-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl galimai nuslėptų mokesčių importuojant trąšas iš Rusijos konservatorė kreipėsi į Muitinės departamentą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pirmadienį kreipėsi į Muitinės departamento direktorių Arūną Adomėną dėl importuojamų trąšų antidempingo mokesčių.
Jurgis Razma ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Jurgis Razma ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viešojoje erdvėje pasirodžius abejonėms, jog su „Agrokoncerno“ grupe susijusios įmonės iš Rusijos gamintojų į Lietuvą importuoja amonio salietros trąšas su priedais, galimai siekiant išvengti Europos Sąjungos nustatyto antidempingo mokesčio, ir dėl to galėjo būti nesumokėta kelių milijonų eurų mokesčių suma, parlamentarė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė Muitinės departamento direktoriaus prašo atsakyti, kaip Lietuvoje vykdoma iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų kontrolė?“ – pranešime žiniasklaidai rašo TS-LKD frakcija.

Seimo narė taip pat domisi, kaip užtikrinama, kad per Lietuvą į Bendrijos rinką nepatektų nekokybiškos, deklaruojamos sudėties neatitinkančio ir nesaugios trąšos bei nebūtų bandoma nesąžiningais būdais apeiti Bendrijos nustatytą antidempingo politiką?

Lietuvos muitinės laboratorija 15min anksčiau patvirtino, kad amonio salietra, „Agrokoncerno“ importuojama iš Rusijos, antidempingo muitų išvengia. „Agrokoncernas“ viešai to niekada nepripažino.

Parlamentarė kreipimesi teiraujamasi, kurie Rusijos Federacijos trąšų gamintojai yra laikomi „patikimais“, t.y. jiems taikomos supaprastintos muitinės procedūros ir, ar patekus tarp „patikimų“ gamintojų produkcija netikrinama muitinėje? Taip pat klausiama, kokiais principais remiantis imami produkcijos mėginiai ir atliekami laboratoriniai importuojamų trąšų tyrimai? Jei trąšų tyrimai atliekami Muitinės laboratorijoje ir buvo nustatyta pažeidimų, prašoma pateikti informacijos apie juos.

Taip pat domimasi, ar įvežamoms kompleksinėms trąšoms NPK 30.4.4 netaikomi antidempingo mokesčiai ir, ar tai nepažeidžia Bendrijos nustatytų reikalavimų taikyti antidempingo priemones Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms? Taip pat klausiama, kas yra pagrindiniai šių kompleksinių trąšų importuotojai ir, ar vykdomas tokių trąšų patikrinimas muitinėje?

Galų gale teiraujamasi, ar imami mėginiai laboratoriniams tyrimams bei kokių kitų rūšių kompleksinės trąšos (pvz. NPK 33.3.0) iš Rusijos yra importuojamos į Lietuvą, kuriose azoto kiekis būtų apie 80 proc. ir kurioms nėra taikomas antidempingo mokestis?

Seimo narė kreipimosi pabaigoje prašo pateikti informaciją, kaip pastaraisiais metais keitėsi daug azoto turinčių trąšų importo apimtys.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kalbėdamas apie importuojamas trąšas, tikino, kad jei būtų asmenų, pažeidžiančių įstatymus, nemokančius mokesčių, jie „seniai būtų teismuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius