Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didėjantis rusiškų grikių importas – peilis jų augintojams Lietuvoje

Ūkininkai sako, kad dėl menkų kainų grikių ateityje gali neapsimokėti auginti, nes padidėjęs importas iš trečiųjų šalių smarkiai numušė grikių supirkimo kainas. Grūdų augintojų asociacija nerimauja, kad po kelerių metų, Europos Sąjungai dar labiau sugriežtinus gamybos taisykles, Lietuvos ūkininkams bus dar sunkiau konkuruoti.
Sodyboje „Grikucis“
Grikiai / Mato Miežonio/15min nuotr.
Temos: 2 Rusija Grikiai

„Tėviškės“ žemės ūkio bendrovės sandėliuose – grikiai. Bendrovės valdybos pirmininkas Vytautas Ramanauskas sako, kad šiemet hektaro kaina rinkoje 70 eurų mažesnė nei pernai, esą už tokią kainą grikių tiesiog neapsimoka parduoti. Jei taip ir toliau, bus svarstoma, ar dar ateityje auginti grikius.

Pasak įmonės „Lašų duona“, kuri grikius patiekia nuo lauko iki stalo, direktoriaus Nerijaus Aukštuolio, jau antrus metus grikiai iš trečiųjų šalių, tokių kaip Rusija, daro didelę įtaką lietuviškų grikių supirkimo kainoms ir kiekiams. Anot jo, tokie pokyčiai – peilis grūdų augintojams Lietuvoje.

„Tai kviečių kainą pasiekė, ir pagrindinė įtaka buvo būtent iš Rusijos. Negana to, jūs turbūt žinote, kad rinką Europa apsaugo, yra muitai dideli, kruopom – 129 eurai, žaliavai – 37 eurai tonai, bet rado apėjimą verslininkai ir jas padaro ukrainietiškas, žodžiu iš Rusijos per Ukrainą eina be jokių muitų“, – pasakojo N.Aukštuolis.

Lietuvoje šiemet grikių importuojama iš Rusijos 2 kartus daugiau, nei pernai.

„Tie grikiai yra įvežami iš trečiųjų šalių, kuriose gamybos reglamentavimas yra gerokai paprastesnis, negu mūsų šalyje, ir čia yra pats esminis momentas, kad net po 2020 m. ES bus dar labiau griežtinamas gamybos reglamentavimas ir užauginti žemės ūkio produkciją taps dar sudėtingiau. Turiu galvoje ekologinius reikalavimus, ir mes jau dabar matome, kad dabartiniai reikalavimai mažins gamybos plotus, mažins derlingumą ir natūralu, kad iš to išloš vartotojas, pirkdamas kokybiškesnę, geresnės kokybės produkciją, tačiau mes turėsime spaudimą iš Rytų rinkos, kur gamybos reglamentavimas yra praktiškai joks“, – sakė Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas.

Nuo šių metų Maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina ne tik lietuviškų, bet ir įvežamų grikių kokybę – ar juose nėra neleistinų medžiagų, ar pesticidų kiekis neviršija nustatytos normos. Šiemet reikalavimų neatitiko vienas grikių kruopų iš Rusijos mėginys – paprastai tokią produkciją platinti uždraudžiama.

Muitinės departamento duomenimis, šiemet į Lietuvą importuota apie 15 tūkst. tonų grikių už beveik 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius