-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 praktiniai patarimai įmonėms: kaip COVID-19 akivaizdoje vykdyti mokestines prievoles?

Daugelis įmonių karantino metu susiduria su pinigų srautų valdymo klausimais. Mokestinės prievolės – ženkli išeinančių pinigų srautų dalis. Kokių veiksmų turėtų imtis atsakingas vadovas ar buhalteris? Šiuos patarimus Jums paruošė MERITS mokesčių patarėjai Rita Zakalskienė ir Gintaras Juškauskas.
Buhalterija
Buhalterija / 123RF.com nuotr.

Patarimas Nr. 1

Įsivertinkite Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) paskelbtas laikinąsias pagalbos verslui priemones.

VMI taikomos laikinosios pagalbos verslui priemonės skirtos įmonėms, kurios dėl COVID-19 turi problemų su pinigų srautais ir dėl to neturi galimybių laiku įvykdyti mokestines prievoles (laiku sumokėti deklaruotus mokesčius). Tokioms įmonėms:

  • nuo š. m. kovo 16 d. VMI neskaičiuos delspinigių nuo susidariusių mokestinių nepriemokų;
  • ekstremaliuoju laikotarpiu VMI netaikys priverstinių mokestinės nepriemokos išieškojimo priemonių;
  • ekstremaliai situacijai praėjus, VMI suteikia galimybę mokestinių nepriemokų turinčiai įmonei tartis dėl beprocentės mokestinės paskolos sudarymo.

Šios priemonės netaikomos į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą įtrauktoms įmonėms.

Patarimas Nr. 2

Pasitikrinkite, ar VMI paskelbtos laikinosios pagalbos verslui priemonės Jūsų įmonei bus taikomos automatiškai.

VMI puslapyje skelbiamas atrinktų įmonių sąrašas. Jis prieinamas visiems be individualių identifikavimo priemonių. Jeigu savo įmonę atradote „automatiniame“ sąraše, tai reiškia, kad Jūsų įmone jokių papildomų veiksmų atlikti nereikia. Patekusieji į „automatinį“ sąrašą verslai mokestinės nepriemokos dengimo grafiką galės VMI pateikti pasibaigus ekstremaliai situacijai, per 2 mėnesius.

Patarimas Nr. 3

Jeigu savo įmonės neradote VMI paskelbtuose sąrašuose, individualiai kreipkitės į VMI dėl pagalbos priemonių taikymo

Dalis įmonių, ieškojusių ir neradusių savęs „automatiniame“ sąraše, neturėtų panikuoti. Tokioms įmonėms rekomenduotina užpildyti ir pateikti VMI parengtą supaprastintos formos prašymą dėl pagalbos priemonių taikymo. VMI Jūsų prašymą svarstys individualiai ir, jeigu Jums pasiseks, įtrauks Jūsų įmonę į verslo subjektų, kuriems taikoma pagalba, sąrašą. Tuomet įmonei bus taikomos tos pačios priemonės kaip ir „automatiniame“ sąraše esančioms įmonėms.

Patarimas Nr. 4

Jeigu savo įmonės neradote VMI paskelbtuose sąrašuose, nedelsdami pradėkite tartis su VMI dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo

Pagal šiai dienai VMI pateikiamą informaciją manytina, kad nepatekusieji į atrinktųjų įmonių (kurioms automatiškai bus taikomos pagalbos priemonės) sąrašą verslai, kurie neturi galimybių laiku sumokėti deklaruotus mokesčius, turėtų nedelsiant inicijuoti derybas su VMI dėl beprocentės mokestinės paskolos sutarties sudarymo, nurodydami, kokiu grafiku planuoja nepriemoką padengti. Siekdami to, pildydami VMI parengtą supaprastintos formos prašymą dėl pagalbos priemonių taikymo, varnele pažymėkite laukelį „Mokestinės paskolos sudarymas“.

Patarimas Nr. 5

Pasinaudokite „vieno langelio“ galimybe atidėti Sodros mokestinę nepriemoką

Jeigu Jūsų įmonė nepateko į „automatinį“ sąrašą ir Jūsų įmonei trūksta apyvartinių lėšų Sodros įmokoms sumokėti, pildydami VMI parengtą supaprastintos formos prašymą šalia kitų mokestinių prievolių atidėjimo galite mokesčių administratoriui nurodyti, kad siekiate atidėti ir Sodros mokestinę nepriemokos vykdymą.

Daugiau informacijos rasite „Mokesčių suflerio“ svetainėje patalpintame Specialiame pagalbos rinkinyje verslui ir buhalteriams karantino metu.

VIDEO: Kaip karantino metu įmonėms sureguliuoti pinigų srautus mokestinių prievolių vykdymui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius