-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl užterštų kiaušinių skandalo suimti du asmenys

Vykstant tyrimui dėl kiaušiniuose Europoje aptikto insekticido – fipronilo, ketvirtadienį buvo sulaikyti du įtariamieji, pranešė Nyderlandų prokuratūra.
Produktai šaldytuve
Produktai šaldytuve / Vida Press nuotr.

„Tai susiję su dviem vadovaujančiais įmonės, kuri tariamai panaudojo šią medžiagą (fipronilą) paukščių ūkiuose, darbuotojais“, – pareiškė prokuratūros atstovė spaudai Marieke van der Molen. Nyderlandų žiniasklaida skelbia, kad įtariamųjų įmonė yra jau ne kartą minėta „Chickfriend“.

Šie asmenys buvo suimti Nyderlandų ir Belgijos institucijoms aštuoniose vietovėse Nyderlanduose surengus koordinuotas kratas, kurias atlikti padėjo Europolas ir Eurojustas – Europos Sąjungos (ES) policijos ir teisminio bendradarbiavimo agentūros.

„Nyderlandų tyrime daugiausia dėmesio skiriama Nyderlandų įmonei, kuri tariamai panaudojo fipronilą, Belgijos tiekėjui, taip pat vienai Nyderlandų įmonei, kuri susimokė su šiuo Belgijos tiekėju“, – pareiškė prokuratūra.

„Įtariama, kad jie sukėlė grėsmę visuomenės sveikatai, tiekdami ir naudodami fipronilą vištidėse, kuriose buvo laikomos vištos dedeklės“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Per kratas buvo konfiskuoti dokumentai, taip pat automobiliai ir tam tikras kitas turtas ir informacija.

Nyderlandų prokuratūra taip pat pareiškė, kad baudžiamasis tyrimas dėl to, kaip fipronilas, kuris gali būti kenksmingas žmonių sveikatai, pateko į maisto grandinę, buvo pradėtas dar liepos viduryje.

Į skandalą dėl užterštų kiaušinių jau įsivėlė aštuonios Europos šalys. Jų institucijos liepė sunaikinti milijonus kiaušinių, o prekybos centrai keliose šalyse pašalino kiaušinius iš savo parduotuvių lentynų.

Fipronilas, kurį, be kita ko, gamina Vokietijos BASF, paprastai naudojamas veterinarijos produktuose, kurie skirti blusų, utėlių ir erkių atbaidymui. Tačiau jį uždrausta naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Naudoti šį insekticidą paukščių ūkiuose draudžiama pagal ES įstatymus.

Manoma, kad problema kilo dėl medžiagos, kurią naudojo Nyderlandų įmonė „Chickfriend“ – Nyderlandų ir Belgijos ūkininkai sako buvę ją pasamdę vištų parazitų naikinimui.

Šią medžiagą „Chickfriend“ pardavė Belgijos įmonė „Poultry-Vision“, pareiškė šios Belgijos įmonės teisininkas. Tačiau jis nesako, kur „Poultry-Vision“ tą medžiagą gavo. Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad ji galėjo būti atvežta iš Rumunijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius