Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LRT kreipėsi į Europos transliuotojus: nepriklausomumui iškilęs pavojus

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė dėl Lietuvos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui iškilusios grėsmės kreipėsi į EBU (Europos transliuotojų sąjungos) vadovą Noelį Curraną. „LRT nepriklausomumui iškilęs pavojus neramina, nes tai taip pat kelia grėsmę spaudos ir žodžio laisvei bei demokratijai apskritai“, – rašoma laiške.
LRT
LRT / Luko Balandžio / 15min nuotr.

LRT vadovė EBU generalinį direktorių informuoja apie Seimo laikinosios komisijos LRT veiklai tirti spalio pradžioje pateiktas išvadas, kurių tikslas – pakeisti LRT valdysenos modelį, kuris taptų panašus į valstybinių įmonių.

Didžiausią nerimą, pasak M.Garbačiauskaitės-Budrienės, kelia valdančiųjų siekis keisti LRT įstatymą, sumenkinant LRT tarybos galias ir funkcijas, sutrumpinti tarybos narių kadencijas, keisti jų paskyrimo tvarką. Seimo laikinoji komisija išvadose taip pat siūlo peržiūrėti nevyriausybinių organizacijų, deleguojančių savo atstovus į LRT tarybą, sąrašą. Šios institucijos yra įvardintos LRT įstatyme: tai Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos Vyskupų konferencija.

Pagrindinis argumentas keisti tarybos formavimo modelį – kad tarybos nariai nesikeistų vienu metu. Tačiau tai, pabrėžia M.Garbačiauskaitė-Budrienė, – netiesa. Šiuo metu veikiantis tvarka numato tarybos narių rotaciją – trečdalis narių keičiasi kas dvejus metus. Tačiau svarbiausia – toks modelis garantuoja, kad LRT tarybos narių kadencijos nesutampa su juos paskiriančių politikų kadencijomis.

„Atkreiptinas dėmesys, kad siūlymai keisti LRT tarybos formavimo modelį niekaip neišplaukia iš Seimo laikinosios komisijos, sukurtos ištirti visuomeninio transliuotojo finansinę veiklą ir didinti jo skaidrumą, išvadų“, – pabrėžia LRT vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Seimo komisija siūlo, rašoma laiške, įkurti dar vieną LRT valdymo organą – valdybą. Per į ją skiriamus asmenis valdžioje esantys politikai gali siekti daryti įtaką Lietuvos visuomeninio transliuotojo valdymui.

Taip pat, pasak M.Garbačiauskaitės-Budrienės, nerimą kelia tai, kad ketinama padidinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) ir Žurnalistų etikos inspektoriaus galias LRT atžvilgiu. Abu asmenis – LRTK pirmininką ir inspektorių – skiria Seimas.

Suvokiame, rašo kreipimesi LRT vadovė, jog būtina užtikrinti LRT skaidrumą ir atskaitomybę visuomenei, tačiau pastangos padaryti LRT priklausomą nuo politinės valios negali būti toleruojamos. Tai nesuderinama su demokratijos, atvirumo, skaidrumo ir žodžio laisvės principais. Ypač, 2019-aisiais Lietuvoje vyksiančių trejų rinkimų – Prezidento, savivaldybių ir Europos Parlamento – išvakarėse.

„Daugumą Seime turintiems valdantiesiems ignoruojant opozicijos nuomonę, tikimės Jūsų paramos ir reakcijos Europos lygiu“, – laišką baigia LRT vadovė.

Laikinoji komisija teiks išvadas Seimui

Nuo sausio Seimo laikinoji komisija tiria LRT ūkinę bei finansinę veiklą. Parlamentinį tyrimo išvadose konstatuojama, kad šiuo metu LRT tarybai suteikiama per daug funkcijų ir siūlo steigti naują valdymo organą – valdybą. Kartu siūloma koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką.

Dėl tyrimo komisijos išvadų balsuos Seimas, o norint įgyvendinti siūlomus pakeitimus parlamentui reikėtų pakeisti įstatymus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas

Išvadose siūloma iš dalies keisti tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiųjų institucijų kadencijomis. Būtų nustatoma, kad prezidentas keturis tarybos narius skirtų ne visus vienu metu, o kas 15 mėnesių. Taip būtų nustatoma, kad prezidentas per savo kadenciją paskirtų visus pagal įstatymą deleguojamus tarybos narius.

Kartu siūloma palaipsniui pereiti prie modelio, kai Seimas savo deleguojamus tarybos narius irgi skirtų ne visus iš karto, o išdėstant per visą kadencijos laikotarpį.

Išvadose minimi ir viešųjų pirkimų pažeidimai, padaryti prie ankstesnės vadovybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius