-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vietoj sudegusio namo planuoja daugiabutį: kaimynai sako liksiantys be vietų automobiliams

Vasario pabaigoje Vilniaus Tuskulėnų gatvės 1 ir 3 namo gyventojai stebėjo, kaip po jų langais degė apleistas namas. Kaimynams kilo abejonių dėl gaisro priežasčių. Jie svarstė, ar tik tokiu būdu nesiruošiama būsimoms statyboms. Praėjus pusmečiui pateikti projektiniai pasiūlymai, pagal kuriuos tarp dviejų daugiabučių įsiterps dar vienas. Tačiau statytojas tikina norįs parengti idealiai čia tinkantį projektą.
Pastato projektas adresu Tuskulėnų g. 3A
Pastato projektas adresu Tuskulėnų g. 3A / 15min ir projekto nuotr.

Turėjo įtarimų dėl gaisro

Apie tai, kad Tuskulėnų gatvėje dega apleistas pastatas, bendruoju pagalbos telefonu pranešta vasario 21-ąją paryčiais, apie 5 valandą. „Atvykus atvira liepsna degė vieno aukšto mūrinis namas. Stogas buvo įgriuvęs. Namas sudegė pilnai“, – skelbta tuomet.

Per savo namų langus gaisrą stebėję Tuskulėnų g. 1 ir 3 namų gyventojai dalijosi nuogąstavimais, kad statinys galėjo būti padegtas. Ne vienerius metus stovėjo apleistas, jame lankydavosi benamiai. Šalia buvusi dar viena lūšna nuo žemės paviršiaus išnyko jau anksčiau, todėl kaimynai tarpusavyje kalbėjosi, kad taip ruošiamas sklypas naujoms statyboms.

VIDEO: Nufilmuotas vasario 21-osios gaisras Vilniaus Tuskulėnų g.

Alina Kanaporienė, Daugiabučio gyvenamojo namo Tuskulėnų g. 3, Vilniuje savininkų bendrijos pirmininkė, 15min sakė, kad vasarį suliepsnojęs gaisras buvo jau antrasis – dar po pirmojo gyventojai kalbėjosi, kad netrukus toje vietoje turėtų prasidėti statybos.

„Pirmo gaisro metu pirmas namas sudegė, o tas antras buvo nelegalus statinys, matomai, savininkai tikėjosi, kad po pirmo gaisro galės toliau statytis. Paaiškėjo, kad ne taip paprasta iškeldinti ten gyvenusį žmogų. Gyveno ten asocialūs žmonės, bet pakankamai ramūs. Dabar tai ten niekas nebegyvena, nieko neliko, jokių pastatų net žymės“, – kalbėjo bendrijos pirmininkė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuskulėnų g. 3A
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuskulėnų g. 3A

Naujasis projektas kaimynus gąsdina. Visų pirma dėl to, kad numatomas nemažas namas, paliksiantis Tuskulėnų g. 1 namą kone be automobilių stovėjimo aikštelės – šio daugiabučio gyventojams liks vos dvi vietos, o butų yra 36.

„Ir naujas namas turės mažiau vietų automobiliams, nei yra suplanuota butų. Lieka tik mūsų namo aikštelė, kurioje mes patys vos telpame. Grūsis ir „Iki“ aikštelėje netoliese, bet aš manau, kad prekybos centras netruks pastatyti užtvarus. Tada visi ieškosime aplinkui vietos – kitoje gatvės pusėje, mūsų pusėje, visi turėsime didelę problemą“, – įsitikinusi A.Kanaporienė.

Ir naujas namas turės mažiau vietų automobiliams, nei yra suplanuota butų. Lieka tik mūsų namo aikštelė, kurioje mes patys vos telpame.

Žada idealiai tinkantį projektą

Statybų užsakovė yra šio sklypo savininkė – UAB „Statybų pliusas“. Bendrovės direktorius Voitechas Aškelovičius 15min sakė, kad kol kas statybos darbai dar nepradedami, kadangi tik vyks viešasis aptarimas.

„Dar neaišku, ar viešasis svarstymas bus dabar pradėtas. Mes labai norime gražiai jį išbaigti, kad jis būtų idealus, – apie projektą sakė V.Aškelovičius. – Manau, daug esminių pakeitimų nebus, bet jeigu mes šnekame apie parkavimą, tai daroma požeminė aikštelė, automobiliai nestovės ant paties sklypo. Mes dar visai tai kaimynijai praplečiam gatvę ir ten atsiranda papildomos stovėjimo vietos.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuskulėnų g. 3A
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuskulėnų g. 3A

Anot V.Aškelovičiaus, tų naujų vietų turėtų būti apie dešimt. „Mes suprantame tuos dalykus, bet ir miestas labai žiūri, jie visą laiką labai gerai žino, dėl kokių dalykų skundžiasi gyventojai“, – teigė direktorius.

Taip pat žadama sutvarkyti šaligatvį prie autobusų stotelės šalia Tuskulėnų gatvės.

Šis sklypas Tuskulėnų gatvėje „Statybų pliusui“ priklauso jau apie penkerius metus, sakė V.Aškelovičius. Paklaustas apie kaimynų įtarimus, kad senieji sklypo statiniai galėjo būti padegti, jis tikino, jog pagrindo įtarinėti tikrai nėra.

„Čia ne pirmas gaisras, labai daug benamių būdavo. Ten buvo du pastatai, patys ne kartą kvietėme policiją. Kiekvienas spėlioja ir žiūri iš savo pozicijų. Kam mes galėtume būti suinteresuoti, kad ten kažkas vyktų blogai, jeigu sklypas yra mūsų ir paskirtis jau seniai pakeista?

Daroma požeminė aikštelė, automobiliai nestovės ant paties sklypo. Mes dar visai kaimynijai praplečiame gatvę ir ten atsiranda papildomos stovėjimo vietos.

Pagal miesto Bendrąjį planą toje teritorijoje užstatymo intensyvumas leidžiamas 1,2, o mūsų bus tik 0,8. Mes net neiname iki maksimumo, neišnaudojame visų galimybių, kurias turime tame sklype“, – teigė V.Aškelovičius.

Paklaustas, kada statybos čia gali prasidėti, direktorius neatmetė, kad jau šiemet.

Viešinimo kol kas nebus

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis 15min informavo, kad žurnalistams jau pradėjus domėtis šia tema savivaldybės sulaukė statytojų prašymo nebeviešinti šio projekto:

„Statybos techninis reglamentas tai leidžia, tik, mano požiūriu, viešinimo nutraukimas yra bloga praktika. Vystytojai tokiais atsitraukimais bando išvengti akistatos su visuomene, o ši galiausiai nebežino, kaip reaguoti į viešumą pasiekiančius projektus – ar jiems savivaldybė jau yra pritarusi, ar tai – tik statytojų vizija.“

Kalbėdamas apie patį projektą M.Pakalnis pažymėjo, kad šioje teritorijoje leidžiama statyti ir didesnį statinį, nei ketina vystytojai.

Vystytojai taip bando išvengti akistatos su visuomene, o ši nebežino, kaip reaguoti į viešumą pasiekiančius projektus – ar jiems savivaldybė jau yra pritarusi, ar tai – tik statytojų vizija.

„Pagal dabar galiojantį Vilniaus miesto bendrąjį planą, žemės sklypas patenka į intensyvaus užstatymo gyvenamosios teritorijos zoną. Šioje teritorijoje maksimalus pastatų aukštis numatomas iki 5 aukštų, tačiau leidžiama iki 20 proc. gyvenamosios teritorijos aukštingumo numatyti nuo 6 iki 9 aukštų.

Gyvenamosios paskirties sklypams užstatymo intensyvumas 1,2, o kai aukštingumas iki 9 aukštų – užstatymo intensyvumas 1,6. Tuskulėnų g. 3A pastato projektinių pasiūlymų sprendiniai nesiekia maksimalių bendruoju planu leidžiamų rodiklių – planuojamas 4 aukštų pastatas, 0,8 užstatymo intensyvumo“, – sakė M.Pakalnis.

Anot miesto vyr. architekto, Bendrasis planas nurodo, kad nauja statyba, tankinanti šio rajono gyvenamosios teritorijos užstatymą, galima tik tuo atveju, jei tai numatyta kompleksiniuose jo renovacijos projektuose ir yra tiesiogiai susieta su teritorijos revitalizacija (atgaivinimu).

Todėl ketinta kartu su pastato projektiniais pasiūlymais viešinti ir revitalizacijos projektą, numatantį aplinkinės teritorijos atnaujinimo darbus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

„Savivaldybė kviečia aktyviai dalyvauti kaimyninių namų gyventojus ir išreikšti siūlymus dėl papildomų aplinkinės teritorijos atnaujinimų darbų, nenumatytų skelbiamame revitalizacijos projekte. Motyvuoti siūlymai bus nagrinėjami, o revitalizacijos projektas atitinkamai koreguojamas.

Pažymime, kad pastato projektinių pasiūlymų sprendinius nagrinėsime gavę prašymą pritarti projektiniams pasiūlymams po įvykusio viešo susirinkimo. Taip pat vertinsime visus viešo susirinkimo dokumentus: protokolą, visuomenės teiktas pastabas ir pasiūlymus, projektuotojo parengtą priimtų ir motyvuotai atmestų iki viešo susirinkimo gautų ir jo metu pateiktų pasiūlymų įvertinimą su paaiškinimais, kaip atsižvelgta į pateiktus pasiūlymus ir t.t.“, – aiškino M.Pakalnis.

27 butų namas

Vilniaus savivaldybės tinklalapyje galima rasti pranešimą apie tai, kad vyks „Visuomenės informavimas apie numatomą kvartalo tarp Tuskulėnų, Žirmūnų ir Minties gatvių perspektyvinio atnaujinimo (revitalizacijos) ir daugiabučio gyvenamojo namo Tuskulėnų g. 3A, Vilniuje, projektavimą“. Viešas aptarimas planuotas liepos 2 dieną nuotoliniu būdu.

Pateiktuose projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad 12 arų sklypas Tuskulėnų g. 3A yra Žirmūnų seniūnijoje, netoli Žirmūnų žiedo, prekybos centro „Iki“. Čia ketinama pastatyti 27 butų namą.

„Remiantis šiuo metu galiojančiu Vilniaus m. Bendruoju planu, sklypas yra teritorijoje „Intensyvaus užstatymo gyvenamosios teritorijos“, kuriose gyvenamosios paskirties sklypams intensyvumas iki 1,2, aukštingumas iki 5 aukštų imtinai. Taip pat galima iki 20 proc. gyvenamosios teritorijos aukštingumą numatyti nuo 6 iki 9 aukštų. Tokiu atveju, intensyvumas gyvenamosios paskirties sklypams iki 1,6.

(…) Remiantis šiuo metu ruošiamu Bendruoju planu, sklypas patenka į kvartalą TUS-1, vyraujantis pastatų aukštis 6 aukštai, maksimalus leistinas aukštis 35 m nuo žemės paviršiaus, maksimalus leistinas intensyvumas 1,2, užstatymo tankis 0,4. Šiuo metu sklype yra vienbutis medinis apgriuvęs gyvenamas namas, keli ūkio – buities statiniai“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Projeketas Tuskulėnų gatvėje
Projeketas Tuskulėnų gatvėje

Projekto rengėjai tvirtina, kad „daugiabučio Tuskulėnų g. 3A projektiniai pasiūlymai buvo ruošiami atsižvelgiant į aplinkinį užstatymą, daugumoje orientuotą šiaurės – pietų kryptimi, pastatų aukštingumą, atlikus tūrinę erdvinę analizę bei gretimų pastatų butų natūralaus apšviestumo analizę“, stengtasis neužstoti kaimynams natūralios šviesos.

„Siūloma sklype statyti pailgos konfigūracijos 0,8 intensyvumo, 4 aukštų, plokščio stogo tūrį. Pastato konfigūracija atitinka aplinkinių namų, o aukštis pasirenkamas žemesnis negu aplinkinių, kad būsimas pastatas kuo mažiau ardytų nusistovėjusią aplinkos vizualinę struktūrą. (...)

Visas norminis automobilių kiekis išdėstomas sklypo ribose: 3 vietos elektromobiliams ties pietine riba, 19 vietų – pastato rūsyje, požeminėje automobilių aikštelėje. Remiantis „Vilniaus m. savivaldybės teritorijos suskirstymo į zonas pagal nustatytus automobilių stovėjimo vietų skaičiaus koeficientus schema“, patvirtinta Vilniaus m. savivaldybės tarybos 2017-12-20 sprendimu, sklypas yra zonoje Nr. 3, kuriai nustatytas koeficientas 0,75 automobilio 1 butui. Tokiu atveju, norminis automobilių kiekis būtų 21 vnt. projektuojamam 27 butų namui. Iš viso projektuojamos 22 vietos“, – rašoma apie būsimus sprendinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius