Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas priėmė 15min skundą: aiškinsis, ar galima knygos „Kabinetas 339“ reklamoje naudoti premjero vardą ir pavardę

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė UAB „15min“ skundą dėl Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komisijos 2020 m. rugpjūčio 28 d. nutarimo, kuriuo buvo pripažinta, kad UAB „15min“, reklamuodama knygą apie premjerą Saulių Skvernelį „Kabinetas 339“, pažeidė reklamos įstatymą ir neteisėtai naudojo premjero vardą bei pavardę.
„Kabinetas 339“ knygos pristatymas Kaune
„Kabinetas 339“ knygos pristatymas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Spalio 1 d. priimtoje nutartyje rašoma, kad „skundas iš esmės atitinka Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 24 ir 25 straipsnių keliamus reikalavimus, todėl priimtinas“.

Skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Gediminas Užubalis nutarė trečiuoju suinteresuotu asmeniu į bylos nagrinėjimą įtraukti Saulių Skvernelį, nes teismo priimtas sprendimas turės įtakos jo teisėms ir pareigoms.

Atsakovė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnybos komisija įpareigota iki 2020 m. spalio 16 d. pateikti teismui atsiliepimą į skundą bei visą turimą, su keliamu ginču susijusią medžiagą.

S.Skverneliui taip pat pasiūlyta iki 2020 m. spalio 16 d. pateikti teismui atsiliepimą į skundą.

Teismas šalims išaiškino, kad kilęs ginčas gali būti išspręstas šalims teismo mediacijos metu pasiekus taikų susitarimą ir sudarius taikos sutartį.

Nuo šios bylos nagrinėjimo nusišalino Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Henrikas Sadauskas, kuriam praeityje teko dirbti su S.Skverneliu.

„Žurnalistai ėmėsi tyrimo apie premjerą Saulių Skvernelį“, „Ar premjeras Saulius Skvernelis yra demokratiškas politikas?“ – tai yra citatos iš reklaminio vaizdo įrašo, kurios kliuvo vartotojų teisių gynėjams.

15min teismui apskundė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) komisijos skirtą įspėjimą dėl knygos „Kabinetas 339“ reklamoje be sutikimo panaudoto premjero Sauliaus Skvernelio vardo bei tariamo Reklamos įstatymo pažeidimo dėl to, jog prievaizdų sprendimas kertasi su pamatinėmis saviraiškos laisvės nuostatomis, kurias savo sprendimais jau yra įtvirtinęs Europos Žmogaus teisių teismas.

Tariamą Reklamos įstatymo pažeidimą VVTAT konstatavo dėl to, kad kino teatruose rodytoje knygos „Kabinetas 339“ reklamoje be S.Skvernelio sutikimo buvo minėtas jo vardas ir pavardė.

Žurnalistai ėmėsi tyrimo apie premjerą Saulių Skvernelį“, „Ar premjeras Saulius Skvernelis yra demokratiškas politikas?“ – tai yra citatos iš reklaminio vaizdo įrašo, kurios kliuvo vartotojų teisių gynėjams.

Demokratijos egzaminas

15min argumentavo, kad VVTAT sprendimas prieštarauja Lietuvos ir Europos teisinei praktikai, saviraiškos laisvei, be to, įspėjimas skirtas už tai, ko nagrinėti premjeras S.Skvernelis netgi neprašė.

„Šis VVTAT komisijos sprendimas formuoja precedentą ne tik žiniasklaidoje, o ir visuomenėje – juo ribojama ne tik visuomenės teisė žinoti, bet ir saviraiškos laisvė. Tai nedera su demokratijos principais, – sakė 15min generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas. – Svarbu pabrėžti, jog VVTAT komisija atmetė visus premjero kaltinimus portalui 15min dėl „Kabinetas 339” reklamos, tačiau įspėjo už tai, kuo nė nebuvome kaltinami, ir taip buvo pažeista dar viena mūsų teisė – teisė į veiksmingą teisinę gynybą. Šiuo skundu siekiame panaikinti VVTAT komisijos sprendimą.“

Byloje 15min atstovaujantis advokatų kontoros „Sorainen ir partneriai“ advokatas Kęstutis Švirinas patikino, kad įspėjimas skirtas tik formaliai įvertinus vieną iš Reklamos įstatymo nuostatų.

„Europos žmogaus teisių teismas savo sprendimuose aiškiai pasakė, jog reklama, kuri be žinomo asmens sutikimo naudoja jo vardą ir pavardę, yra tinkama, jei asmuo yra žinomas, o reklama nežeidžia šio asmens garbės ir orumo. Tikriausia nekyla diskusijų dėl to, ar S.Skvernelis yra žinomas asmuo Lietuvoje. Kadangi tarnyba pati pripažino, kad knygos reklama nepažeidė S.Skvernelio garbės ir orumo, vadinasi, lieka klausimas – ar teismas išlaikys demokratijos egzaminą ir neapribos visuomenės teisės ne tik domėtis, bet ir viešai diskutuoti apie aukščiausius Lietuvos valstybės pareigūnus, jų aplinką, nepaisant to, kad minėti asmenys nenori šių diskusijų“, – sakė K.Švirinas.

Ką sako tarptautinė praktika?

Europos žmogaus teisių konvencijoje, kurią Lietuva yra ratifikavusi, yra įtvirtinta saviraiškos laisvė. 15min vertinimu, skirtas VVTAT įspėjimas saviraiškos laisvę pažeidžia.

„Knygoje „Kabinetas 339“ yra pateikiamas žurnalistinis tyrimas, informacijos apie šią knygą sklaida yra būtina, siekiant užtikrinti viešąjį interesą, todėl nutarimu ribojama ir visuomenės teisė gauti informaciją, kuria užtikrinamas viešasis interesas. Be to, net ir pats reklamos tekstas laikytinas atskira saviraiškos išraiška, kadangi kelia viešajam interesui svarbius klausimus, skatina diskusiją“, – rašoma 15min skunde.

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) jau yra priėmęs sprendimų, kuriais aiškiai pripažįstama, kad reklama be asmens sutikimo naudojanti vardą ir pavardę yra tinkama, jei asmuo yra žinomas, reklama skatina viešas diskusijas.

„Akivaizdu, jog knygos „Kabinetas 339“ reklama taip pat prisideda prie viešajam interesui naudingų diskusijų, ministras pirmininkas S.Skvernelis yra neabejotinai viešas asmuo, jo vardas ir pavardė nėra jautri, privati informacija. Taigi, vadovaujantis EŽTT suformuota praktika, 15min reklama taip pat turėtų būti saugoma kaip saviraiškos laisvė ir pripažinta tinkama“, – rašoma teismui pateiktame dokumente.

15min nesutinka su VVTAT teiginiais, kad informacijos apie knygą „Kabinetas 339“ sklaida yra išskirtinai komercinio pobūdžio – komercinis interesas niekaip nepaneigia to, kad knygoje pateikiama informacija yra svarbi visuomenei. Lyginama, kad bet kokios visuomenės informavimo priemonės turi ir komercinį interesą: leidiniai siekia didesnių tiražų, internetinės svetainės – daugiau peržiūrų ir pan.

15min reklamos ribojimu yra iš esmės tildoma politinė kritika viešajam asmeniui. (…) apribojimas pažeidžia tiek 15min teisę skleisti informaciją, tiek ir visuomenės teisę bei viešąjį interesą šią informaciją gauti“, – dėstoma ieškinyje.

VIDEO: „Vilniaus knygų mugė“ – D.Pancerovo ir B.Davidonytės knygos „Kabinetas 339“ pristatymas

Ką sako Lietuvos Reklamos įstatymas?

Lietuvos Reklamos įstatyme išties yra įtvirtinta nuostata, reikalaujanti gauti reklamoje minimo asmens sutikimą.

Tačiau 15min vertinimu, VVTAT šią nuostatą interpretavo formaliai, ir neatsižvelgė į kitus Reklamos įstatyme nurodytus tikslus, turinį ir kontekstą.

„S.Skvernelio vardas ir pavardė yra minimi turint tikslą trumpai ir aiškiai pristatyti knygos turinį, taip užtikrinant pagrindinį Reklamos įstatymo tikslą – gerinti vartotojų informavimą. S.Skvernelio vardo ir pavardės panaudojimas reklamoje yra būtinas tam, jog reklama būtų pakankamai teisinga, išsami ir tinkamai pateikta ir remiantis Reklamos įstatymu neklaidintų vartotojų. Be to, Lietuvos reklamos etikos kodekse aiškiai įtvirtinta, kad reklamuojant knygas turi būti taikoma išimtis iš įprastų asmenų privatumo reikalavimų“, – teigiama 15min ieškinyje.

Reklamos įstatyme nurodyta: „Šio įstatymo tikslas – gerinti vartotojų informavimą apie prekes ir paslaugas, ginti vartotojų teises ir teisėtus interesus, saugoti sąžiningos konkurencijos laisvę, skatinti reklamos savitvarką ir sudaryti sąlygas reklaminei veiklai plėtoti.“

15min argumentuoja, kad knyga yra apie patį ministrą pirmininką – jo vardo bei pavardės nepaminėjimas knygos reklamoje pažeistų minėtą įstatymo nuostatą.

VIDEO: „Kabinetas 339“: D.Pancerovas ir B.Davidonytė papasakojo, kaip gimė politikos užkulisius atskleidžianti knyga

VVTAT pati ėmėsi tirti daugiau, nei paprašyta

15min savo skunde pastebėjo, kad VVTAT be jokio teisės aktuose numatyto pagrindo ir nesant motyvuoto nutarimo savo iniciatyva praplėtė procedūrą, įtraukdama klausimą dėl S.Skvernelio vardo ir pavardės. Pats Saulius Skvernelis savo skunde klausimo dėl jo vardo ir pavardės panaudojimo nekėlė.

Tuo metu 15min nebuvo informuota apie papildomų aplinkybių nagrinėjimą, įmonei nebuvo leista pateikti paaiškinimų, susijusių su asmens vardo ir pavardės panaudojimu be sutikimo.

Visus paties S.Skvernelio skunde pateiktus kaltinimus VVTAT komisija nutarime atmetė: S.Skvernelio skundas buvo dėl reklamoje be fizinio asmens sutikimo naudojamo jo atvaizdo, pateikiamos jo nuomonės, žeminamos fizinio asmens garbės ir orumo.

Šis VVTAT nutarimas jau sukėlė viešą diskusiją. Vilniaus universiteto Politinės komunikacijos katedros profesorius Andrius Vaišnys vertino, kad formuojamas cenzūros precedentas.

Kreiptis į teismą 15min viešai ragino Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, kuris mano, kad VVTAT sprendimas riboja teisę kritikuoti išrinktą valdžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius