Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biodinaminiai ūkiai – su gamtos harmonija

Vis labiau stiprėjant ekologiškų produktų poreikiui ir steigiantis tokiems ūkiams, naujovė šalyje – biodinaminiai ūkiai. Vieninteliu tokiu save vadinančio Ilzenbergo dvaro ūkio atstovė Renata Bražėnienė radijui „Laisvoji banga“ sakė, jog tokiame ūkyje auginami ir visi žmogui reikalingi produktai pagal metų laikus ir žmonių poreikius. O ekologijos garantas – ypač didelis.
Avys ganosi natūralioje aplinkoje
Avys ganosi natūralioje aplinkoje / žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ nuotr.

„Tai yra biodinaminiais principais besivadovaujantis ūkis. Tai aukštesnė pakopa nei ekologinio ūkio, nes biodinaminiame ūkyje yra uždaras ciklas, kur viskas ūkyje gaminama natūraliai – net tręšiame kompostu. Kuo toks ūkis unikalus Lietuvoje? Nes jis turi visą žmogui reikiamą racioną – pieno produktai, daržovės, duona, net sausainiai kepami iš ūkyje gautų kiaušinių ir pan. Žinoma ir visi vaisiai, daržovės, uogos – kas vasarą auga, taip pat viską turime. Ir dar labai daug sėjame, tad turėsime visko. Taigi siekiame sveikos bendruomenės“.

Vienas iš biodinaminio ūkio privalumų – harmonija su gamta bei didelis dėmesys ūkyje augantiems gyvūnams. Tad vaisiai, daržovės, pieno ar mėsos gaminiai ruošiami atsižvelgiant net į gamtos dėsnius. R. Bražėnienė sakė:

Produktai iš tokio ūkio yra čia užauginti perdirbti ir pagaminti nuo pradžios iki galo.

„Mes nieko negalime įsivežti iš pašalės. Tai yra ciklas, tik kad auginta ūkyje. Viskas labai skaidru, nes bendra ūkio ekosistema yra uždara. Ir dar ta harmonija su gamta, kad sėjame ir nuimame derlių pagal mėnulio kalendorių. Tada , kai žmogui energetiškai yra geriausia valgyti. Dar labai svarbu, kad užtikrinam gyvūnų gerovę. Jie pas mus laisvai vaikšto, turi savo tvenkinius, pievas, nėra auginami gardeliuose ir nesikankina. Tad ta energija irgi svarbi – kaip gyvūnas jaučiasi, taip ir tu jautiesi. Tad viskas iš to ir susidaro“.

Pasak R. Bražėnienės, Ilzenbergo dvaro ūkis dar tik skaičiuoja pirmuosius metus, o šalyje pastebėjo ekologiškų ir viename ūkyje augintų produktų poreikį. Ypač tai svarbu vaikus auginančioms šeimoms ir tiems, kuriems rūpi, ką jei valgo:

„Iš tiesų jaučiame labai didelį susidomėjimą. Labai sparčiai didėja tokių šeimų skaičius. Nors vartotojai yra labai įvairūs – tai yra tie, kuriems svarbu, ką jie valgo, ką valgo jų vaikai. Taip pat tos šeimos, kurios neturi tiek daug laiko susipirkti sveikų produktų iš skirtingų vietų. O čia jie viską gauna iš vienų rankų.“

Produktai iš tokio ūkio yra čia užauginti perdirbti ir pagaminti nuo pradžios iki galo. Toks, esą, ne tik ūkio tikslas, o ir apibrėžti reikalavimai, skatinantys išlaikyti ekologiškumą ir užtikrinti produktų kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius