto partnerio nuotr./MRD10 modelis

Maži ir kompaktiški oro sausintuvai už patrauklią kainą pagelbės daugeliu atvejų namuose. MRD serijos drėgmės surinkėjai greitai ir efektyviai surinks perteklinę drėgmę vonios kambaryje, o skalbiniai išdžius greitai.

VIDEO: MRD10 MRD14 Oro sausintuvas (drėgmės surinkėjas) Woods

Namams ir didelėms gyvenamoms erdvėms – MRD20 modelis

Projekto partnerio nuotr./MRD20 modelis
Projekto partnerio nuotr./MRD20 modelis

Šis drėgmės surinkėjas yra populiarus dėl savo didelio našumo ir drauge mažų elektros energijos sąnaudų. Skandinaviško dizaino, tylaus veikimo ir lengvai valdomas oro sausintuvas tinka kiekviename namų ūkyje.

Rūsio patalpose – DS28F arba DS36F modeliai

Projekto partnerio nuotr./DS28F modelis
Projekto partnerio nuotr./DS28F modelis

Šie modeliai yra stebėtinai efektyvūs elektros energijos sąnaudų atžvilgiu ir didelio našumo, taigi jie gali pašalinti drėgmę visame rūsyje, drauge valydami orą pasinaudojant anti-pelėsiniu filtru kuris komplektuojamas kartu su prietaisu. Šiems oro sausintuvams keičiant oro filtrus garantiją galima pratęsti iki 6 metų.

VIDEO: DS28F Oro sausintuvas (drėgmės surinkėjas) Woods

Daugiau informacijos: www.OROsprendimai.lt

VIDEO: Wood's oro sausintuvai - drėgmės surinkėjai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius