Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 17 /18:57

I.Šimonytė K.Navicko vizitą į A.Banionio ūkį vertina „kaip ministro darbą“

Premjerė Ingrida Šimonytė sako „kaip ministro darbą“ vertinanti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko elgesį, kai jis ir dar keli pareigūnai neoficialiai lankėsi Kauno rajono ūkininko Audriaus Banionio ūkyje, o po jų vizito aplinkosaugininkų atliekami ūkio patikrinimai buvo sustabdyti.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pasak premjerės, ne visi aplinkosaugininkų priekaištai ūkininkui galėjo būti pagrįsti.

„Visų detalių dar kol kas nežinau, bet iš to, ką dabar žinau, tai galbūt galėčiau pasakyti ir tai, kad nebūtinai visi priekaištai, kurie buvo ūkiui pareikšti, buvo pareikšti pagrįstai. Nesakau, kad visi buvo pareikšti nepagrįstai, bet atrodo, kad ne visi priekaištai pagrįsti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

„Iš to, ką dabar jau žinau, tai tikrai žinau, kad ne viskas yra taip paprasta“, – pridūrė ji.

I.Šimonytė teigė, kad šia istorija ji jau domėjosi: „Jau šiek tiek domėjausi. Ministro veiklą sprendžiant ūkininkų problemas vertinu kaip ministro darbą“.

Premjerė pažadėjo, kad šiuo atveju domėsis ir toliau: „Žinau, kad tokio pobūdžio ūkiai dažnai yra įvairių nesutarimų su bendruomenėmis priežastis. Tarkime, tiek dėl kvapų, tiek dėl kitų aplinkybių“.

LRT ketvirtadienį pranešė, kad K.Navickas ir tuometinis laikinas Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovas Raimondas Sakalauskas 2021-ųjų pabaigoje apsilankė A.Banionio ūkyje, sulaukusiame aplinkosaugininkų dėmesio, o vizitas ministro darbotvarkėje nebuvo deklaruotas. LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, apsilankymui tarpininkavo įtakingos interesų grupės, o ūkyje vykę patikrinimai netrukus po vizito sustojo.

Pats K.Navickas LRT tvirtino neturėjęs informacijos „ar vyko tuo metu kažkoks tikrinimas“.

Seime ketvirtadienį per Vyriausybės valandą klausiamas apie sustabdyto tikrinimo atvejį, K.Navickas teigė LRT tyrime pasigedęs išaiškinimo, ar buvo pagrindas sustabdyti patikrinimus atlikusių aplinkosaugininkų pavedimus ištaisyti nustatytus pažeidimus.

„Pirmiausia teorija yra tokia, kurią tikrai sunku komentuoti. Kas liūdina ir ko tikrai trūksta tyrime, tai nėra nė žodžiu neužsiminta, ar buvo pagrindas sustabdyti privalomus nurodymus“, – sakė ministras.

„Aplinkos apsaugos departamentas, kuriam esu dėkingas, padarė vidinį tyrimą. Tokia čia ir istorija“, – Seime teigė jis.

Demokratas Kęstutis Mažeika pareiškė, kad šis atvejis ne vienintelis, kada ministras „darė poveikį“.

„Šilalės rajone lankydamasis ministras dar Bokštuose pažadėjo tarpininkauti vienam bendrapartiečiui, kad būtų nuasfaltuotas apie 3 km keliukas į jo kiemą“, – teigė K.Mažeika.

Be kita ko, jis įsitikinęs, kad K.Navickas iš anksto „atidirbinėja“, stengdamasis, kad tam tikri politikai nepalaikytų jam interpeliacijos.

„Stebina, kad iš tiesų tas ūkininkas (A.Banionis – BNS) (...) yra socialdemokratai, ne konservatoriai. Bet iš tikrųjų, panašu, kad renkant parašus, jau ruošiant interpeliaciją ministrui, tokiu būdu atidirbinėjama būtent socialdemokratams, kad jie nepalaikytų tos interpeliacijos“, – sakė parlamentaras.

AAD duomenimis, nuo 2018 metų A.Banionio ūkis tikrintas 7 kartus. Nustatyti mėšlo, srutų, nuotekų tvarkymo, aplinkos oro užterštumo pažeidimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius