Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato kaita kelia grėsmę kavos derliui

Šie metai yra itin palankūs visoms žaliavinėms prekėms, tačiau žemės ūkio produkcijos kainos gerokai išaugo, nerimaujant, jog klimato kaita kelia grėsmę jų derliui, praneša „MarketWatch“.
Džiovinamos kavos pupelės
Džiovinamos kavos pupelės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Auksas ir nafta nuo metų pradžios pabrango beveik 20 proc. Cukrus pabrango beveik pusantro karto, apelsinų sultys – trečdaliu, o kavos kaina ūgtelėjo ketvirtadaliu.

„Pasaulinis atšilimas vienareikšmiškai yra neigiamas veiksnys, pasireiškiantis makrolygyje ir kurio niekaip neišvengsi, – sakė „PSW Investments“ vadovas Philas Davisas. – Aš gyvenu Niujorke, už lango spalis, o temperatūra siekia beveik 27 laipsnius Celsijaus. Tokia užsitęsusi vasara turės neigiamos įtakos derliui ir tai reiškia, kad ateityje kainos kils.“

Pasak Ph.Daviso, kava itin jautriai reaguoja į temperatūros pokyčius. „Jai ne tik reikia tam tikro klimato, bet ir tam tikro aukščio. Kai temperatūra kinta labai nežymiai, ištisas regionas gali tapti netinkamas kavai auginti“, – pažymėjo jis.

Skelbiama, kad kavos derlius Vietname jau nukentėjo. Baiminamasi ir dėl kavos derliaus Brazilijoje, sako „Price Futures Group“ analitikas Philas Flynnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius