Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savivaldybių pastatų atnaujinimui teikiama parama duoda vaisius: Kauno rajone – kardinalūs pokyčiai

Patogūs ir modernūs viešieji pastatai – darželiai, mokyklos, kultūros bei sporto centrai – reikšmingai pagerina mūsų gyvenimo kokybę. Deja, bet daugelis iš jų yra pasenę ir energiškai neefektyvūs. Siekiant spręsti šią problemą, savivaldybės yra raginamos pasinaudoti finansinėmis priemonėmis, kurios padeda atnaujinti viešuosius pastatus.
Kačerginės mokyklos atnaujinimo vizualizacija
Kačerginės mokyklos atnaujinimo vizualizacija / VIPA

Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) teikia lengvatines paskolas savivaldybių viešųjų pastatų modernizavimui (atnaujinimui). 2017 m. siekiant skatinti energijos vartojimo efektyvumo didinimą, buvo įsteigtas Savivaldybių pastatų fondas (SPF).

SPF – labai svarbi priemonė, įgalinanti net ir mažiausias savivaldybes atnaujinti savo nekilnojamąjį turtą.

„SPF – labai svarbi priemonė, įgalinanti net ir mažiausias savivaldybes atnaujinti savo nekilnojamąjį turtą, kad šis patenkintų bendruomenės poreikius bei būtų energetiškai efektyvesnis. Fondas ne tik prisideda prie nacionalinių tikslų energinio efektyvumo srityje siekimo ar teikia lengvatines paskolas, bet ir padeda pritraukti privačių investicijų.

Tai lemia, kad lėšos sugrįš, o jas tiems patiems tikslams bus galima panaudoti dar kartą, taip užtikrinant tiek fondo gyvybingumą, tiek pastatų renovacijos proceso tęstinumą“, – teigia VIPA Regioninės plėtros skyriaus vadovė Vaida Lauruševičienė.

Iki 2022 m. vasaros bendras SPF atnaujintų viešųjų pastatų plotas viršijo 22 tūkst. kv. m. Šie pastatai kasmet sutaupo 4,7 GhW energijos ir išmeta į aplinką 541,3 tonomis mažiau CO2.

Kartu su SPF lengvatine paskola savivaldybės gali gauti kompensacinę išmoką viešųjų pastatų atnaujinimui. Norint suspėti ją gauti, kreiptis į VIPA dėl šių paskolų pareiškėjai turėtų jau dabar.

Kreiptis į VIPA dėl šių paskolų pareiškėjai turėtų jau dabar.

Savivaldybės, kurios nuo 2021 m. gruodžio 9 d. sudarė sutartis dėl paskolos gavimo iš SPF, gali pasinaudoti ir Modernizavimo fondo kompensacinėmis subsidijomis. Pagal naują tvarką, 50 proc. rangos darbų vertės galima finansuoti SPF paskola, o dar iki 50 proc. – kompensacine subsidija, kuri yra išmokama lygiagrečiai su SPF paskola. Tokiu būdu savivaldybėms sudaromos geresnės sąlygos neviršyti nustatytų skolinimo limitų.

Tiesa, norint gauti subsidiją, pastatas po renovacijos turi pasiekti ne žemesnę nei B energinio naudingumo klasę. Paraiškas dėl kompensacinės subsidijos teikiamos Aplinkos projektų valdymo agentūrai iki 2022 m. gruodžio 31 d., jas galima teikti ir daugiau nei vieno projekto įgyvendinimui.

Vienu ypu atnaujinamos trys švietimo įstaigos ir baseinas

Anot V. Lauruševičienės, vienas iš pavyzdinių SPF projektų – kartu su SEB banku finansuotas Kauno rajono savivaldybės mokyklų atnaujinimas, kurio metu atnaujinami keli objektai, esantys skirtingose gyvenvietėse.

„Bus atnaujintos Zapyškio, Kačerginės ir Mastaičių mokyklos bei modernizuotas Mastaičių baseinas. Šis projektas ženkliai pagerins daugybės Kauno rajone įsikūrusių žmonių gyvenimo kokybę“, — pasakoja V. Lauruševičienė.

Bendra projekto vertė siekia beveik 14 mln. Eur. VIPA SPF fondo ir SEB paskolos lėšomis Kačerginėje ir Mastaičiuose esantiems objektams yra skirta 8,4 mln. Eur paskola, iš kurių 2,1 mln. Eur sudaro lengvatinė VIPA (SPF) paskola.

VIPA/Atnaujinamo pastato vizualizacija
VIPA/Atnaujinamo pastato vizualizacija

Kačerginės vaikai džiaugsis modernesne mokykla

Rekonstruojamą Kačerginės mokyklą papildys modernus priestatas su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis. Jame taip pat bus įrengtos mokymosi patalpos – kompiuterių klasė, darbų kabinetas-laboratorija, specialiojo pedagogo bei logopedo kabinetai ir pan. Šalia mokyklos įrenginėjama universali sporto zona su tinklinio bei krepšinio aikštelėmis, bėgimo taku.

Atnaujintoje mokykloje galės mokytis aštuonios pradinio ugdymo klasės, kurias sudarys apie 200 mokinių. Daugiafunkciame centre taip pat bus lavinamos penkios darželio grupės, kuriose mokysis apie 90 vaikų.

Įpūs naujos gyvybės Mastaičių gyvenvietei

Mastaičiuose, šalia pagal tą patį projektą rekonstruojamo baseino, iškils nauja bendrojo lavinimo mokykla ir vaikų darželis. Patogi jo vieta vaikams sudarys palankias sąlygas mokytis plaukti. Naujoji mokykla galės priimti 160 mokinių ir 115 darželinukų. Daugiau nei 2 tūkst. kv. m ploto pastatas bus aukščiausios energinio naudingumo klasės (A++). Šiame objekte numatyta įdiegti atsinaujinančius energijos išteklius – fotovoltinius saulės elementus.

Vykdant projektą bus sutvarkyta teritorija, aplink sklypą įrengtos naujos žaidimų, poilsio bei sporto aikštelės. Žaliosios erdvės bus atlaisvintos ir paliktos darbuotojų bei vaikų poilsiui, mokymuisi lauke.

Kitoks požiūris į švietimo infrastruktūrą

Tai yra pirmasis Lietuvoje mokyklų atnaujinimo viešosios ir privačios partnerystės projektas, kurio tikslas – pagerinti veikiančių mokyklų energinį efektyvumą ir išplėsti bei modernizuoti sportui skirtą infrastruktūrą. Kauno rajono savivaldybė, atlikusi viešą privataus subjekto atranką, pasirašė 15 metų trukmės partnerystės sutartį su privataus kapitalo fondu „BaltCap Infrastructure Fund“.

Viešojo ir privataus sektorių partnerystė – vienas iš būdų įgyvendinti SPF finansuojamus projektus, kai valstybės arba savivaldybės institucija perduoda jos funkcijoms priskirtą veiklą privačiam subjektui, kuris investuoja į šią veiklą ir jai reikalingą turtą, gaudamas už tai įstatymų nustatytą atlyginimą. Toks bendradarbiavimo modelis padeda savivaldybėms neviršyti nustatytų skolinimosi limitų ir pritraukti papildomą privatų finansavimą viešų projektų įgyvendinimui.

„Fiziniai mokyklos pastatai turėtų būti integrali švietimo ir ugdymo sistemos dalis. Tinkama ir specialiai pritaikyta aplinka prisideda prie mokytojų darbo efektyvumo, leidžia tikėtis geresnių mokinių pasiekimų. Be to, augančiose savivaldybėse svarbu turėti lokaliai prieinamas viešąsias paslaugas – tokiu būdu sumažinamas kelionių laikas, nuimamas krūvis nuo transporto infrastruktūros bei sukuriamos kokybiškesnės erdvės švietimo ir sveikatingumo paslaugų teikimui. Todėl galima sakyti, kad šis projektas iliustruoja pasikeitusį požiūrį į švietimo infrastruktūrą“, – teigia „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis.

Anot pašnekovo, nepaisant kylančių iššūkių dėl sudėtingos padėties statybų rinkoje, šį projektą planuojama užbaigti iki šių metų rugsėjo 1 d.

„Įgyvendinant šį projektą iššūkių netrūksta, ypač pastaraisiais metais, kai neapibrėžtumas statybų rinkoje trikdo ar net stabdo ilgalaikius projektus. Tačiau tinkamai parengtas projektas ir racionalūs partneriai leidžia sėkmingai artėti prie finišo tiesiosios. Tikimės, kad naujus mokslo metus net trys Kauno rajono mokyklos pasitiks švęsdamos įkurtuves“, – teigia Š. Stepukonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius