Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio atstumo turėtų laikytis ūkininkai, naudojantys chemikalus?

Ūkininkai, kurie augina grūdinės kultūros augalus ir žada juos purkšti pesticidais, turėtų laikytis tam tikro atstumo nuo gretimų gyvenamųjų teritorijų, sako Valstybinės augalininkystės tarnybos Agrochemijos skyriaus vedėjas Darius Baškys. Jo teigimu, apribojimai nustatyti tam, kad į gretimą sklypą nepatektų purškimo skystis ar dulksna.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

LRT RADIJO klausytoja iš Kaišiadorių rajono teiraujasi, koks atstumas nuo kaimyninių namų turėtų skirti ūkininkus, naudojančius cheminius purškalus savo derliui.

„Prie mano namų kaimynai pasisėję javų, kuriuos purškia chemikalais. Mano kieme daug medžių, bet kelis metus iš eilės riešutmedžiai neduoda vaisių, tik žydi. Nuo ūkininkų mus skiria du metrai“, – situaciją pasakoja ponia.

Valstybinės augalininkystės tarnybos Agrochemijos skyriaus vedėjas D.Baškys aiškina, kad taisyklėse yra numatytas atstumas, kurio turi laikyti pesticidus savo augmenijai naudojantys ūkininkai.

„Pagal galiojančias taisyklės, gyvenamojoje teritorijoje iki kitos gyvenvietės ribos turi būti išlaikytas dviejų metrų atstumas, kai ant augalinės kultūros purškiamos cheminės medžiagos“, – tikina specialistas.

Pasak Agrochemijos skyriaus vedėjo D.Baškio, šis reikalavimas dar naujas. „Žemės ūkio ministro įsakymas „Dėl Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių“ priimtas šių metų kovo 21 dieną“, – primena jis.

Vis dėlto anksčiau taip pat galiojo reikalavimas, apibrėžiantis, kokių taisyklių turi laikytis ūkininkai, kurie naudoja pesticidus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žemės ūkis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žemės ūkis

„Šis reikalavimas išlikęs ir dabar. Jis numato, kad į gretimą sklypą negali patekti purškimo skystis ar dulksna. Viskas turi pasilikti ant apdorojamo ploto ar teritorijos“, – aiškina Agrochemijos skyriaus vedėjas D.Baškys.

Specialistas priduria, kad chemikalų purkšti negalima, kai stiprus vėjas, o temperatūra aukštesnė nei 25 laipsniai šilumos.

„Kalbant apie klausytojos situaciją, dėl to, kad riešutmedis neaugina vaisių, gali būti kalti kiti dalykai. Purškiant gali nusibaidyti nebent vabzdžiai apdulkintojai“, – svarsto D.Baškys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius