Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas baugina namuose maistą gaminančius verslininkus?

Laukdami svečių, imame uoliai tvarkytis namus. Tačiau vien to nepakaks, jei ruošiamės priimti inspektorius, kurie turi teisę atidaryti visas spinteles bei patikrinti, kas ir kaip jose padėta. „O be šio vizito ir suteikto maisto tvarkymo subjekto statuso Jūs negalėsite gaminti komerciniais tikslais“, – informuoja gastronomijos konsultacinės agentūros „kitchen RULES“ technologė Jurgita Viltrakienė.
Maistą namuose gaminantys verslai
Maistą namuose gaminantys verslai / „kitchen RULES“ nuotr.

Kai į savo namų virtuvę reikia įsileisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau VMVT) inspektorius, dažniausiai aplanko didelis nerimas. Neretai – dėl žinių stokos. Todėl visiems namų virtuvės šefams, besiruošiantiems kurti verslą, privalomi higienos įgūdžių mokymai – juose pateikiama bendroji informacija apie higienos reikalavimus, taikomus dirbantiems su maistu. Mokymų metu sužinoma, kaip užtikrinti maisto saugą gaminant, termiškai apdorojant, sandėliuojant, kodėl būtina vykdyti savikontrolę, ir kodėl gamintojo sveikata yra vienas iš svarbiausių aspektų maisto saugai.

Verslas po karantino: gamyba namuose

„kitchen Rules“ konsultantės susistemino aktualią informaciją gamintojams namuose į 2.5 val. trukmės mokymus, gelbstinčius ruošiantis inspektorių patikrinimui ir nubrėžiančius veiklos vystymo gaires, kuriomis vadovaujantis hobis gali tapti pelningu verslu. „Pastebime, kad po karantininio laikotarpio viešojo maitinimo verslo profesionalai – pvz., kepyklėlių konditeriai ar pobūviams maistą tiekę kulinarai – perorganizuoja veiklą į mažiau rizikingą gamybą namuose. Juk žinios išlieka, o kai nebereikia rūpintis sąnaudomis nuomai ir komanda, galima saugiai bei kokybiškai dirbti toliau“, – situaciją apžvelgia „kitchen RULES“ gastronomijos konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Norint atitikti bendruosius reikalavimus, taikomus gaminantiems namuose, tikrai neprireiks didelių investicijų. Svarbiausia, kad visi paviršiai bei objektai, esantys gamybos zonoje, būtų lengvai plaunami ir pagaminti iš neabsorbuojančių, ir netoksiškų medžiagų. Tai reiškia, jog kilimams, užuolaidoms, minkštiesiems baldams ir net vazoniniams augalams Jūsų virtuvėje – ne vieta.

Kokių dokumentų prireiks?

Vienas iš barjerų, gesinančių pasiryžimą pradėti šį verslą – tai dokumentai: namuose gaminantys kulinarai bei konditeriai baiminasi jų gausos. „Šios srities specialistams dažniausiai daug maloniau dirbti su maistu nei užsiimti biurokratinėmis vingrybėmis, tad paruošėme pirmąją pagalbą – sąrašą, kuriame išvardinti visi reikalingi dokumentai, – kalba konsultantė Jurgita Viltrakienė.

Kviečiame susipažinti, ko prireiks, norint pradėti verslą savo namų virtuvėje:

  • Svarstyklių su patikra (gaminant jos naudojamos vadovaujantis receptūra / technologine kortele);
  • Receptūrų / technologinių gaminių kortelių;
  • Termometro su patikra savikontrolei;
  • Vandens tyrimo protokolo (-ų);
  • Dezinfekcinių priemonių dokumentų, patvirtinančių, kad produktas skirtas maisto pramonei;
  • Medicininės knygelės su gydytojo patvirtinimu, kad galite dirbti su maistu;
  • Higienos įgūdžių atestato.

Kaip pasiruošti inspektorių vizitui?

Turbūt nesuklysime pasakę, kad daugiausia baimės kelia VMVT inspektorių vizitas. Tačiau visai be reikalo – juk jis neužklups kaip lietus iš giedro dangaus. Kai būsite pasirengę ir tinkamai paruošę savo namų virtuvę, tuomet ir pasikviesite inspektorius: sutarus datą ir laiką, bus vykdomas patikrinimas. Atitikus keliamus reikalavimus Jums bus išduotas maisto tvarkymo subjekto statusas. Jeigu jaučiate kad esat pasirengęs, VMVT elektroniniu paštu pateikite šiuos 6 dokumentus:

  1. Patvirtintos formos prašymas;
  2. Patvirtintos formos maisto tvarkymo procesų aprašas;
  3. Laisvos formos įsipareigojimas laikytis galiojančių reglamentų bei higienos normų;
  4. Virtuvės planas, kuriame detaliai aprašyti įrenginiai, darbo zonos;
  5. Patalpų nuosavybę įrodantis dokumentas arba nuomos sutartis su savininko sutikimu dėl komercinės veiklos vykdymo;
  6. Daugiabučio laiptinės kaimynų daugumos sutikimas dėl komercinės veiklos vykdymo patalpose ne pagal paskirtį.

Būsimo verslo modelis – lentelėje

Ir paskutinis nuogąstavimų šaltinis – klausimai dėl ateities: ar pavyks parduoti savo produkciją? Ar atsiras klientų? Ar ši veikla atneš nuolatinių pajamų? „kitchen RULES“ atstovės sako, kad būtent todėl visų pirma reikia identifikuoti produkto unikalumą. „Turite aiškiai matyti savo lojalaus kliento portretą. Tai išbaidys daugelį Jūsų pirminių baimių: ar tinkamas Jūsų veiklos pavadinimas, ar gerai parinktos prekinio ženklo spalvos, ar apie savo veiklą skelbiate tinkamuose reklamos kanaluose. Labai svarbi ir kainodara, įvertinant, kiek kainuos tą produktą pagaminti, už kiek Jūsų įsivaizduojamas klientas galėtų pirkti. Nes per pigus produktas, taip pat kelia abejonių, pavyzdžiui, dėl žaliavų kokybės. Per brangus – didina lūkesčius ne tik pačiam produktui, bet ir visai kliento patirčiai“, – pataria gastronomijos konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius