Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 05 /10:49

Gindami žiniasklaidos laisvę naujienų portalo 15min darbuotojai susibūrė į profesinę sąjungą

Siekdami ginti žiniasklaidos laisvę naujienų portalo 15min darbuotojai dar rugsėjo 25 dieną susibūrė į profesinę sąjungą „Nepriklausoma 15min redakcija“. Ja siekiama užkirsti kelią įmonės vadovo vykdomai portalo restruktūrizacijai, galinčiai suvaržyti žiniasklaidos nepriklausomumą. Profsąjungai šiuo metu priklauso 47 kūrybiniai 15min darbuotojai – t. y. beveik 40 proc. visų įmonės darbuotojų.
15min mikrofonas
15min mikrofonas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai pirmadienį savo feisbuko paskyroje paskyroje paskelbė buvęs pirmasis 15min vyriausiasis redaktorius Žilvinas Pekarskas.

„Profesinę sąjungą susikurti paskatino įmonės vadovo nenoras įsiklausyti į darbuotojų nuomonę planuojant radikalius redakcijos struktūros pokyčius. Nerimaujame, kad kyla grėsmė redakcijos nepriklausomumui, bet kartu sieksime apginti 15min vertybes“, – rašo kūrybinius 15min darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos pirmininkas Žilvinas Pekarskas.

Profesinės sąjungos nariai palaiko patyrusius tyrimų žurnalistus Dovydą Pancerovą ir Birutę Davydonytę, kurie protestuodami prieš įmonės vadovo elgesį paliko 15min.

„Dalis profesionalių žurnalistų jau išreiškė poziciją, kad taip pat bus priversti trauktis, jei neapgalvoti pokyčiai būtų įgyvendinti, – sakė Ž.Pekarskas. – Ketiname žiniasklaidos laisvę ir 15min dirbančių žurnalistų ir kitų kūrybinių darbuotojų nepriklausomumą ginti visomis teisinėmis priemonėmis, taip pat ir kalbėdamiesi su įmonės valdyba, į kurią jau kreipėmės“.

Be Ž.Pekarsko, profesinės sąjungos „Nepriklausoma 15min redakcija“ valdybai priklauso Verslo, Aktualijų ir Sporto skyrių redaktoriai Marius Jokūbaitis, Liepa Želnienė, Kęstas Rimkus ir teisėsaugos aktualijų žurnalistas Vytenis Miškinis. Profesinė sąjunga „Nepriklausoma 15min redakcija“ yra Lietuvos žurnalistų sąjungos struktūrinis padalinys.

R.Šaučikovas vertina teigiamai, tikisi bendradarbiavimo

„15min“ generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas sakė tikįs, kad profsąjunga padės megzti dialogą ir įgyvendinti pokyčius.

„Profsąjungos įkūrimą vertinu teigiamai, nes tikiu, kad ji atstovaus visiems įmonės darbuotojams ir padės megzti konstruktyvų dialogą viduje“, – BNS teigė R.Šaučikovas.

Jis teigė, kad šiuolaikiška žiniasklaida nuolat susiduria su pokyčiais, o juos vykdant bus atsižvelgiama į darbuotojų nuomonę.

„Bet kuri šiuolaikiška žiniasklaidos priemonė gyvena nuolatiniuose pokyčiuose ir profsąjunga gali atlikti svarbų vaidmenį juos sėkmingai įgyvendinant. „15min“ turi stiprią nepriklausomos žiniasklaidos reputaciją. Gerbiame darbuotojų teises, atsižvelgiame į jų nuomonę. Remsimės ir toliau šiomis vertybėmis bendrame darbe su profsąjunga“, – teigė R.Šaučikovas.

„15min“ priklauso žiniasklaidos grupei „Postimees Grupp“. Pastarosios vienintelė akcininkė yra Estijos investicinė bendrovė „UP Invest“. Didžiąją dalį „UP Invest“ akcijų valdo Estijos verslininkas Margusas Linnamae.

D.Radzevičius: tai – geras pavyzdys

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sako, kad socialiai atsakingose bendrovėse nuolatinis dialogas su darbuotojais – viena svarbiausių sėkmingos veiklos prielaidų.

„Akivaizdu, kad profesinė žurnalistų veikla yra saistoma ypatingų etinių ir profesinių įsipareigojimų. Todėl, norint užtikrinti šių aukštų standartų realų, o ne deklaratyvų įgyvendinimą, labai svarbus žurnalistų bendruomeniškumas ir solidarumas. O tinkamas savo teisių gynimas neįmanomas be profesinės sąjungos. Todėl labai džiaugiuosi, kad nepriklausoma 15min redakcijos profesinė sąjunga žengė naują žingsnį šiuolaikinės Lietuvos žurnalistikos istorijoje ir tapo geru pavyzdžiu, jog profesinis solidarumas yra būtiniausia sąlyga užtikrinant nepriklausomą žurnalistiką ir socialiai atsakingą veikimą redakcijoje“, – sako LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius