-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl sausros Lenkijoje kils daržovių kainos ir gali būti atidedami rinkimai

Lenkija gyvena alinančios kaitros padariniais ir rudenį vyksiančių parlamento rinkimų kampanija. Rugpjūčio kaitra privedė šalį prie stichinės sausros ribos. Nuo kaitros sutrikus elektros jėgainių darbui, nacionalinis elektros tinklų operatorius buvo priverstas įmonėms apriboti elektros tekimą. Nuostoliai dar tik skaičiuojami, bet jau aišku, kad juos patyrė ne tik žemės ūkis, bet ir pramonės įmonės. Prastovos skaičiuojamos milijonais.
Nusekusi Vyslos upė Lenkijoje
Nusekusi Vyslos upė Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos žemės ūkio ministro Mareko Sawickio teigimu, sausra šalyje galėjo nuniokoti apie milijoną hektarų. Daugiausia nuostolių patyrė Kujavijos Pamario, Mazovijos ir Palenkės vaivadijos.

Kils kainos

Labiausiai nukentėjo grūdinės kultūros, daržovės, sausros pasekmės matomos bulvių laukuose ir soduose. Nuostolius skaičiuoja ir gyvulių augintojai. Ministras pranašauja žemės ūkio produktų kainų kilimą rudenį.

Lenkijos žemdirbių organizacijos reikalauja skelbti stichinę padėtį ir nori po 500 zlotų (apie 120 eurų) kompensacijų už kiekvieną dirbamos žemės hektarą. Paskelbus stichinę sausrą, žemdirbiams būtų užtikrintos kompensacinės išmokos, atleidimas nuo mokesčių ir baudų už neįvykdytas sutartis, galimybę atidėti kreditų mokėjimą.

Tektų nukelti rinkimus

Kliūtimi priimti tokį sprendimą gali būti spalio 25 dieną numatyti parlamento rinkimai. Argumentus televizijos laidoje išdėstė vicepremjeras ir ūkio ministras Januszas Piechocinskis. Jis pastebėjo, kad stichinės sausros būklės paskelbimas reikštų politines pasekmes – t. y. būtinumą atidėti parlamento rinkimus. Pagal Lenkijos įstatymus rinkimai gali būti rengiami tik praėjus 90 dienų nuo stichinės nelaimės pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius