Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva gali tikėtis 16,9 mln. eurų liūčių nuostoliams kompensuoti

Trečiadienį Europos Parlamento (EP) Biudžeto komitetas vienbalsiai rekomendavo skirti Lietuvai iki 16,9 mln. eurų iš Europos Sąjungos (ES) Solidarumo fondo, siekiant iš dalies kompensuoti pernai vasarą ir rudenį užklupusių potvynių nuostolius.
Apsemti laukai
Apsemti laukai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

EP Biudžeto komitetas taip pat rekomendavo skirti paramą ir kitoms pernai nuo stichinių nelaimių nukentėjusioms ES valstybėms: daugiau kaip 12 mln. eurų – nuo audrų nukentėjusiai Lenkijai, 2,5 mln. eurų – nuo žemės drebėjimo nukentėjusiai Graikijai ir daugiau kaip 2 mln. eurų – nuo potvynių nukentėjusiai Bulgarijai.

Komiteto sprendimui vienbalsiai pritarė 33 EP nariai. Rugsėjo 11 dieną dėl jo dar turės balsuoti visas EP.

2017 metų vasarą ir rudenį Lietuva nukentėjo nuo ilgalaikių liūčių, dėl kurių visiškai įmirkęs dirvožemis nebegalėjo sugerti vandens pertekliaus. Dėl to kilo potvyniai, nuo kurių daugiausia nukentėjo tinklų infrastruktūra ir žemės ūkis.

Lietuvos valdžios institucijos tiesioginę potvynių žalą įvertino apie 407 mln. eurų, o tinkamų finansuoti svarbiausių gelbėjimo darbų išlaidas – daugiau kaip 240 mln. eurų. ES tradiciškai padengia iki kelių procentų tiesioginės žalos išlaidų.

Europos Komisija (EK) šių metų pradžioje Lietuvos ūkininkams jau skyrė 9,12 mln. eurų kompensaciją už žuvusius ar negalėtus pasėti žieminius pasėlius.

Vyriausybė nuo liūčių nukentėjusiems ūkininkams ketina papildomai skirti 9 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Lėšos jiems bus išmokėtos lapkričio–gruodžio mėnesiais.

Pernykštės liūtys padarė žalos ūkininkams maždaug 20-yje Lietuvos savivaldybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius