-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija įspėjo dėl alinančios sausros keliamos grėsmės rudens derliui

Kinijoje dėl aukštų temperatūrų ir sausros rudens derliui kyla „didelė grėsmė“, perspėjo institucijos, ragindamos imtis veiksmų siekiant apsaugoti pasėlius rekordiškai karštą vasarą.
Sausra
Sausra / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Kinija Sausra

Antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką šią vasarą smarkiai nukentėjo rekordinės temperatūros, staigių potvynių ir sausros – reiškinių, kurie, kaip įspėja mokslininkai, dėl klimato kaitos tampa vis dažnesni ir intensyvesni.

Pietų Kinijoje užfiksuotas ilgiausias aukštų temperatūrų ir reto lietaus laikotarpis nuo duomenų rinkimo pradžios daugiau nei prieš 60 metų, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Keturi vyriausybės departamentai antradienį paskelbė pranešimą, ragindami saugoti „kiekvieną vandens šaltinį“, kad būtų apsaugoti pasėliai.

„Spartus sausros plitimas, aukšta temperatūra ir karščio daroma žala sukėlė didelę grėsmę rudens javų derliui“, – sakoma pareiškime.

Kinija išaugina daugiau nei 95 proc. suvartojamų ryžių, kviečių ir kukurūzų, tačiau sumažėjęs derlius gali reikšti, kad daugiausiai gyventojų turinčioje pasaulio valstybėje išaugs importo paklausa, o tai dar labiau padidins spaudimą pasaulinei pasiūlai, kuri ir taip yra įtempta dėl konflikto Ukrainoje.

Net 45 laipsnių pagal Celsijų temperatūra privertė kelias Kinijos provincijas nutraukti elektros tiekimą, miestams sunkiai susidorojant su padidėjusiu elektros energijos poreikiu, kurį iš dalies oro kondicionierių naudojimas.

Šanchajaus ir Čongčingo didmiesčiuose jau nutrauktas dekoratyvinis lauko apšvietimas, o Sičuano provincijoje įvestas pramoninius elektros tiekimo normavimas, nukritus vandens lygiui pagrindinėse hidroelektrinėse. Daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių pirmadienį buvo perkelti iš Čongčingo apylinkių, kai dėl karštų ir sausų sąlygų kilo daugybė gaisrų, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Smarkus karštis taip pat sekina labai svarbią Jangdzės upę, kurios vandens srovė vagoje nuseko ir yra maždaug 50 proc. mažesnė nei vidutiniškai per pastaruosius penkerius metus, praėjusią savaitę pranešė valstybinė žiniasklaida platforma „China News Service“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius