Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES parama verslo pradžiai kaime: jei esate moteris, gausite penkiais balais daugiau, bet tai – ne diskriminacija

Tinklalapyje idus.lt grafoje „ES parama verslo pradžiai kaime“ galima atsisiųsti Atrankos kriterijų vertinimo balais lenteles fiziniams asmenims ir įmonėms. Toje verslo kaime pradžios projekto balų lentelėje nurodoma, kad jeigu esate moteris, gaunate penkis papildomus balus. 15min skaitytojas iškėlė klausimą, ar tai nėra diskriminacijos forma? Vis dėlto, ekspertų aiškinimu, taip nėra.
Pinigai
Pinigai / „Scanpix“ nuotr.

„Panašių paklausimų sulaukiame ganėtinai nemažai. Minėta situacija nėra laikytina lygių galimybių pažeidimu, nes atvejis, kai projektų finansavimo kriterijuose įvardyti papildomi penki balai moterims, yra pateisinamas Lygių galimybių įstatyme numatytomis išimtimis (tai specialioji priemonė didinti moterų užimtumą ir įtrauktį į darbo rinką)“, – paaiškina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė.

Be to, tarptautinių Europos Sąjungos projektų rėmimo praktika rodo, kad palankesnių sąlygų sudarymas tam tikroms pažeidžiamoms grupėms yra pateisinama priemonė, tik svarbu, kad ji būtų proporcinga. Pavyzdžiui, Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1305/2013 dėl paramos kaimo plėtrai numato, kad valstybės narės, siekdamos prisidėti prie Sąjungos kaimo plėtros prioritetų įgyvendinimo, gali į savo kaimo plėtros programas įtraukti temines paprogrames, skirtas specifiniams poreikiams patenkinti.

„Tokios teminės paprogramės gali būti susijusios su jaunaisiais ūkininkais ir moterimis kaimo vietovėse. Skundą Tarnybai pateikti gali nukentėjęs asmuo. Jei žmogus aplinkoje pastebėjo galimą diskriminaciją, pavyzdžiui, reklamose, teisės aktuose, skelbiamų konkursų sąlygose ir panašiai, jis taip pat gali kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą“, – sako I.Švaraitė.

Tokiu atveju teisininkai parašo paaiškinimą pareiškėjui arba, jei įžvelgiamas pažeidimas, kontrolierius, pasirėmęs šia informacija, gali pradėti tyrimą savo iniciatyva.

Pagalbinė priemonė

UAB „IDUS“ direktorius Tadas Ivaškevičius, pateikus įmonės svetainėje patalpintą balų skaičiuoklės iškarpą, teigė, jog skaičiuoklė yra pateikta kaip pagalbinė informacinė priemonė, kad besidomintiems parama pagal veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai“ būtų paprasčiau įsivertinti savo būsimo projekto balus.

„Taip pat skaičiuoklėje yra specialiai raudonai pažymėta „Projekto balų aprašymas, parengtas vadovaujantis veiklos srities „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ įgyvendinimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2017 m. lapkričio 9 d. įsakymu Nr. 3D-719“. Kitaip sakant, balus sugalvojome ir patvirtinome ne mes, o Žemės ūkio ministerija“, – aiškino T.Ivaškevičius, pridurdamas negalintis komentuoti nei jų motyvų, nei to, ar tai atitinka/pažeidžia lygias galimybes.

Moterys labai neaktyvios

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) komentare, atsiųstame redakcijai, teigiama, kad atrankos kriterijus, susijęs su papildomu penkių balų skyrimu moterų projektams, teikiamiems pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, nustatytas atsižvelgiant į ES prioritetus, siekiant pozityviosios moterų diferenciacijos ir ekonominio moterų aktyvumo skatinimo.

Anot komentaro, moterys vis dar neaktyvios kuriant verslus ir vystant savarankišką ekonominę veiklą Lietuvoje. 2016 m. gautų paraiškų duomenimis, vyrai yra kur aktyvesni ekonominėje veikloje – 63 proc. paraiškų pateikė vyrai.

ŽŪM atkreipia dėmesį, kad atrankos kriterijais, priešingai negu tinkamumo sąlygomis, siekiama ne panaikinti galimybę projektams gauti finansavimą, tačiau nustatyti jų pirmumą, išskiriant svarbiausius aspektus.

Kai balai neproporcingi – jau diskriminacija

„Turėjome panašų tyrimą dėl amžiaus. Svarbu, kad papildomi balai būtų proporcingi, nes kai jų skiriama per daug, diskriminacija jau įžvelgiama“, – pridūrė I.Švaraitė.

Lygių galimybių kontrolierė buvo nustačiusi, kad Žemės ūkio ministerija, įgyvendindama Lietuvos kaimo plėtros programos priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“, diskriminuoja vyresnius asmenis. Tyrimas buvo pradėtas gavus dviejų pareiškėjų skundus dėl to, kad paraiškų paramai gauti vertinimo taisyklėse numatyta vertinimo sistema yra gerokai palankesnė jaunesniems asmenims ir dėl to visi vyresnio amžiaus pareiškėjai patiria diskriminaciją.

Priemonė „Ūkio ir verslo plėtra“ yra skirta skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse. Ją įgyvendinant kasmet skelbiamas konkursas, kurio nugalėtojams gali būti skiriama iki 40 000 Eur dydžio parama verslo planui įgyvendinti. Paraiškų paramai gauti vertinimo taisyklėse nurodyta, kad paramą gali gauti tie asmenys, kurių paraiškos surenka aukščiausią balą. Taisyklės numato, kad pareiškėjams iki 29 metų amžiaus skiriami papildomi 25 balai, nuo 30 iki 40 amžiaus – 15 balų. Taip pat papildoma paraiškų atrankos eilė sudaroma pagal pareiškėjo amžių (pirmumas teikiamas jaunesniems pareiškėjams).

Tąkart tyrimo metu nustatyta, kad paraiškų vertinimo taisyklėse įtvirtinta papildomų balų paraiškoms dėl pareiškėjų amžiaus skyrimo tvarka, taikoma išimtinai tik jauniems asmenims, yra neteisinga ir neproporcinga vyresnio amžiaus asmenų atžvilgiu, kurių nedarbo lygis (per 55 metų amžiaus) netgi viršija papildomai remiamų asmenų (iki 40 metų amžiaus) nedarbo lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius