Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sukurti verslą 7 kvadratinių metrų virtuvėje?

Kiekvienas iš mūsų pažįsta bent vieną namuose gaminantį virtuozą, tobulai ruošiantį savo firminį patiekalą. Dėl šio gaminio traukia net dar kartelį užsukti į svečius. O neretai pagalvojame, kad mielai ir įsigytume, jei mūsų draugas, kolega ar giminaitis galėtų prekiauti.
Lolitos virtuvėje gaminti makarunsai
Lolitos virtuvėje gaminti makarunsai / 15min skaitytojos Lolitos nuotr.

Maisto gamyba namuose jau nuo praėjusių metų pabaigos yra oficialiai pripažįstama verslo sritis. Po kryptingo organizacijos „Versli Lietuva“ darbo nuo 2019 gruodžio 14 d. įsigaliojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus įsakymas „Dėl mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“. Greta šio įsakymo VMVT paruošė gaires, kuriose išdėstyti visi keliami reikalavimai. Pateiktos netgi nuorodos į trumpus vaizdo mokymus.

„Dažnas dėl nežinojimo nedrįsta savo mėgstamos veiklos transformuoti į verslą. Norime padrąsinti. Reikalavimai sukurti būtent namų virtuvei, ir tai reiškia, kad didelių investicijų neprireiks. Tokia veikla įmanoma net ir 7 m2 virtuvėlėje. Vienas iš svarbiausių reikalavimų patalpoms, virtuvės baldams bei indams – visi paviršiai turi būti lengvai plaunami, valomi, neabsorbuojantys“, – kalba gastromonijos konsultacinės agentūros „kitchen RULES“ įkūrėjos Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė.

Be abejo, reikalavimų yra ir daugiau. Pateikiame keletą:

  • keliami reikalavimai asmeninei higienai, sveikatai;
  • reikia skirti kelias valandas edukacijai ir išklausyti higienos įgūdžių mokymo kursą, skirtą dirbantiems su maistu;
  • keliami reikalavimai maisto produktų saugojimui (produktai gamybai turi būti laikomi atskirai nuo produktų namų vartojimui);
  • itin svarbu stebėti produktų tinkamumo vartoti terminus bei užtikrinti atsekamumą: t. y., turite gebėti pateikti dokumentus, įrodančius, kad gaminote iš tinkamų vartoti produktų;
  • būtina ne tik valyti bet bei dezinfekuoti darbo paviršius (ko namuose įprastai nedarome), bet ir įsigyti specialią dezinfekcinę priemonę ir saugoti jos įsigijimo dokumentus.

„Svarbu žinoti, kad namuose leidžiama gaminti tik miltinius gaminius ir konditerijos arba kulinarijos patiekalus. Šių ekonominės veiklos sričių asortimentas – labai platus: pyragai, tortai, sausainiai, mėsos vyniotiniai, įvairūs šaltieji bei karštieji užkandžiai, virtinukai ar net cepelinai“, – detalizuoja gastromonijos konsultantė Jurgita Viltrakienė.

15min skaitytojos Lolitos nuotr. / Lolitos virtuvėje keptas tortas
15min skaitytojos Lolitos nuotr. / Lolitos virtuvėje keptas tortas

Didelė konsultacijų paklausa paskatino „kitchen RULES“ konsultantes imtis švietėjiškos veiklos ir organizuoti mokymus, kuriuose susisteminta daugiau nei dvidešimtmetį kaupta patirtis. Mokymų metu per 2,5 val. pateikiama koncentuota ir tiksli informacija: „Aptariame visas darbo vietos bei pasiruošimo gamybai taisykles VMVT leidimui gauti. Kartu su mokymų dalyviais sužingsniuojame visus pagrindinius etapus: nuo unikalaus jūsų produkto prekinio ženklo, jo pristatymo rinkai iki produkto pardavimo“, – pasakoja gastronomijos rinkodaros konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Šioje srityje, kaip ir bet kuriame kitame versle, pradžių pradžia neapsieina be skaičiavimų. Juk tai – vienas svarbiausių žingsnių, apsisprendus, ką norima gaminti ir už kokią kainą parduoti būsimam klientui. Turite numatyti būtinąsias išlaidas, įvertinti galimas pajamas – itin svarbu apskaičiuoti gaminių savikainas bei suprasti, kiek lėšų gali papildyti jūsų šeimos biudžetą. Taip pat reikia paruošti ir technologines, kalkuliacines korteles, kurios ypač reikalingos konditerijoje. Tam reikia turėti bent pradinius skaičiuoklių („Microsoft Excel“ ir panašių programų) naudojimo įgūdžius.

Lolitos virtuvėje gaminti keksiukai
Lolitos virtuvėje gaminti keksiukai

„Vertinant esamą situaciją, gamyba namuose įgavo visai kitokią prasmę ir suteikė naujų galimybių. Tai gali tapti pajamų šaltiniu, pildančiu ištuštėjusį šeimos biudžetą. Tai gali būti ir gelbėjimosi ratas veiklą sustabdžiusiems maitinimo verslo atstovams, kurie neišgalės prisikelti po karantino laikotarpio.

Juk patirtis bei žinios išlieka nepriklausomai nuo finansinių restorano ar kepyklėlės rodiklių. O kūrybingi žmonės gamybą namuose gali papildyti ir edukacine veikla: kodėl gi klientams nepademonstravus, ką įdomaus iš jūsų produktų ar pusfabrikačių galima sukurti savo namų virtuvėse?“ – samprotauja rinkodaros specialistė Ieva Vaičiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius