Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas: Kinija nesilaiko pažado pirkti žemės ūkio produkciją

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį apkaltino Kiniją, kad ši nesilaiko pažado padidinti Jungtinių Valstijų žemės ūkio produkcijos pirkimus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Naujausias prezidento įrašas tviteryje šia tema paskelbtas tą pačią savaitę, kai Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos pareigūnai pirmą kartą po kelių mėnesių vėl pradėjo bendrauti siekdami atgaivinti derybas, kurios beveik sužlugo gegužės mėnesį.

„Meksika puikiai tvarkosi pasienyje, tačiau Kinija mus nuvilia, kadangi ji neperka žemės ūkio produktų iš mūsų didžiųjų ūkininkų, nors žadėjo tai daryti, – ketvirtadienį tviteryje parašė D.Trumpas. – Tikimės, kad jie netrukus pradės pirkimus!“

Po aukščiausiojo lygio susitikimo Osakoje D.Trumpas paskelbė, kad už Vašingtono įsipareigojimą neįvesti planuotų muitų 300 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, Pekinas pasiūlė nupirkti „milžinišką maisto ir žemės ūkio produktų kiekį“ iš Jungtinių Valstijų.

Viltys dėl prekybos susitarimo su Kinija pagerino Volstryto ūpą, tačiau užsitęsę prekybos konfliktai temdo JAV verslininkų nuotaikas ir yra vienas iš pagrindinių pavojų Jungtinių Valstijų padangėje, teigia ekonomistai.

JAV sparčiai didėjančio prekybos deficito su Kinija mažinimas jau seniai tapo pagrindiniu D.Trumpo prekybos mūšio su Pekinu tikslu, kurį jis taip pat kaltina vagiant JAV technologijas bei nesąžiningu kišimusi į rinkas.

Nuo praėjusių metų abi šalys apsikeitė muitais daugiau nei 360 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms ir paslaugoms.

JAV pasaulinės prekybos deficitas šiais metais išaugo, tačiau sumažėjęs prekybos deficitas su Kinija ir padidėjęs su Meksika rodo komercinių santykių pertvarkymą.

D.Trumpas yra pasiūlęs išpirkti JAV ūkius, smarkiai nukentėjus nuo JAV ir Kinijos prekybos karo. JAV sojų eksportas praėjusiais metais smarkiai smuko, o šalis praktiškai neteko užsienio rinkų, su kuriomis ūkininkai mezgė ryšius daugelį metų.

„Doane Advisory Services“ analitikas Billas Nelsonas papasakojo naujienų agentūrai AFP, kad iki šiol Kinija nevykdė žadėtųjų didelių pirkimų, kurių taip tikėjosi rinkos.

Kinijos sojos pupelių pirkimai per pirmąjį metų ketvirtį padidėjo iki 9,5 mln. tonų, rodo oficialūs duomenys, po praktiškai sustojusių pirkimų 2018-ųjų pabaigoje.

Tačiau nuo to laiko jie smarkiai krito ir nuo praėjusio mėnesio pabaigos buvo užregistruoti tik keli stambūs pardavimai.

„Kinija nedaro didelių pirkimų, tikrai ne nuo susitikimo su Xi Jinpingu, – pažymėjo B.Nelsonas. – D.Trumpas leido suprasti, kad Kinija nedelsiant atnaujins pirkimus ir pardavimai prasidės iš karto. To neįvyko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius