Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijoje parduota 20 tonų užterštų kiaušinių

Danijoje buvo parduota 20 tonų fipronilu užterštų kiaušinių, pareiškė šalies veterinarijos ir maisto tarnyba.
Vištos nagai
Vištos nagai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Danija Kiaušiniai

„Danijos įmonė „Danaeg Products“ iš vieno Belgijos tiekėjo gavo iš viso 20 tonų virtų ir luptų kiaušinių. Šie kiaušiniai buvo daugiausia parduoti valgykloms, kavinėms ir viešojo maitinimo įmonėms. Danijos parduotuvėse jie didesniu mastu greičiausiai nebuvo parduodami“, – pažymėjo tarnyba ir pridūrė, kad šie kiaušiniai nekelia rizikos žmonėms.

„Nyderlanduose atlikti tyrimai kiaušiniuose parodė fipronilo pėdsakus, tačiau šios medžiagos kiekis nėra kenksmingas žmonių sveikatai. Tačiau „Danaeg Products“ atšaukia kiaušinius iš savo klientų, nes jų turinys yra neteisėtas“, – pareiškė tarnyba.

Kiek anksčiau šią savaitę tarnyba sakė, kad Europoje plintantis užterštų kiaušinių skandalas aplenkė Daniją.

„Veterinarijos ir maisto tarnyba atidžiai stebi įvykius ir negali atmesti, kad atlikus tolesnius tyrimus gali būti nustatyta, kad į Daniją buvo įvežta daugiau fipronilu užterštų kiaušinių ar jų gaminių“, – pareiškė tarnyba.

Iš parduotuvių lentynų Europoje buvo pašalinti milijonai kiaušinių.

Didžiausi užterštų kiaušinių kiekiai buvo patiekti iš Nyderlandų, mažesni – iš Belgijos ir Vokietijos. Nyderlanduose ir Belgijoje buvo uždaryta nemažai ūkių.

Apie aptiktus užterštus kiaušinius taip pat pranešė Švedija, Šveicarija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Liuksemburgas.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Kylant vis daugiau klausimų apie tai, kaip kiaušiniai buvo užteršti ir kodėl – ir ar – ši informacija buvo slepiama nuo vartotojų, vis labiau didėja spaudimas skandalo epicentre atsidūrusioms šalims – Nyderlandams ir Belgijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius