Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Provanso parsivežta idėja pavirto verslu – Biržuose įkūrė levandų ūkį

Biržuose gyvenanti Giedrė Jankūnienė savo tėviškėje augina levandas, iš kurių pardavimui gamina natūralius gaminius. Kasmet sparčiai augančio ūkio idėja užgimė prieš 7 metus viešint Provanse, istorinėje srityje Prancūzijos pietryčiuose. Ir nors iš ūkio šeima pragyventi dar negali, tačiau tikisi, kad greitu metu viskas pasikeis.
Giedrė Jankūnienė
Giedrė Jankūnienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Jankūnienė savo sklype nedideliais kiekiais levandas augino visada, tačiau idėja jų pasisodinti daugiau užgimė viešint Prancūzijoje.

„Vieną kitą levandų kupstelį auginome gal 15 metų savo darželiuose. Vyras, pavažinėjęs po Provansą, pasakojo, kaip ten gražu – mėlynuoja, žydi, ir pasiūlė pabandyti pasodinti tų levandų tiesiog sau. Po sumąstėme, kad jų reikia daugiau, o kai pradėjo žydėti, tiesiog pasidarė gaila kažkur tą grožį palikti. Norėjosi, kad nauda būtų, nes jos tikrai labai kvapnios ir kiekvienam žmogui naudingos“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandos

Ne tik augina, bet ir parduoda

Taip levandas moteris augina jau šeštus metus, tačiau dabar ji į ūkį priima lankytojus, veda edukacines paskaitas ir parduoda produkciją.

„Kai pradėjo augti, pradėjome rodytis internete, žmonės pradėjo domėtis, ar galima atvažiuoti, kaip čia auga, ką čia darome, ir iš to išsivystė visa edukacija“, – sakė G.Jankūnienė.

Pelną investuoja į plėtrą

Šiuo metu ūkyje auga apie 2 tūkst. ūgtelėjusių levandų krūmų, o dar 5 tūkst. – šiemet pasodinti sodinukai. Iš surinktų gėlių šeimos moterys įrengtose patalpose gamina įvairius kosmetikos gaminius – hidrolatą, kvepalus, žvakes, kvapnius maišelius bei arbatą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandų ūkis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandų ūkis

Pasak G.Jankūnienės, ūkis kasmet auga maždaug dvigubai, tačiau kol kas pragyventi iš šių pajamų neįmanoma. Todėl moteris dar dirba istorijos ir geografijos mokytoja Biržų technologijų ir verslo mokymo centre.

„Po truputį augame. Kai sako, kad čia stiprus verslas, tai aš atsakau, kad čia nėra dar verslas, čia dar tik investicija į priekį, nes viską, ką mes uždirbame, investuojame – kuriamės, plečiamės, tvarkomės, visam tam reikia investicijų. Dažnai klausia, gal jūs čia Europos paramom naudojatės, bet mes be jokių paramų darom, viską iš savo“, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Levandos

Šiuo metu produkcija iš levandų ūkio parduodama internete, pačiame ūkyje ir Biržų turizmo informacijos centre, tačiau ūkininkė siekia, kad gaminiais būtų galima prekiauti ir platesniam pirkėjų ratui.

„Pagrindiniai pirkėjai – lietuviai, turistai iš kitų miestų, kurie supranta, yra pabandę, žino, kaip tai veikia, tai visuomet sugrįžta, todėl turime ir nuolatinių klientų“, – teigė moteris.

Tiesa, ji pripažįsta, kad lietuviams jos produkcija vis dar yra per brangi. Todėl tenka aiškinti, kodėl jos tokia kaina ir ką už tai pirkėjas gauna.

„Stengiamės savo prekes padaryti prieinamas kiekvienam vartotojui pagal kainą, bet savaime tenka pabranginti, nes atsiranda papildomos išlaidos, ir produkcija, kurią perkame, brangsta, ir tas žmonių nežinojimas, nesupratimas, kad visa tai atliekama rankomis, mažais kiekiais, viskas su meile“, – pasakojo G.Jankūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius