Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daržovės šiemet atrodo skurdžiau, bet kaina – didesnė

Ūkininkai pasakoja, kad šiemet daržovių ir vaisių derlius yra skurdesnis: bulvės labiau susiraukšlėjusios, obuoliai ne tokie kokybiški kaip pernai, svogūnai – mažesni. Žemdirbiai skundžiasi, kad tokios produkcijos nenori nei vartotojai, nei prekybos tinklai. Prognozuojama, kad bent jau bulvės šiemet tikrai bus brangesnės maždaug 3-4 centais už kilogramą.
Bulviakasis Kaišiadorių rajone
Bulviakasis Kaišiadorių rajone / Astos Sabonytės nuotr.

Artėjant bulviakasiui apie būsimą bulvių derlių paklausti Lietuvos ūkininkai nedžiūgauja – bulvės šiemet prastesnės.

Palyginti su pernai, bulvių derlius yra gerokai mažesnis, – sakė Juozas Pukelis.

Ūkininkai pažymi, kad ir bulvių kainos didesnės. Vienas kilogramas lietuviškų bulvių šiemet kainuoja 3-5 centais brangiau nei pernai.

Dėl mažesnio dydžio ir prastesnės kokybės ypač sėkmingais metais negali pasigirti ir obuolių, svogūnų augintojai.

Bulvių kaina augs

Bulves Šakių rajone auginančios įmonės „Šaka“ vadovas Juozas Pukelis pažymėjo, kad ankstyvąsias bulves pradeda kasti po Joninių, o šiuo metu jau kasamos rudeninės. Jo teigimu, šių metų derlius prastesnis.

„Bulvių derlius yra šiek tiek žemesnis nei vidutinis. Lyginant su pernai – gerokai mažesnis. Pernai pas mus buvo beveik rekordiniai derliaus metai“, – sakė J.Pukelis.

Tuo tarpu Kelmės rajone daržoves auginančios įmonės „Auga Luganda“ direktorius Tadas Baliutavičius nedžiūgavo nei dėl šiųmečio, nei pernykščio derliaus.

„Nesinori dejuoti, bet praėję metai buvo išskirtiniai – labai šlapi, o šiemet labai sausi. Nei pernai nebuvo stebuklo, nei šiemet yra“, – kalbėjo T.Baliutavičius.

Bulvės pabrango, nes jų gerokai mažiau nei pernai, – tikino J.Pukelis.

Būtent dėl mažesnio bulvių kiekio šįmet jos pabrango.

„Šiemet kilogramas bulvių kaina padidėjo apie 3-5 centais už kilogramą. Bulvės pabrango, nes jų gerokai mažiau nei pernai. Tada kilogramo kaina buvo apie 12 centų, šįmet kainuoja apie 15 centų“, – vidutines bulvių kainas vardijo „Šaka“ vadovas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Bulviakasis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Bulviakasis

Bulvės šiemet negražios

„Auga Luganda“ direktorius atkreipė dėmesį, kad dėl karštos vasaros bulvės prarado reprezentacinę išvaizdą.

„Pernai drėgmė bulves pūdė, o šiemet dėl sausros bulvių odelėse atsirado negražių įtrūkimų, šašiukų, raupelių“, – teigė T.Baliutavičius.

Šiemet dėl sausros bulvių odelėse atsirado negražių įtrūkimų, šašiukų, raupelių, – sakė T.Baliutavičius.

Apie patirtus nuostolius kalbėjo ir įmonės „Šaka“ vadovas.

„Šįmet bulvių išvaizdoje yra truputį trūkumų, kadangi karščio buvo per daug, yra ir įtrūkusių bulvių, paliestų terminių rauplių. Tai vienareikšmiškai yra nuostolis ūkininkams, nes jas reikia išbrokuoti, išmesti. Tai – praradimai“, – sakė J.Pukelis.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė pažymėjo, kad ūkininkams teks sukti galvą, kur dėti neišvaizdžias bulves.

„Tų, kurie nelaistė bulvių, ypač veislių, kurios neatsparios sausrai, bulvių kokybė bus prastesnė, jos bus rauplėtos. Prekybos tinklai, ko gero, tokių bulvių nepriims, nes vartotojai jų nepirks, todėl čia augintojų problema. Jie bus pasmerkti, nes bus daugiau nerūšinės produkcijos, todėl suprantama, kad savikaina didės“, – kalbėjo Z.Cironkienė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Zofija Cironkienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Zofija Cironkienė

Kai kurių obuolių kokybė prasta

Vieno Lietuvoje esančio sodo vadovas, nepanorėjęs viešinti vardo ir pavardės, tikino, kad šių metų obuolių derlius gausus.

„Obuolių derlius labai didelis. Sodas žydėjo labai gausiai, todėl palyginti su pernai obuolių dvigubai daugiau“, – sakė vardo minėti nenorėjęs vadovas.

Tačiau, jo teigimu, sėkmingi šie metai tik iš dalies.

„Obuolių kiekis didelis, tačiau dėl sausros jie nedideli – mažesni nei turėtų būti ir ne visai kokybiški“, – kalbėjo jis.

Dėl sausros jie nedideli – mažesni nei turėtų būti ir ne visai kokybiški, – apie šių metų obuolių derlių sakė vadovas.

Vadovo teigimu, obuolių kokybė turi mažai įtakos kainai.

„Greičiausiai kaina sumažėjo ne dėl kokybės, tačiau dėl didelio obuolių kiekio. (...) Kilogramas desertinių obuolių prekyboje kainuoja nuo 40 iki 80 centų. Kaina priklauso nuo jų kokybės. O pramoninių obuolių kilogramas kainuoja 7 centus“, – vardijo pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Obuoliai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Obuoliai

Daržovės turėtų brangti

Z.Cironkienė aiškino, kad lietuviškų daržovių kainos turėtų būti aukštesnės, nes šiemet jų trūkumas visoje Europoje.

„Kalbant apie sandėliavimui tinkamas daržoves, šiais metais Europoje jų pertekliaus tikrai kol kas neprognozuojama. Visos šalys konstatuoja, kad yra tikrai mažesnis derlius, kai kurios šalys patyrė dar didesnes sausras nei Lietuvoje. Todėl daržovių kainos neturėtų būti mažesnės“, – kalbėjo Z.Cironkienė.

Kai kurios šalys patyrė dar didesnes sausras nei Lietuvoje. Todėl daržovių kainos neturėtų būti mažesnės, – kalbėjo Z.Cironkienė.

Asociacijos direktorės teigimu, vartotojus pasieks kokybiškos daržovės.

„Kokybė neturėtų būti prastesnė. Vartotojai prekybos vietose rauplėtų bulvių tikrai nepamatys. (...) Svogūnai bus parduodami mažesni – ne 6-7 cm skersmens, o 4,5-5 cm. Nors vartotojai turės susitaikyti su mažesniu skersmeniu, tai nereiškia, kad kokybė bus prastesnė“, – pabrėžė direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius